Tv-recensie: Publiek wint het debat tussen Rutte en Baudet
1 juni 2019 |
Isabeau Veltmaat

Honderden aanhangers van Forum voor Democratie en VVD verzamelden zich op een gewone woensdagavond in de Rode Hoed in Amsterdam om daar hun leiders in tegenover elkaar te zien staan. De minister-president wilde een debat met de voorman van de partij die in hele korte tijd Nederland heeft veroverd. Een gewoon debat werd het niet, soms was het zelfs leuk om naar te kijken.  

De euro schaduwen

Vier stellingen kregen de twee voorgelegd. Bij de eerste twee was Baudet in de rol die we van hem kennen: ontspannen, met grapjes, maar toch verwijtend naar Rutte. Die zou geen consistente politiek bedrijven en meewaaien met alle winden. De Forum voor Democratie-leider ging zelfs met Jeroen Pauw in discussie over de volgorde van de stellingen. De winst van dat debat ging naar de presentator. Toch was Pauw als debatleider niet altijd even sterk. Hij was af en toe streng als het om de tijd ging, maar toen de twee mannen met elkaar in een diep economische discussie terecht kwamen over het ‘schaduwen van de euro’, lukte het Pauw om tussenbeide te komen. Vermoedelijk is half Nederland tijdens die eurodiscussie een kop koffie gaan zetten. 

De felle debatten werden afgewisseld met persoonlijke vragen. ‘Gewoon om de persoon te leren kennen’, zei Pauw. Hoewel de vragen uiteraard ingestudeerd waren, ontstonden leuke gesprekken. Baudet vroeg zich af wanneer Rutte voor het laatste had gehuild. Die vertelde over het overlijden van zijn vader, zijn broer en zijn zus. Het publiek werd voor het eerst stil en Baudet voelde zich duidelijk opgelaten. Voor de kijker was het een verademing na een felle discussie over het behoud van de euro. 

Ruslandliefde

Baudet was tijdens de eerste helft van het debat sterker. Hij voelde zich overduidelijk op zijn gemak en straalde zelfverzekerdheid uit. Totdat de stelling van Rutte aan de orde kwam over de ‘Ruslandliefde’ van Baudet. Daar gaf Rutte de Forum-leider een lesje leiderschap. Baudet moest zich overgeven, hij had nauwelijks iets in te brengen. Ook bij zijn eigen, laatste, stelling over immigratie waren zijn argumenten op: ‘Ja, wat moet ik hier nu nog over zeggen?’ 

Dat was misschien wel het grootste probleem van dit debat: na verloop van tijd vielen de twee in herhaling. Het ging veel over de Nexit, over immigratie en over de euro, onderwerpen waar na drie stellingen alles wel over gezegd is. Waar bleef het debat over klimaat? Baudet ontkent dat de aarde aan het opwarmen is en verwijt Rutte dat hij te links is geworden op het gebied van klimaat. Maar hun meningsverschillen over dat belangrijke verkiezingsonderwerp kwamen in dat debat niet aan bod. Na een halfuur wist de kijker inmiddels wel dat Rutte een ‘goede’ deal heeft gesloten met Turkije over de immigranten en dat Baudet permanent gesloten grenzen wil. En eigenlijk wisten we dat daarvoor ook al.Een overduidelijke winnaar was er niet. Misschien kwam dat door de 300 Forum- en VVD aanhangers die waren uitgenodigd. Toen Rutte zijn verhaal hield, werd hij uitgelachen door Forum-aanhangers; toen Baudet aan het woord kwam, roerden het VVD-publiek. Voor de kijker moet dat storend zijn geweest. Een avond met neutraal publiek had het debat veel goed gedaan. Nu was het publiek de winnaar van de avond. 

Bekijk hier de meest spraakmakende momenten uit het debat.

1 juni 2019 |
Isabeau Veltmaat