Column: ‘The winner takes it all…’
31 mei 2019 |
Max Meessen

De Europese verkiezingen zijn net achter de rug. Veel aandacht ging uiteraard uit naar de winnaars, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en Forum voor Democratie. Toch zijn het niet de winnaars die mijn aandacht trokken. Nee, ik kijk liever naar de grote verliezers, de Socialistische Partij en de Partij voor de Vrijheid.
De SP trapte de campagne voor de Europese verkiezingen af met een spotje dat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet zou misstaan. De blonde gorilla die zich op dit moment in het Witte Huis ophoudt, waarvan deze week bleek dat zelfs een paraplu inklappen te moeilijk is, zou het ‘great’ gevonden hebben.
Allereerst vond ik het filmpje teveel op de persoon, in dit geval Frans Timmermans gespeeld. Overigens snapte de acteur Jos Jonkers, die de rol van de hoofdpersoon Hans Brusselmans vertolkte, de ophef niet. Het spotje deed hem vooral denken aan Koefnoen. Maar meneer Jonkers, er is een ‘klein’ verschil tussen Koefnoen en dit spotje en wel dat dit afkomstig is van een politieke partij.
Maar het werd pas echt pijnlijk toen bleek dat de SP cartoons van onder andere Ruben L. Oppenheimer had gebruikt zonder deze om toestemming te vragen, laat staan hem hier een bedrag voor te betalen. Tsja, is dit nu de partij die er voor ‘de echte Arbeider’ wil zijn?
Maar wat wil de SP zelf eigenlijk in Europa? Het spotje benadrukt vooral wat er nu mis is met de Europese Unie, maar hoe de SP dit gaat veranderen komt niet aan bod. Ja, een Nexit wil de SP graag, maar hoe en op welke manier? Nee, SP misschien voortaan iets meer op de inhoud letten en minder op de ‘kekke filmpjes’.
Dan de PVV van Geert Wilders. Ook deze partij verloor flink bij de afgelopen verkiezingen, van de vier zetels die zij hadden in het Europees parlement blijft er niet eentje over. Tenminste zolang Rutte nog zonder stempel in zijn paspoort op de thee bij ‘the Queen’ kan. Na de Brexit krijgt de PVV, door herverdeling van de zetels in het Europees Parlement, waarschijnlijk toch nog een zetel.
Ook de PVV zette deze verkiezingen tevergeefs in op een campagne vol Nexit. Ik zag de overwinningsspeech van Wilders al voor me. “Willen jullie hier en in de rest van Nederland meer of minder Brussel?!” “MINDER, MINDER, MINDER!” “Dan gaan we voor een Nexit zorgen!” Helaas werd het voor Wilders meer een ‘Geertxit’.
Naast de Nexit schoot de PVV zich met nog een andere kwestie in de voet. Namelijk Kamerlid Graus. Graus zou bij zijn moeder in Heerlen wonen, maar bleek toch al lang en breed op kamers te zijn gegaan. Hij bleek niet in Heerlen, maar in Voorburg te wonen in zijn eigen appartement. Hierdoor heeft hij jaren lang een te hoge reiskostenvergoeding ontvangen. Maar in plaats van een intern onderzoek te starten deed de PVV niets. Niet echt handig een maand voor de verkiezingen. Makkelijk schieten voor de overige partijen.
Misschien kun je de PVV zien als de nieuwe PvdA. De kiezers zijn klaar met de partij en haar standpunten en lopen massaal over naar onder andere Forum voor Democratie. Bij de PvdA zagen we een paar jaar geleden hetzelfde fenomeen plaatsvinden.
Zoals altijd maar weer blijkt bij verkiezingen; ‘the winner takes it all, the loser standing small’. De SP en PVV likken hun wonden, maar wie weet komen ze net als ABBA later dit jaar ook ineens met twee nieuwe potentiële hits.

31 mei 2019 |
Max Meessen