Hoe studenten denken over de uitslagen van de Europese Verkiezingen
3 juni 2019 |
Victor van den Berg

De voorlopige uitslagen van de Europese verkiezingen zijn bekend en dat deze deze uitslagen voor een verandering in het Europees Parlement gaan zorgen is zeker. De twee grootste fracties (Christen-democraten en de Sociaal-Democraten) raken hun meerderheid kwijt en je ziet groene en eurosceptische partijen aan macht winnen. Deze uitslagen is al door vele Nederlandse politiek commentatoren in de media geduid, maar hoe denkt de toekomst van Nederland eigenlijk over deze uitslagen? Op een warme zondagmiddag ben ik naar studentencentrum Plexus in Leiden gegaan om daarachter te komen.

Hessel Boom (21), student Rechten en Politicologie

“Wat mij erg opvalt aan deze verkiezingsuitslag is dat de meerderheid van de Christen-Democraten samen met de socialisten in het Europees Parlement is gebroken”, aldus Hessel. “Daarnaast vind ik de opkomst van pro-Europese en groene partijen een postieve ontwikkeling. Zelf heb ik op de pro-Europese partij D66 gestemd en ook al heeft deze partij verloren, toch ben ik tevreden over de uitslag in Nederland. Je ziet namelijk aan de andere kant dat anti-Europese partijen zoals de PVV en SP nul zetels behalen en dat FvD wel groeit, maar geen enorme winst zoals bij de Eerste Kamer verkiezingen. Daardoor geeft deze uitslag mij toch hoop voor de toekomst.”

Koen Wouda (22), student Rechten

“Voor mij is deze verkiezingsuitslag geen verassing.” Koen vervolgt: “het succes van PvdA en het succes in het algemeen voor pro-Europese partijen zag ik wel aankomen”. Dat pro-Europese partijen het zo goed hebben gedaan komt denk ik door het gedoe rondom Brexit in Groot-Brittannië. Ik denk dat het toch wel mensen heeft afgeschrikt om voor een eventuele Nexit te stemmen. Dat PvdA het zo goed heeft gedaan in vergelijking met de Eerste Kamer verkiezingen is denk ik voor een groot gedeelte te danken aan Timmermans . Zelf heb ik bijvoorbeeld ook op PvdA gestemd door Timmermans. Hoe hij zich destijds over MH-17 heeft opgesteld; daar heb ik veel respect voor “

Imam Boukhedmi (20), studente Notarieel Recht

“Persoonlijk vind ik klimaat en milieu erg belangrijk, daarom heb ik ook op een groene partij gestemd.” Imam legt uit: “ik vind dat in Europa te weinig gedaan wordt om het klimaatprobleem op te lossen en denk dat het Europees Parlement hierin erg belangrijk kan zijn. Het Europees Parlement kan maatregelen op leggen aan bepaalde landen die niet uitzichzelf deze maatregelen zouden nemen; denk bijvoorbeeld aan richtlijnen qua uitstoot. Bovendien heb ik het gevoel dat mijn stem ook echt telt omdat groene partijen het in Europa erg goed hebben gedaan.”

Jaylinn Asri (20), studente Social Work

“Ik ben vooral verrast dat de SP het zo slecht heeft gedaan, maar het verbaast me ook weer niet enorm. In mijn omgeving zijn er namelijk veel mensen die altijd SP stemmen. Zij zijn alleen wel altijd voorstander geweest van de Europese Unie. Dus ik denk dat het eurosceptische van de SP verklaart waarom zij deze verkiezingen nul zetels hebben behaald. Zelf heb ik op een partij gestemd die het goed heeft gedaan tijdens de verkiezingen daardoor heb ik wel het gevoel dat ik een verschil heb gemaakt. Dat het goed is geweest dat ik ben gaan stemmen en ook dat ik tegen mijn vrienden heb gezegd dat ze moesten stemmen.”

Rachel (20), studente Notarieel Recht

“Ik ben erg blij dat eurosceptische partijen in Nederland niet hebben gewonnen.” Rachel legt uit: “Europese verkiezingen vind ik eigenlijk ook belangrijker dan gemeenteraadsverkiezingen omdat de impact ervan veel groter is. Ik heb op een groene partij gestemd omdat een maatregel die klimaat & milieu bevordert op Europees niveau veel krachtiger is dan op lokaal niveau. Verder geloof ik dat je in Europa wel samen moet werken als je niet wil verliezen van grootmachten zoals de VS en China.”

Youri Verhoeven (22), student Bio-Farmaceutische Wetenschappen

“Voor deze verkiezingen heb ik weer VVD gestemd, toch ben ik blij dat groene partijen het goed hebben gedaan. Ik vind het klimaat namelijk enorm belangrijk en ik weet dat VVD nou niet bepaald voorop loopt op dat gebied. De touwtjes mogen van mij in Europa qua klimaatafspraken wel harder worden aangetrokken, want niet elk land komt zijn afspraken na. Waarom ik dan niet bijvoorbeeld op Groenlinks gestemd heb? Ik verwachtte namelijk al dat groene partijen het enorm goed zouden doen en dat VVD mijn stem wel goed kon gebruiken. Op andere vlakken ben ik het vaak wel met de VVD eens.”

Foto Lisanne Gelpke (21), studente Psychologie

“Normaal stem ik altijd D66, alleen heb ik dat dit jaar niet gedaan. Ik vind namelijk dat het best wel een rommel is binnen de partij en daarom heb ik dit jaar voor het eerst PvdA gestemd. Eigenlijk, had ik nooit gedacht ik ooit op PvdA zou stemmen, maar ik vind Frans Timmermans enorm goed. Dus ik ben best wel tevreden over de verkiezingsuitslag. Dat Thierry dan toch 3 zetels haalt is dan wel weer jammer.’

3 juni 2019 |
Victor van den Berg