Europese parlementsverkiezingen: wat stemt de Leidse student?
24 mei 2019 |
Thomas van den Elshout

De Europese Parlementsverkiezingen van 2019 zijn inmiddels voorbij. Gisteren bracht ruim 41 procent van Nederland haar stem uit. Inmiddels is door een exitpoll van Ipsos duidelijk dat de Partij van de Arbeid als grote winnaar uit de bus is gekomen. Maar waar heeft de Leidse student eigenlijk op gestemd? Wij gingen de straat op om dit te onderzoeken. Hieronder een greep uit de vele studenten die we gesproken hebben:

Stefan (19), Forum voor Democratie

“Ik heb op Forum gestemd, in de eerste plaats omdat ik tegen immigratie ben. Via Europa komen er allerlei asielzoekers binnen die zo door kunnen lopen naar Nederland. We moeten onze grens dicht gooien, en die zelf bewaken. Bovendien betalen we als we in de EU blijven tientallen miljarden euro’s aan landen als Griekenland, terwijl we dat geld nooit terugzien. En Mark Rutte kan wel zeggen dat we de crisis van 2008 overleefd hebben dankzij de Euro, maar als we de Gulden hadden gehad, hadden we er nooit ingezeten.”

Andy (31), stemt niet

“Ik stem niet, en ik kan ook uitleggen waarom. Vroeger hadden koningen alle macht. Toen waren er mensen die wat rijker werden, en dus ook wat macht wilden. Zo is politiek ontstaan. Toen zelfs de burgerij rijker werd en meer macht wilde, kwam er democratie in het spel. En uiteindelijk is de politiek die we nu hebben, dus voortgevloeid uit die van vroeger. Maar het is om verkeerde redenen uitgevonden: puur en alleen zodat mensen macht konden hebben. Als je een goed werkend systeem wilt, moet je het huidige systeem weggooien en er eentje voor in de plaats brengen dat het volk dient. Eén goede koning die doet wat het beste is voor zijn volk, bijvoorbeeld.”

Floris (25), Volt

“Eerlijk gezegd heb ik me niet erg verdiept, maar wel het debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet gekeken. Op basis daarvan heb ik besloten tegen Baudet te stemmen.
Ik ben zelf niet heel pro-Europees, maar wil wel dat Nederland lid blijft van de EU. Toen ben ik bij Volt uitgekomen, omdat het een leuke, progressieve partij is. Bovendien zijn ze erg jong, en ik heb toch het gevoel dat als ik (de jonge generatie) niet ga stemmen, de oudere, anti-EU-kiezer, de overhand gaat krijgen. En een Nexit moeten we niet hebben.”

Rixt (22), GroenLinks

“Ik heb op GroenLinks gestemd, omdat ik vind dat de CO2-emissies naar beneden moeten. Daarnaast heb ik op een vrouw gestemd, en dan niet de bovenste, maar de één-na-laatste op de lijst, omdat ik voor emancipatie ben. Er moeten meer vrouwen in het Europees Parlement komen.”

Bart (22), 50Plus

“Ik heb op 50Plus gestemd, omdat ze simpelweg als hoogste uit mijn stemwijzer gerold kwamen. Dat het een partij is die eigenlijk bedoeld is voor ouderen, maakt me niet zoveel uit op het moment dat onze standpunten overeenkomen.”

Muriel (18), VVD

“Ik stem VVD, omdat ik het goed vind dat we vluchtelingen bij de Europese grens tegenhouden, in plaats van de Nederlandse. Daarnaast vind ik het goed dat we dankzij de VVD een beter belastingbeleid hebben, met bronbelasting. Dat kunnen we dan ook op Europese schaal gaan toepassen.”

Freek (27), blanco

“Ik heb blanco gestemd, in de eerste plaats omdat ik iets te weinig interesse had in deze verkiezingen. Bovendien had ik niet het idee dat mijn stem daadwerkelijk een verschil maakt, en er is geen enkele partij die echt overeenkomt met mijn standpunten.”

Ernst (27), Partij voor de Dieren

“Ik ben normaliter fervent SP’er, maar die laten een sterk anti-EU geluid horen. Daar kan ik weinig mee, aangezien ik Europese samenwerking heel belangrijk vind, ondanks dat het huidige format me wat tegenvalt. Dat draagt de PvdD wel uit, en de SP niet. PvdD focust zich op het belang van klimaatpolitiek, etc., en dergelijke zaken op Europees niveau aan te pakken. Of waar nodig juist nationaal. Op die manier denk ik dat PvdD de prioriteiten wat beter op orde heeft. Nog een belangrijke reden is dat ze in de Europese fractie EU/GL zitten, waar ik achter sta.”

24 mei 2019 |
Thomas van den Elshout