De Week van Europa bij AEGEE: ‘Leuk én inhoudelijk’
14 juni 2019 |
Sander Huls

Wie aan studentenverenigingen denkt, denkt meestal aan jongeren in pak, veel alcohol en ontgroeningen. In de week voor de Europese Parlementsverkiezingen liet de studentenreisvereniging AEGEE-Leiden zien dat het ook anders kan, en organiseerde een Week van Europa met meerdere activiteiten in het teken van de verkiezingen. AEGEE-President Lisa Poot (22) en Vice-President Bram Pennekamp (23) vertellen over die activiteiten en over hun vereniging.

AEGEE is een studentenreisvereniging; wat moet ik me daar precies bij voorstellen?

Lisa: “Allereerst reizen we natuurlijk ontzettend veel. We organiseren acht reizen per jaar, inclusief twee ledenweekenden die gewoon in Nederland zijn. Ook hebben we op het Europese niveau 170 zusterverenigingen, dus daar kan je ook heen. Als je zou willen kan je ieder weekend in een andere stad zijn.”

Bram Pennekamp bij het International House, waar bestuursleden van AEGEE en enkele andere studentenverenigingen gehuisvest zijn.

En wat doen jullie verder door het jaar heen?

Bram: “We hebben ook een wekelijkse borrel en nog andere activiteiten. Die zijn dit jaar niet wekelijks, maar het blijven er wel heel veel; we hebben echt van alles. We gaan komende dinsdag een synagoge bezoeken, waarbij we een rondleiding krijgen met informatie over het Jodendom, maar we hebben vorige maand ook gewoon een feestje georganiseerd. We zijn nu ook bezig met een grote barbecue voor het einde van de maand. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken, en dan zijn er ook nog eens disputen met dispuutsactiviteiten en 13 commissies die hun eigen dingen organiseren.”

Rond de Europese verkiezingen hebben jullie ook het een en ander georganiseerd, onder andere een ‘World Café’. Kunnen jullie daar wat over vertellen?

Bram: “Het World Café, de maandag voor de verkiezingen, was een activiteit die we al eens eerder gedaan hadden. We hebben vrij goed contact met ProDemos, en die hadden ons aan het begin van het jaar gevraagd iets te organiseren. Zij stelden toen het World Café voor, waar je langs verschillende tafeltjes met toekomstbeelden van Europa gaat. Die ga je dan bespreken met een tafelleider die het gesprek in goede banen leidt, en vervolgens schuif je door en ga je verder met het werk van je voorganger. Er kwamen toen niet zo heel veel mensen op af, terwijl iedereen het wel een leuke activiteit vond. Later kwamen we in gesprek met twee andere studentenverenigingen, Prometheus en SIB-Leiden, en toen kwam dat World Café weer ter sprake. We dachten, bij AEGEE-Leiden zijn misschien niet genoeg leden geïnteresseerd om een heel café te vullen, maar met zijn drieën gaat dat makkelijker.”

En de woensdag daarvoor was er ook een debat.

Bram: “Dat was dan weer een idee van SIB. AEGEE-Leiden doet niet zo heel veel met politiek, we dragen ook geen politieke mening uit. SIB heeft een organisatie die boven heen staat, NGIZ: “SIB voor volwassenen” noemen ze dat zelf wel eens. Dat zijn bijvoorbeeld oud-studenten Internationale Betrekkingen die al een baan hebben, en veel contacten met politici hebben. Dan is het dus hartstikke leuk om een debat te organiseren tussen Europarlementariërs. Het duurde even voordat we mensen uit het hele politieke spectrum hadden, maar dat is gelukt en SIB had ook een moderator geregeld die dat debat leidde, dus het was erg geslaagd.”

Dat was dus een debat tussen mensen die daadwerkelijk kandidaat waren?

Bram: “Ja, uiteindelijk wel. Eerst zou van GroenLinks de nummer twee uit de Tweede Kamer komen, maar toen Jesse Klaver een kind kreeg moest zij zijn taken overnemen. Als vervanger stuurde ze wél een Europarlementariër-kandidaat, wat wel prettig was. Anders had daar één Tweede Kamerlid tussen gestaan, die wel het partijstandpunt uit kon dragen maar niet kon vertellen wat ze in het Parlement zelf zou gaan doen.”

