Voor de eerste keer stemmen ‘ik nam per ongeluk het rode potlood mee’
1 juni 2019 |
Merel ten Hoedt

Op je achttiende ben je officieel volwassen. Je mag in een in auto gaan rijden, alcohol drinken en gaan stemmen. Voor de meeste achttienjarigen zijn de eerste twee opties veel interessanter dan de derde. Maar met stemmen heb je de kans om mee te bepalen wat er gaat gebeuren met de maatschappij. Roos ten Hoedt (18) is op 16 maart achttien geworden, vier dagen voor de verkiezingen. Ze ging op 20 maart voor het eerst stemmen.“Het voelde heel normaal, eigenlijk misschien wel normaler dan ik had verwacht. “

Voorbereiding

Hoe vindt je dat je voor het eerst mag gaan stemmen?

“Ik heb er best wel zin dat ik mag gaan stemmen. Het is toch op een bepaalde manier een teken dat ik nu echt volwassen ben dat ik mee mag doen met stemmen. Ik heb het met mijn vrienden nu ook af en toe over politiek, omdat we er nu ook echt wat mee kunnen doen.”

Ga je stemmen?

“Ja zeker, het mag nu dus waarom zou ik niet gaan? Ik heb al een stemwijzer gedaan en ik heb ook opgezocht op welke partijen ik kan gaan stemmen. Ook denk ik dat ik op de laatste vrouw op het stembiljet ga stemmen. Ik vind dat er meer vrouwen in de politiek thuishoren. De politiek moet ons representeren en ons land bestaat voor vijftig procent uit vrouwen, dan moet dat ook zo zijn bij de leden van de Provinciale Staat.”

Wat kwam er uit je stemwijzer?

“Bij mij kwam er voor de Provinciale Staten GroenLinks uit en ik denk dat dat wel klopt. Ik vind het klimaat heel belangrijk. Voor de waterschapsverkiezingen heb ik nog geen stemwijzer gedaan, omdat ik nog niet zeker weet of ik daar op ga stemmen.”

Waarom weet je dat nog niet zeker?

“Ik weet niet zo goed waar de waterschapsverkiezingen over gaan. Ik weet dat het iets met de waterstand te maken heeft. Dat vind ik gewoon niet zo interessant.”

Ben je al eens eerder in een stembureau geweest?

“Ik ben twee keer eerder in een stembureau geweest. Eén keer toen ik heel klein was met mijn ouders, daar weet ik niet meer zoveel van. En vorig jaar ben ik mee geweest met mijn zus, maar toen ben ik niet mee naar binnen gegaan. We hebben toen namelijk onze hond meegenomen en ik heb buiten op haar staan wachten. Het was in onze oude basisschool, dus het was niet zo ver.”

Heb je verwachtingen over de uitkomsten?

“Niet echt, ik weet alleen dat Aalsmeer altijd super veel voor de VVD stemt. Dus die zal wel hoog eindigen. Ik hoop zelf natuurlijk dat GroenLinks het goed gaat doen, maar we gaan het zien.”

Na het stemmen

Hoe was het stemmen?

“Het voelde heel normaal, eigenlijk misschien wel normaler dan ik had verwacht. Ik moest even in de rij staan en toen gingen ze mijn ID controleren. Daarna moest ik een stipje inkleuren en ik was klaar. Het was op een beetje een vreemde manier een opluchting, alsof ik af kon strepen dat ik dit ook weer heb gedaan.”

Heb je nog iets bijzonders meegemaakt?

“Ik had per ongeluk het potlood meegenomen. Ik had er helemaal niet over nagedacht dat ik die moest laten liggen. Ik liep al bijna de deur uit met het potlood, toen ik achter me hoorde dat er een potlood weg was. De man die me terug riep maakte toen een grapje dat ik het potlood mee wou nemen, omdat het mijn eerste keer stemmen was. Dat was wel leuk. Voor de rest was het eigenlijk heel normaal.”

Wat vindt je van de uitkomsten?

“Ik ben echt heel verbaasd dat Forum voor Democratie zoveel stemmen heeft gekregen. Het was de grootste bij ons in het dorp. Ik vind het een beetje jammer dat er niet meer links gestemd is.”

Ga je de volgende keer weer stemmen?

“Waarschijnlijk ga ik dat wel doen, de Europese verkiezingen komen er best snel weer aan. Ik heb nog geen idee waar ik op ga stemmen, omdat ik niet weet waar ik precies op kan stemmen. Maar daar kan ik vast wel onderzoek naar doen.”

1 juni 2019 |
Merel ten Hoedt