VOLT vaart een nieuwe koers in Europa
12 mei 2019 |
Isabella Hesselink
Foto's: Isabella Hesselink

VOLT is de eerste Pan-Europese partij en brengt daarmee een frisse wind in de Europese Unie. Met de aankomende Europese verkiezingen wil VOLT zichzelf op de kaart zetten, en daarna: heel Europa veroveren. De nieuwe partij voerde daarom 23 april campagne in Utrecht. Maar wat merkt de Utrechter van de Europese Unie?

De vrijwilligers van VOLT trekken de aandacht als ze die dag met hun boot door de Utrechtse grachten varen. Ze mengen zich tussen het winkelend publiek: flyers worden uitgedeeld en voorbijgangers worden aangesproken. De Stadhuisbrug in Utrecht kleurt paars – de kleur van VOLT.

Een van de voorbijgangers is Aure van Toledo. Ze is net 18 geworden en heeft voor het eerst haar stem mogen uitbrengen tijdens de verkiezingen van de Provenciale Staten en Waterschappen. De Europese verkiezingen zijn als volgt aan de beurt.

VOLT-vrijwilligers trappen campagnedag feestelijk af

“Ik merk niet zoveel van de beslissingen van de Europese Unie in het dagelijks leven. Ik weet daardoor niet wat ik moet stemmen”, bekent Aure. Ze overweegt hierdoor blanco te stemmen.

VOLT-lijsttrekker Reinier van Lansschot (29) hoort vaker dat mensen niets merken van de beslissingen die in Straatsburg gemaakt worden. “Ik denk dat Europa gevoelsmatig ver van ons afstaat omdat er weinig binding is met lokaal”, vertelt Van Lanschot. “Maar beslissingen vanuit Europa hebben wel degelijk invloed op lokaal niveau.”

Roos Habets, voorzitter van VOLT Utrecht, gaat de straat op

Van Lanschot was er vanaf het begin af aan bij: sinds de oprichting van VOLT vorig jaar op een steenworp afstand van de Stadhuisburg in Utrecht. Na 4 jaar bij Ahold te hebben gewerkt, zette hij de stap om fulltime voor VOLT aan de slag te gaan.

“Er zijn zoveel mogelijkheden voor de Europese Unie en ik heb gevoel dat we veel kansen laten liggen”, vertelt Van Lanschot. “Dit drijft mij om door te gaan. VOLT voelt voor mij heel belangrijk.”

Kantelpunt

VOLT is ontstaan als reactie op de Brexit. Volgens Van Lanschot was dit het punt waarbij ze zich beseften dat het anders moest. “Het ging helemaal de verkeerde kant op”, vertelt Van Lanschot. “We moeten hier iets aan doen. Op dit moment is het huidige politieke systeem van de Europese Unie niet in staat om de grote problemen op te lossen.”

Groep VOLT-vrijwilligers

Dat vindt ook mevrouw van Stolwijk (63). “Ze maken er nu wel een rommeltje van. Wij hebben op dit moment maar zijdelings wat met de Brexit te maken, maar als de Brexit zo ver is, vrees ik dat we dat merken.”

Van Lanschot pleit daarom voor een sterker Europa: meer samenwerking tussen landen. “De Europese Unie is nationaal georganiseerd alsof we nog in 1970 leven, terwijl de wereld om ons heen geglobaliseerd is. Bedrijven trekken zich weinig aan van de landsgrenzen, net als de mensen van onze leeftijd”, legt Van Lanschot uit. “De wereld is met elkaar verweven, maar omdat we nationaal georganiseerd zijn, kunnen we niet we niet slagvaardig reageren op dingen die om ons heen gebeuren.”

“Europa staat gevoelsmatig ver van ons af omdat er weinig binding is met lokaal, terwijl beslissingen vanuit Europa wel invloed hebben op lokaal niveau”

“Het lijkt mij een goed idee om als groter geheel verder te kunnen”, reageert Cyrano Chatziantoniou (23) na het verhaal van Van Lanschot gehoord te hebben. “Ik kan mij voorstellen dat verschillende Europese landen op wereldschaal vergelijkbare belangen hebben. Heel nuttig.”

Meneer en mevrouw Stolwijk in gesprek met VOLT-vrijwilliger

Meneer (73) en mevrouw Stolwijk spreekt het idee van een nauwe Europese Unie aan. “Het is dringend dat Europa meer samen moet werken,” zegt meneer Stolwijk. “Nu is de wetgeving in ieder land anders. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je het met elkaar eens moet worden als er wat is.”

12 mei 2019 |
Isabella Hesselink