Nieuwe partij VOLT gooit het roer om
12 mei 2019 |
Isabella Hesselink
Foto's: Isabella Hesselink

De Stadhuisbrug in Utrecht kleurde op zaterdag 20 april paars – de kleur van de politieke partij VOLT. Ze trekken de aandacht van voorbijgangers als ze met een boot vrijwilligers door de Utrechtse grachten glijden. Het is een dag om campagne te voeren. Wie is deze nieuwe Europese partij?

VOLT-vrijwilligers trappen campagnedag feestelijk af

VOLT is de eerste Pan-Europese partij en brengt daarmee een frisse wind in de Europese Unie. Het is een jonge, progressieve partij die hun koers inzet op een pro-Europa. Met de aankomende Europese verkiezingen wil VOLT zichzelf op de kaart zetten, en daarna: heel Europa veroveren.

Lijsttrekker van VOLT, Reinier van Lanschot (29), was er vanaf het begin bij. Sinds 23 juni vorig jaar, bij de oprichting van VOLT Nederland, op een steenwerp afstand van de Stadhuisburg in Utrecht. Na vier jaar bij Ahold te hebben gewerkt, hield hij het voor gezien en besloot hij zich volledig in te zetten voor VOLT.

“Er zijn zoveel mogelijkheden voor de Europese Unie en ik heb gevoel dat we veel kansen laten liggen”, vertelt Van Lanschot. “Dit drijft mij om door te gaan. VOLT voelt voor mij veel belangrijker.”

VOLT-Voorzitter Roos Habets gaat de straat op

Slagvaardig

De partij is ontstaan als reactie op de Brexit. Volgens Van Lanschot was dit het kantelpunt waarbij ze zich beseften dat het helemaal anders moest. “Toen dachten we, dit gaat de verkeerde kant op. We moeten hier iets aan doen”, vertelt Van Lanschot. “Op dit moment is het huidige politieke systeem van de Europese Unie niet in staat om de grote problemen op te lossen.”

“Het is nationaal georganiseerd -alsof we nog in 1970 leven- terwijl de wereld om ons heen geglobaliseerd is. Bedrijven trekken zich weinig aan van de landsgrenzen, net als de mensen van onze leeftijd”, legt Van Lanschot uit. “De wereld is met elkaar verweven, maar omdat we nationaal georganiseerd zijn, kunnen we niet we niet slagvaardig reageren op dingen die om ons heen gebeuren.”


“Er zijn zoveel mogelijkheden voor de Europese Unie en ik heb gevoel dat we veel kansen laten liggen”

VOLT pleit voor een democratischer bestel. “Het Europese parlement wordt gekozen, maar de Europese Commissie en de Europese Raad niet”, zegt Van Lanschot. Het is voor VOLT een heikel punt dat juist deze niet-verkozen organen beslissingen nemen in de Europese wetgeving.

Van Lanschot legt uit: “De meeste macht ligt bij de Europese Raad en de belangrijkste wetten worden besloten op basis van unanimiteit. Ieder land kan iets tegenhouden en omdat iedereen land uiteindelijk wel ergens op tegen is, gaan we er als geheel niet op vooruit. We vinden dat die unanimiteit helemaal weg moet.”

G

Onzichtbaar

De vrijwilligers van VOLT mengen zich tussen het winkelend publiek. Flyers worden uitgedeeld en mensen op straat worden aangesproken. Cyrano (23) is een van die voorbijgangers. Hij luistert aandachtig naar wat Van Lanschot te vertellen heeft.

“Het lijkt mij een goed idee om als groter geheel verder te kunnen”, reageert Cyrano. “Ik kan mij voorstellen dat verschillende Europese landen op wereldschaal vergelijkbare belangen hebben. Ik zie voor me dat het heel nuttig kan zijn.”

“De wereld is met elkaar verweven, maar omdat we nationaal georganiseerd zijn, kunnen we niet we niet slagvaardig reageren op dingen die om ons heen gebeuren.”

Ook meneer (73) en mevrouw (63) Stolwijk spreekt het idee van een nauwe Europese Unie. “Het klinkt dringend dat Europa meer samen moet werken,” zegt meneer Stolwijk na het verhaal van een VOLT-vrijwilliger te hebben gehoord.

“Nu is de wetgeving in ieder land -Ierland, in Griekenland noem maar op- verschillend. Het is belangrijk dat de Europese Unie meer macht krijgt.” Hij struikelt nog over het woordje macht. “Probeer het eerst maar eens met elkaar eens te zijn als er wat is, dan hoef je niet eens over macht te praten.”

Meneer en mevrouw Stolwijk in gesprek met VOLT-vrijwilliger

VOLT is in 9 lidstaten actief. Daarnaast probeert VOLT lokaal mensen te informeren over hun partij. Van Lanschot vertelt: “Ik denk dat Europa gevoelsmatig ver van ons afstaat omdat er weinig binding is met lokaal, terwijl beslissingen op Europese niveau, wel op lokaal niveau voelbaar zijn.”

Meneer en mevrouw Stolwijk merken in hun dagelijks leven maar weinig van de Europese Unie. “Het is heel rommelig op dit moment,” vindt mevrouw Stolwijk duidend op de Brexit. “Wij hebben daar alleen zijdelings wat mee te maken. Pas als het zo ver is, dan krijgen we ermee te maken. Maar nu gaan we gewoon ons gangetje.”

Ook Cyrano vindt de beslissingen van de Europese Unie niet voelbaar. “Ik merk er bijna niks van. Ze houden zich vooral bezig met langzaam beleid. Het is moeilijk om met concrete voorbeelden te komen. Op dit moment weet ik in ieder geval niets.”

12 mei 2019 |
Isabella Hesselink