Uitslagen Europese Parlementsverkiezingen: hoe staat het klimaat ervoor?
30 mei 2019 |
Thomas van den Elshout

Bij de afgelopen verkiezingen voor het Europese Parlement, die in de gehele Europese Unie gehouden werden, stonden verschillende belangrijke thema’s op de agenda. Denk aan migratie, de economie, maar ook: het klimaat. Hoe staat het met onze klimaatdoelen nu alle uitslagen van de verkiezingen binnen zijn?

Allereerst kijken we in onderstaande grafiek naar de politieke stroming van de partij die binnen een EU-lidstaat de grootste is geworden. Opvallend is dat volgens deze kaart rechts de grote winnaar is geworden. We zijn gewend dat politiek links vóór het klimaat is, en dat het de rechterkant wat minder interesseert. Dat zou slecht nieuws betekenen voor het klimaat.

Maar zo zwart-wit is het inmiddels al lang niet meer. Het ene rechts is het andere niet meer, en datzelfde geldt aan de linkerkant van het spectrum. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de Europese fractie waar de politieke partijen onderdeel vanuit maken. Zie hieronder een andere kaart, die aangeeft of de winnende partij van een land wil inzetten op het klimaat, of niet. Dit is gedaan op basis van de Europese fractie waarvan deze partij onderdeel uitmaakt.

Deze kaart geeft ons ineens een heel ander beeld. Het ziet er voor het milieu zo een stuk rooskleuriger uit. Er zijn maar vier landen die expliciet tegen het inzetten op klimaatverandering hebben gestemd: Frankrijk (Rassemblement National), Italië (Lega), Polen (PiS) en het Verenigd Koninkrijk (Brexit Party). De kans is groot dat laatstgenoemde binnenkort niet meer meedoet, en zodoende kan, een uitzondering daargelaten, geconcludeerd worden dat het klimaat heeft gewonnen in deze verkiezingen.

30 mei 2019 |
Thomas van den Elshout