Datavisualisatie
Dit moet je weten voordat je je volgende vakantie boekt: toenemende drukte Schiphol en andere vliegvelden
12 februari 2024
Kim Kamerling
Pre-masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media (2023/2024).
Eva de Kunder

Matthijs Balkhoven (80) en Sietske Kleefstra (75) uit Leiden gingen afgelopen september lekker met het vliegtuig naar Spanje voor de zomervakantie. Zij waren zeker niet de enigen. In 2023 stapten er zo’n 71,3 miljoen medeluchtvaartpassagiers ook het vliegtuig in, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De populariteit van vliegen is weer bijna terug op het punt van voor de corona pandemie. Wat heeft dit voor gevolgen voor vliegreizen komende zomer?

Luchthavenbeeld van passagiers op Schiphol. Foto: Pexels (CC0).

Sinds de coronacrisis is de vakantiesector weer bijna terug op peil. Na lang binnen te hebben moeten zitten gingen Nederlanders massaal weer op pad naar verre landen. Sinds de pandemie is het aantal luchtvaartpassagiers elk jaar gestegen. 

Toename luchtvaartpassagiers

Sinds 2022 is het aantal reizigers van en naar de Nederlandse luchthavens gestegen met ruim 16%. Het recordaantal luchtvaartpassagiers werd gehaald in 2019, het jaar voor de coronapandemie, met wel 81,1 miljoen. Het toenemende aantal luchtvaartpassagiers is goed nieuws voor reisorganisaties en vliegmaatschappijen, die hierdoor verder kunnen herstellen van de lockdowns. Maar de vraag is wel of de luchthavens van Nederland, in het bijzonder Schiphol, die drukte wel aankunnen.

Drukte op Schiphol vorige jaren

De drukte van 2022 staat waarschijnlijk nog bij iedereen op het netvlies gebrand. Bergen koffers van reizigers die achterbleven op Schiphol, lange wachtrijen tot ver buiten de terminal, volle vertrekhallen en gecancelde vluchten. ‘Na 4 uur lang wachten in de rij voor security werd ik genoodzaakt voor te dringen omdat ik anders mijn vlucht zou missen.’ volgens Remco Glasbergen (53) die dat jaar vanaf Schiphol reisde. De chaos op Schiphol ontstond met name door personeelstekorten bij de bagage-afhandelaren, grondpersoneel, beveiliging en luchtvaartbedrijven. Al dit personeel is nodig om het hele reisproces soepel te later verlopen. Ze checken vakantiegangers in, vervoeren hun bagage over de luchthaven en zorgen dat het vliegtuig klaar is voor vertrek. ‘Het tekort is ontstaan doordat er in de coronatijd personeel is wegbezuinigd,’ zegt een bagagemedewerker tegen de NOS. Nadat de coronapandemie voorbij was en mensen weer konden reizen, kon het personeel dit niet bijbenen. Voor 2023 waren er maatregelen getroffen zodat de problemen van het jaar daarvoor zich niet zouden herhalen. Dat lukte niet helemaal. ‘De wachtrijen waren in 2023 niet meer zo lang als het jaar ervoor. Er lagen nog wel allemaal hopen koffers in de aankomsthal. Dat probleem was zeker nog niet opgelost.’ aldus Matthijs Balkhoven en Sietske Kleefstra.

Maatregelen sinds 2022

Om de chaos van de zomer van ’22 te voorkomen, heeft Schiphol sindsdien gewerkt aan manieren om de toestroom van passagiers in betere banen te leiden. Al vrij snel werd er in 2022 een maximumaantal reizigers ingesteld, wat het jaar erop weer terugkwam, ondanks de belofte van Schiphol-topman Ruud Sondag. In een interview met Het Financieele Dagblad van een jaar geleden onthulde hij dat Schiphol nog steeds met personeelstekorten kampte. Ook dit jaar lijkt het probleem nog steeds te spelen. Volgens dit artikel van het Parool is dit jaar het aantal vluchten beperkt deels vanwege een gebrek aan personeel. Er is weliswaar meer personeel aangenomen, maar er is nog steeds sprake van een tekort. In december maakte Schiphol in een persbericht bekend dat het aantal vluchten op de piekuren in de zomer omlaaggaat. Daarnaast beperkt de luchthaven de hoeveelheid aankomsten per uur om de druk te verlichten op het personeel en lange rijen te voorkomen.

Verwachtingen zomer ‘24

Het is nog onduidelijk hoe druk het deze zomer precies gaat worden. Ondanks de maatregelen van de afgelopen jaren is het goed mogelijk dat de stijging van het aantal reizigers nog steeds te veel blijkt voor de luchthaven. In een poging om reizigers voor te bereiden op het hoogseizoen, heeft Schiphol vorig jaar het mogelijk gemaakt om online de voorspelde drukte te bekijken, en een tijdslot te boeken voor security. Daarnaast geeft de luchthaven op de website advies over hoe passagiers zich het beste kunnen voorbereiden op hun reis.

Overige luchthavens

De populairste luchthaven van Nederland met de meeste vluchten per jaar is met afstand Schiphol. In 2023 vervoerde zij maar liefst 61,9 miljoen passagiers. De overige drie grote Nederlandse luchthavens Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en Maastricht Airport hebben de afgelopen jaren ook een stijging gezien in het aantal reizigers. De eerste twee hadden in 2023 zelfs een recordaantal passagiers, waarmee ze boven hun cijfers van voor de coronapandemie uitkwamen. Tot nu toe hebben deze luchthavens nog niet zulke grote problemen ondervonden als Schiphol Airport.

12 februari 2024 |
Kim Kamerling
Pre-masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media (2023/2024).
Eva de Kunder