Waarom het idee van politieke desinteresse, onzin is.
2 juni 2019 |
Tom Vermeulen

Algemeen kiesrecht bestaat sinds 1919. Bij de Europese verkiezingen van dit jaar mochten ongeveer 13,5 miljoen Nederlanders hun stem uitbrengen. Vaak wordt gesteld dat mensen tegenwoordig minder politiek geïnteresseerd zijn. Al helemaal als het aan komt op de verkiezingen voor de Europese Unie. Dit jaar was echter, de hoogste opkomst in vergelijking met de afgelopen vijf EU-verkiezingen (zie direct onder). Wat motiveerde stemmers om dit jaar dan toch naar de stembus te gaan?

Het Nederlandse volk, verrastte menig peiling met de uitslag: de PvdA werd dé grote winnaar. Kranten en mediapersonen spraken hierbij van het ‘Frans Timmermans-effect’. Daarmee wordt bedoelt dat Timmermans – als persoon en dus niet per se de partij PvdA an sich – ervoor heeft gezorgd dat er zoveel stemmers naar de stembus kwamen, die voor de PvdA hebben gestemd.

Literatuurwetenschap

Daarnaast werd een andere conclusie door de media getrokken; de burgers zouden pro-Europa hebben gestemd. Maar, ook dat de FvD, een kleinere winst behaalde dan gedacht – de FvD behaalde slechts drie zetels – was een grote verrassing voor vele.

Op 23 mei zorgden de burgers er dus voor dat de eerdergenoemde, verrassende uitslag de historie inging. Op de verkiezingsag sprak ik met twee stemmers, over hun motivatie om te stemmen voor de Europese Unie en het belang van de EU.

Als eerste sprak ik, met een man die woonachtig is in Leiden; hij wilde anoniem blijven. Samen met zijn vrouw en een ander stel, had hij net zijn stem uitgebracht in het Leidse universiteitsgebouw (P.N. van Eyckhof). De Europese Verkiezingen waren voor hem van groot belang. Hieronder een fragment van ons gesprek, waar hij dit belang uitlegt:

Aan het woord: stemmer uit Leiden.

Daarnaast, sprak ik ook met een studente literatuurwetenschap, Fien, aan de Universiteit Leiden, die ook die dag had gestemd. Zij stelde dat, onder haar en haar medestudenten, de Europese verkiezingen ook erg leven:

Aan het woord: Fien, literatuurwetenschap student te Universiteit Leiden. U hoort ook: Merel ten Hoedt, met wie ik samen de interviews afnam.

Voor beiden, waren de Europese verkiezingen van belang. Eaarnaast stelt, de man, dat hij het stemmen voor de Europese verkiezingen, als een nationaal belang ziet. Fien, voegt daar aan toe dat verkiezingen ook echt leven onder haar en haar medestudenten.

Of de man en studente ook hebben bijgedragen aan de winst van de PvdA, blijft een mysterie. Maar, dat mensen niet gemotiveerd zouden zijn om te gaan stemmen is in ieder geval niet waar.

2 juni 2019 |
Tom Vermeulen