Hoe groot is de kans dat Frans Timmermans de nieuwe voorzitter wordt van de Europese Commissie?
1 juli 2019 |
Abdulhamit Yücel
Foto op flickr.com

De kans dat Frans Timmermans voorzitter van de Europese Commissie was klein totdat Welt am Sonntag berichtte dat de Duitse, favoriete kandidaat Manfred Weber van de Europese christendemocraten niet langer in de race staat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Volgens de krant heeft de G20 in Osaka de Europese leiders anders doen denken.

Voor de machtige, Duitse meerderheid in het Europees Parlement is het belangrijk om een landgenoot als voorzitter in de Europese Commissie te zien, zo ook bondskanselier Angela Merkel. Volgens Welt am Sonntag zijn Europese leiders tot het oordeel gekomen dat Weber geen meerderheid kan krijgen in het parlement. De steun van het parlement is broodnodig omdat het parlement stemt wie de voorzitter mag worden.

Merkel zou zich niet langer inzetten voor Weber als voorzitter omdat de Franse president Emmanuel Macron hem niet wil. Hierdoor zijn de pijlen gericht op Frans Timmermans en Margrethe Vestager. De beide kandidaten zijn momenteel nog eurocommissaris.

Obstakel verdwenen

Het was eerder al bekend dat Weber niet op een meerderheid kon rekenen van het parlement. Nu het boven water is gekomen dat ook Europese leiders Weber niet zullen steunen. Mochten de christendemocraten geen kans maken op de voorzittersstoel, dan maken sociaaldemocraten een grote kans op de troon.

Steun Rutte en sociaal-democratie

Timmermans kan rekenen op de steun van Rutte en sociaaldemocratische premiers zoals die van Spanje en Portugal. In Oost-Europa vinden ze Timmermans niks. Landen zoals Hongarije en Polen hebben een uitgesproken afkeer aan Timmermans. 

Het Rutte-effect zal doorslaggevend zijn. Voor Nederland is het belangrijk dat de Europese Commissie een voorzitter krijgt met de Nederlandse nationaliteit. Dit zal ten gunste zijn van Nederland op het (internationale) politieke toneel.

Journalist Stephane Alonso doet live verslag vanuit Brussel en volgt de vergaderingen op de voet.


Wie is Frans Timmermans?

Frans Timmermans is een Nederlandse politicus, geboren in 1961 in Nederland. Hij studeerde Franse letterkunde aan de Radboud Universiteit en Europese wetgeving en Franse letterkunde aan de Universiteit van Nancy. Hij behaalde in 1985 een master in Europees recht en Franse literatuur.

Timmermans wil een duurzamer Europa opbouwen, gebaseerd op de ‘circulaire economie’ (een economisch systeem gericht op het minimaliseren van verspilling en het benutten van middelen). Hij is van mening dat we onze manier van leven moeten veranderen en onze bronnen verstandiger moeten gebruiken om de klimaatverandering tegen te gaan


1 juli 2019 |
Abdulhamit Yücel