En nog een knal: Een overzicht voor u van alle explosies in Rotterdam in alleen al februari.
8 juni 2023
Lieke Wahlen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023

3 MAART, DELFT – Rotterdammers worden steeds vaker opgeschrikt door een knal van een explosie, glasgerinkel of sirenes. In alleen al de maand februari gingen er 13 explosieven af in de stad Rotterdam. Dat komt neer op circa 1 explosie elke 2 dagen. En dat voelen de hulpdiensten, zij trokken deze maand dubbel zo vaak uit voor een bommelding dan de maand ervoor. In veel van deze explosies is er nog geen dader aangehouden. Daarom blijft de politie oproepen voor getuigen en blijven ze onderzoeken.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie na een melding bij een flat. Foto: Regio15 (CC BY-NC-SA)

In Rotterdam kennen ze al langer een ‘Bommenkaart‘. Een kaart met waar er een grote kans is dat er nog bommen van de Tweede Wereldoorlog liggen, maar een explosiekaart was toch iets wat ze hoopte te vermijden. In de afgelopen maand is het aantal explosies in de stad flink toegenomen. Maar niet alleen in de stad, in de gehele regio Rotterdam neemt het aantal explosies toe.

Een overzicht van de explosies

De politie doet nog onderzoek naar mogelijke verbanden tussen de explosies. Bijvoorbeeld de explosies in de nacht van 26 op 27 februari op de Zoutziederstraat en het Hudsonplein, beide in West-Rotterdam en maar een paar uur ertussen. Voor het onderzoek deed de politie een beroep op getuigen. Toch is het de politie tot nu toe niet gelukt om een verband te vinden, en ook niet om iemand aan te houden voor de explosie.

Door beelden van een aanslag te delen hoopt de politie dat getuigen iets of iemand herkent of dat iemand wellicht meer beelden heeft van bijvoorbeeld een beveiligingscamera. De beelden hierboven zijn door de politie gedeeld met betrekking tot de aanslag op de Riederlaan op 8 februari. Hier is duidelijk te zien dat de dader ervan door gaat op een step. Dit is een herkenbaar beeld. Door een oproep te doen hoopte de politie om wellicht een route te kunnen uitstippelen die deze dader heeft genomen of dat iemand het zo’n typisch beeld vind en weet om wie dit gaat.

Voor getuigen zijn er verschillende manier om een melding te doen bij de politie. De voornaamste manier is door te bellen naar 0900-8844, dit is het meldnummer van het onderzoeksteam explosieven. Als je liever een anonieme melding doet, dan kan er gebeld worden naar 0800-7000. En tot slot, het is ook mogelijk om het ‘tipformulier‘ op de site van de politie in te vullen.

De politie is hard opzoek naar de daders en daarbij schakelen ze de hulp van getuigen in. Foto: R/DV/RS (CC BY 2.0)
8 juni 2023 |
Lieke Wahlen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023