Dataproductie
Gezonder gerstenatje: verkoop 0.0 speciaal bier stijgt met 30% 

2023 was het jaar van het alcoholvrije speciaalbier. Ook in de Leidse horeca is alcoholarm populair. “Vroeger was het vooral zoete meuk, nu hoef je qua smaak niks te missen”, stelt Esmee Volk (24) van het Stadsbrouwhuis Leiden.

Proost op alcoholvrij speciaalbier. Foto: Elevate.

De organisatie Nederlandse Brouwers heeft de biercijfers van afgelopen jaar bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat mensen meer alcoholvrij speciaalbier zijn gaan drinken. De consumptie van alcoholhoudend bier is juist gedaald. Alcoholvrij Speciaalbier is hip, zo schrijft Het Parool dat het een ‘cool drankje’ geworden is. 

Speciaalbiertjes met een laag alcoholpercentage (0.5-3.5%) hebben ook een goed jaar gehad. Als je de cijfers uit 2023 vergelijkt met de cijfers uit 2022, zie je een toename. Hoewel het totaal aantal verkochte hectoliters speciaalbier hetzelfde blijft, zie je dat het aandeel van “laag alcoholpercentage” een gedeelte van het “gemiddelde alcoholpercentage” heeft overgenomen. 

Er wordt minder regulier bier verkocht. Zowel thuis als in de kroeg ziet branchevereniging Nederlandse Brouwers een daling in liters bier dat gedronken wordt. De consumptie van pils daalde met 6,5%, dit staat gelijk aan 686.893 hectoliter. Wat drinkt men dan? Naast de toename van speciaalbier met een laag alcoholpercentage is ook het alcolvrije speciaalbier in trek. Met een stijging in verkoop van 30% lijkt alcoholvrij speciaalbier een goede vervanger voor het reguliere vaasje.

Deze stijging valt ook op in de Leidse horeca. Leiden kent veel café’s met uitgebreide bierkaarten. Na de Leidse menukaarten onder de loep te hebben genomen blijkt dat er overal wel alcoholvrije opties op het menu staan. Hieronder worden de kroegen vergeleken die in Leiden en omstreken bekend staan om hun grote diversiteit aan bieren. 
 


De Leidse ervaring 

Aron Elstgeest (29), barman bij de Twee Spieghels, merkt dat alcoholvrij bier populairder is geworden. Dit ziet hij zowel bij de Twee Spieghels als bij de andere horecazaken waar hij werkt. Alcoholvrij bier komt steeds vaker op de tap. “Bier op tap is zichtbaarder, mensen lopen binnen en denken meteen ‘oh lekker!’, dat kan dus ook bijdragen aan een grotere verkoop van alcoholvrij bier”. Als het aan hem ligt wordt ook bij de Twee Spieghels een van de vier taps alcoholvrij. “Ik vind het goed dat meer mensen voor de alcoholvrije optie gaan. Het is goed dat mensen bewuster kiezen wat ze drinken, alcohol maakt veel kapot in je lichaam.” 

“Je kunt gewoon lekker bier drinken met het voordeel dat je geen alcohol op hebt” - Esmee Volk (24)

Bij Stadsbrouwhuis Leiden hebben ze ongeveer 9 alcoholvrije biertjes waarvan eentje op tap. Esmee Volk (24), werkzaam bij Stadsbrouwhuis Leiden, bevestigt de alcoholvrije trend. “Vroeger was het vooral zoete meuk, nu hoef je qua smaak niks te missen. Je kunt gewoon lekker bier drinken met het voordeel dat je geen alcohol op hebt.” Het alcoholvrije biertje op hun tap verkoopt niet beter dan de 0.0 biertjes die zij op de fles hebben. Dat kan ermee te maken hebben dat er een gewone Amstel 0.0 op de tap zit, geen speciaal alcoholvrij biertje dus. Zij maakt de schatting dat de verhouding tussen 0.0 speciaal biertjes en alcoholhoudende speciaalbiertjes 1 op 10 is. 

Hoewel de consumptie van alcoholvrij speciaalbier stijgt, is het glas van organisatie Nederlandse Brouwers halfleeg. Zij zien 2024 somber in voor alcoholvrij bier, de nieuwe frisdrankbelasting is namelijk ook van toepassing op alcoholvrij bier. Dit kan gevolgen hebben voor de verkoopcijfers volgend jaar. 

18 februari 2024 |
ingeknot
CGroeneveld