Dit zijn de voorlopige uitslagen van de Europese verkiezingen
2 juni 2019 |
Isabella Hesselink
Afbeelding: Marco Verch, (CC BY 2.0)

Nederland nam op 23 mei voor de negende keer deel aan de Europese verkiezingen . Hoe heeft Nederland en de rest van Europa gestemd? Hier vind je alle belangrijke uitslagen tot nu toe.

De hoogste opkomst in 20 jaar

Van alle kiesgerechtigden in de Europese Unie maakte 50,5% ervan de gang naar de stembus. Dit is de hoogste opkomst in de afgelopen 20 jaar. Nederland scoorde lager: 41,8% van de Nederlanders nam deel aan de Europese verkiezingen. Vooralsnog was de opkomst hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2014. Toen stemde 37,3% van de Nederlanders. De voornaamste reden om niet te gaan stemmen is volgens Ispos desinteresse.

Hoe heeft Nederland gestemd?

Als grote winnaar van de verkiezingen kwam de PvdA naar voren: ze veroverden 6 zetels in het Europese Parlement. Nederland laat daarmee een pro-Europa geluid klinken. Verliezers van de verkiezingen zijn de PVV en SP. Beide verdwijnen helemaal uit het parlement. Vooral nieuwkomer Forum voor Democratie lijkt hiervan te profiteren: hun stemmers kwamen van de PVV. Als de Brexit doorgaat krijgt Nederland er nog 3 zetels bij -bovenop de huidige 26 zetels.

Hoe heeft Europa gestemd?

Op Europees niveau is de Fractie van de Europese Volkspartij (EVP) de grote winnaar ondanks een verlies van 38 zetels. De Sociaaldemocratische partij (S&D) eindigt als tweede.

Zowel aan de kant van pro-Europese als anti-Europese partijen wordt winst geboekt. De rechts-populistische ENV krijgt er 22 zetels bij. De eurosceptische EFDD 12 zetels. De overige eurokritische fracties leveren echter in. Aan de pro-Europa kant boeken het liberale ALDE en de Groenen winst. ALDE krijgt er 40 zetels bij. De Groenen 17.

Zo gaat het Europees Parlement er de komende 5 jaar uitzien

Het Europees Parlement raakt sterker versplinterd: er zijn minimaal 3 fracties nodig voor een meerderheid in het Europees Parlement. Voorheen waren dit er 2. De EVP en S&D zouden een coalitie kunnen vormen met het liberale ALDE (in totaal 434 zetels) of met de Groenen (394 zetels).

2 juni 2019 |
Isabella Hesselink