2020 Election – Wie is wie?
23 mei 2019 |
Anouk van der Padt
Waar kan de Amerikaan volgend jaar op gaan stemmen? (Bron: Unsplash)

Pas op 3 november mogen de Amerikanen weer de stembussen in, maar de race is nu al volop aan de gang. Wordt volgend jaar controversiële president trump dan toch van de troon gestoten? Hier zijn de presidentskandidaten nog even op een rijtje.

Deze week maakte de Burgermeester van New York bekend dat hij ook zal meedoen aan de race naar het presidentschap in 2020. De teller voor de democraten line-up staat daarmee op 25. Dit zijn echter alleen de kanshebbers. In totaal hebben 730 aspirantpresidenten zich als kandidaat geregistreerd. “Everything is bigger in America“, gaat hier dus wel op. Op deze kandidaten moet je komend jaar in ieder geval gaan letten.

De Republikeinen:

Zittende president Donald Trump gaat proberen om voor een tweede termijn verkozen te worden.

Bill Weld is gouverneur geweest van de staat Massachuchets en was voorheen een Libertaan, maar recent weer republikein geworden. Hij en trump zijn bijna even oud; hij is 73 en daarmee één jaartje Trumps senior.

De Democraten:

Als Democratische kandidaat hebben zich wat meer politici opgegeven. Daarom hebben wij een selectie van zeven kanshebbers gemaakt.

Oud vice-president Joe Biden doet dit jaar mee aan de race. Een grote favoriet, alleen niet zonder slag of stoot. Er zijn verschillende beschuldigingen over ongewenste intimiteiten waaraan de politicus zich aan zou hebben schuldig gemaakt. Volgens veel mensen komt dit door zijn leeftijd. Wat het ook is, hij loopt nu wel aan kop.

Texaan Beto O’Rourke kwam groot in het nieuws toen hij met de Senaatsverkiezingen bijna de bekende Ted Cruz versloeg, in een conservatief Republikeins Texas. Democraten raakten zo geïnspireerd door de jonge politicus, dat hij massaal donaties heeft ontvangen in de aanloop naar de verkiezingen.

Senator Bernie Sanders doet ook dit jaar weer een gooi naar het presidentschap. Hij greep in 2016 nog naast The hot seat, iets wat veel Amerikanen nog steeds betreuren. Onderzoek wijst uit dat als hij de democratische representatie was in plaats van Hillary, dat hij waarschijnlijk gewonnen had. De 77-jarige is erg populair bij de jongere generatie en voor een Amerikaanse politicus socialistischer dan de meeste democraten.

Senator Elizabeth Warren is een bekend gezicht voor de democraten. Ze representeert al jaren de staat Minnesota en laat veel van zich horen op de Senaatvloer. Ze wordt door Trump vaak “Pocahontas” genoemd vanwege een schandaal waar zij claimde Native American voorouders te hebben.

Burgermeester Pete Buttigieg is een bijzondere kandidaat. Hij is de jongste van het stel met zijn 37 jaar maar spreekt zeven talen, is een oorlogsveteraan en ooit aangeprezen door Barack Obama. Buttigieg heeft zelfs hetzelfde marketingbureau als de oud-president in 2008. Als hij wint zou hij de eerste openlijke homoseksuele president worden. Een grote kanshebber en bijna het tegenovergestelde van de huidige president.

De senator van Califonië Kamala Harris was de eerste Afro-Amerikaanse kandidaat in de race. Deze afkomst omarmt ze als kandidaat en had dan ook Martin Luther King Day gekozen om haar campagne te starten. Ze was al een bekende speler in de Amerikaanse politiek. Vooral tijdens de hoorzitting van Hooggerechtshof kandidaat Brett Kavanaugh is ze opgevallen door haar scherpe vragen. Ze is erg feministisch en doet het goed op social media, waardoor zij ook populair is bij de jongere generatie.

Deze week werd bekend gemaakt dat burgermeester van New York Bill de Blasio ook mee doet aan de race. Hij richt zich op de arbeidsmarkt in zijn campagne en heeft al erg veel succes gebracht als burgermeester van de miljoenenstad. De New York’ers zelf zien hem niet graag gaan, 76% van de inwoners vond het geen goed idee dat hij zich kandidaat stelde.

23 mei 2019 |
Anouk van der Padt