dataproductie
Hoe jouw wintersport wegsmelt als sneeuw voor de zon
12 februari 2024
Lauren Stokman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2023-2024)

Binnenkort kunnen we wellicht niet meer spreken van blauwe, rode of zwarte pistes, maar van groene pistes zonder sneeuw. De opwarming van de aarde is geen nieuw fenomeen. Wetenschappers en klimaatexperts waarschuwen ons al jaren voor de gevaren van dit grootschalige probleem. Niet alleen de zomers worden warmer, maar ook de kans op witte bergtoppen wordt kleiner.

Skipistes kleuren steeds vaker groen in plaats van wit
Foto: Alexander Blecher (CC BY-SA 4.0 DEED)

Ieder jaar vertrekt een stoet Nederlanders richting een van de uitgestrekte skigebieden die Europa te bieden heeft. Echter zijn dit jaar veel sneeuwtoppen niet wit gekleurd, maar groen en droog. Enkel een witte streep sneeuw is zichtbaar, om de pistes nog enigszins skibaar te maken. Waarom ligt er zo weinig sneeuw in de skigebieden van de Alpen op dit moment? Wij leggen het je uit.

Warme winters

De Alpen stonden lang bekend als het skiparadijs van Europa. Toch zorgen onder andere de stijgende temperaturen in het gebied ervoor dat er steeds minder geskied kan worden. De gemiddelde temperatuur in de Alpen steeg tussen 1900 en 2000 nog met +/-2.0˚C. Als de temperatuur daar zo hard toeneemt als het nu doet, wordt het er binnen vijftig jaar al ruim 1.5˚C warmer. Dit zorgt voor een snel groeiend warmer klimaat in de Alpen dat de wintersport in gevaar brengt.

Door de stijgende temperaturen valt er ook in de Alpen minder sneeuw. Sneeuw wordt eerder regen en laat de sneeuw op de pistes smelten. Hierdoor kan er geen stevig sneeuwdek worden opgebouwd om op te skiën en moeten pistes vaker sluiten.

Met deze warme winters wordt het skiseizoen steeds korter. Volgens data analisten van het KNMI wordt het skiseizoen elk jaar één dag minder lang door de stijgende temperaturen. Reken maar uit hoeveel jaar jij nog met de latten in de sneeuw kunt staan.

Door sneeuwdroogte naar de hoogte

Door het toenemende gebrek aan besneeuwde pistes verwachten wetenschappers van Nature Climate Change dat 53% van de skigebieden hieronder zullen lijden. De voorspelling is dat er per 2100 te weinig sneeuw zal liggen in minstens 28 skigebieden van Europa.

Met name de ‘lager gelegen’ skigebieden komen hiermee in gevaar. Tot 1200 meter zal je volgens wetenschappers in de toekomst de grassprietjes kunnen tellen. Skigebieden zoals Winterberg, dat tot maar 842 meter hoog ligt, kunnen in de komende jaren dus verdwijnen. “In lagere skigebieden wordt de kans op sneeuw steeds kleiner.”, vertelt Leanne Beekman (26), skilerares in Hochkrimml, Oostenrijk. “Mensen willen sneeuwzekerheid in een groot gebied met veel toegankelijke pistes. Dat zal over zo’n dertig tot veertig jaar nauwelijks nog in lage gebieden voorkomen.”

Minder sneeuwzekerheid heeft niet alleen effect op de pistes, maar ook skiërs verplaatsen zich steeds meer naar dezelfde gebieden wanneer er minder pistes beschikbaar zijn. De gebieden waar straks nog wel gewintersport kan worden, raken dus overvol.

Ecologische (sneeuw)voetafdruk

Toch dragen de wintersporters zelf bij aan dit probleem, doordat de ecologische voetafdruk van de gemiddelde wintersporter steeds groter wordt. Denk maar aan je hippe synthetische ski-outfit en plastic materialen, stroomvretende skiliften en de CO2-uitstoot die de reis naar je favoriete skigebied oplevert. Een gemiddelde skivakantie naar Oostenrijk levert zo’n 450kg CO2 op in de atmosfeer. Enkel de vlucht stoot al 215 kg uit. Zelfs reizigers die met een middelgrote benzineauto op wintersportvakantie gaan verbruiken zo’n 180 gram per kilometer. 

Deze energiecrisis schreeuwt om oplossingen. Zo wordt er geëxperimenteerd met zonne-energie en het multifunctioneel gebruik van een sneeuwkanon als waterkrachtcentrale. “Omdat het ‘s nachts wel vriest kunnen we veel oplossen met kunstsneeuw”, zegt Beekman. Met deze sneeuwkanonnen is zelfs al 20 procent aan energie bespaard in de afgelopen tien jaar. 

“Wel zal dit door de stijgende temperatuur en hogere noodzaak veel geld gaan kosten”, vertelt Beekman verder. De wintersport wordt dus meer afhankelijk van kunstsneeuw, maar dat kost bakken met geld; iets wat in de toekomst problemen kan veroorzaken. Wintersport is al niet goedkoop, maar in de toekomst wellicht niet meer te betalen. Bovendien gebruiken deze kanonnen onwijs veel energie en water. Dat zorgt niet alleen voor torenhoge kosten, maar ook voor schade aan het milieu door het grote stroomgebruik van de apparaten. ‘Nep sneeuw’ is daarom slechts een tijdelijke oplossing. 

Deze energieproblemen zijn niet nieuw, maar ondanks de voorlopige oplossingen ziet de toekomstverwachting er niet rooskleurig uit. Mits je bereid bent flink in je portemonnee te graven om een skireisje naar een verder oord te bekostigen. Echter, levert dat ook weer een flinke CO2-uitstoot op. We moeten met elkaar dus wat beter letten op het klimaat in de hoop dat we over tien jaar ook nog van een besneeuwde piste kunnen genieten. Als we zo doorgaan zal de opwarming van de aarde enkel toenemen en smelt jouw wintersportvakantie dus letterlijk weg voor de zon.

12 februari 2024 |
Lauren Stokman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2023-2024)