Bram Pennekamp (23) is de Vice-President en External Affairs Officer van AEGEE.

Wat was er nog meer te doen in de Week van Europa?

Lisa: “We hebben ook een stickerstemwijzer gedaan, ook in samenwerking met ProDemos. Dat was een grote opstelling die we in het KOG hebben neergezet, want we dachten: ‘waar pak je mensen die een tentamenweek hebben? In de rechtenfaculteit!'”

Bram: “En het mocht niet in de universiteitsbibliotheek.”

Lisa: “Door stickers te plakken kon je je mening geven over stellingen, en als je dat stickervel in een bak deed, kwam daar een papiertje uit met jouw stemvoorkeuren. Dat was echt een hele leuke manier om mensen te bereiken, omdat ze vaak wel even vijf minuutjes konden missen. Het was heel interactief, want ze konden er ook wel met elkaar over praten. Bij veel mensen kwam er bijvoorbeeld een partij uit waar ze de vorige keer ook al op stemden, en dan dachten ze: ‘Nou, dan kan ik morgen best wel weer op deze partij stemmen.'”

Bram: “Of ze kregen juist iets als 50Plus. Sommige mensen zeiden ook dat ze hun uitslag niet bij ze vonden passen, maar dan gingen ze een andere stemwijzer invullen om te kijken wat wél bij ze paste.”

Jullie vertelden net dat AEGEE geen politieke mening uitdraagt, maar op jullie site staat wel een visie die nogal pro-EU overkomt. Hoe zit dat?

Lisa: “AEGEE-Europe streeft naar een Europa zonder grenzen, waarin jongeren een grote rol spelen en meebeslissen. Achter die visie staan we wel, maar we staan niet achter specifieke politieke partijen.”

Bram: “En hoewel een groot deel van ons geld uit de Europese Unie komt in de vorm van subsidies, zijn we niet per se op de Europese Unie gericht. AEGEE zit ook in Turkije en Siberië – het is eerder een beetje als het Europa in het Eurovisie Songfestival, Australië en Israël doen ook mee. We zijn wel voor Europese eenheid, maar dat hoeft niet per se in de vorm van een politieke unie.”

Bij studenten is het vaak wel te merken dat ze een bepaalde politieke richting ingaan. Is dat bij AEGEE-Leiden ook te merken?

Lisa: “Dat is vooral de Leidse bubbel, denk ik. Als je het bij AEGEE-Eindhoven gaat vragen, komen die weer met iets heel anders. Je merk soms best wel een verschil als je met een Eindhovenaar of een Maastrichtenaar staat te praten, maar ik denk niet dat dat veel met AEGEE te maken heeft.”

Bram: “De politieke betrokkenheid binnen AEGEE is wel redelijk. Écht goed durf ik niet te zeggen, want er zijn ook nog genoeg mensen die ik bij de borrel spreek en die niet gaan stemmen. Maar we hadden zeker bij de Europese verkiezingen het idee dat het wel leeft.”

Lisa: “Op Facebook en Instagram waren het bij mij alleen maar leden van AEGEE die het veel hadden over dat ze hadden gestemd, dat heb ik verder niemand zien doen.”

Bram: “Ze zijn wel meer politiek geëngageerd.”

Was dat ook de insteek van die activiteiten, mensen bij de verkiezingen betrekken?

Bram: “Ja! De Europese verkiezingen zijn toch maar één keer in de vijf jaar, dus daar wilden we wel iets mee doen. En dat past ook wel in die visie om jongeren bij Europa te betrekken, dus de betrokkenheid van jongeren in de politiek – of dat nou landelijk of Europees is – vinden we erg belangrijk. En door onze krachten te bundelen met Prometheus en SIB konden we leuke én inhoudelijke activiteiten neerzetten.”

14 juni 2019 |
Sander Huls