“In politiek café EenVandaag proberen we altijd de balans te vinden”
10 mei 2019 |
Victor van den Berg
Bas Altena redacteur bij Politiek Cafe EenVandaag

Het Politiek Café van Eenvandaag is elke vrijdag te beluisteren op Radio 1 tussen 14:00-16:00 en wordt live uitgezonden vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Maar hoe wordt het programma vormgegeven? Ik sprak erover met Bas Altena (32), de mannelijke helft van de tweekoppige redactie van het programma: ‘Het allerbelangrijkste is dat het onderwerp bij de luisteraar moet leven’.

Hoe ziet het programma eruit?

“Het programma wordt gepresenteerd door Suzanne Bosman. Daarnaast zijn Joost Vullings, als politiek commentator, en Lammert de Bruin, als presentator van de social media profielen en trending, vaste gasten. Verder wordt het programma opgevuld met elke week een andere columnist en politici of andere maatschappelijke relevante gasten.” 

Hoe kies je de onderwerpen uit?

“Het allerbelangrijkste is dat het onderwerp bij de luisteraar moet leven. We kijken naar welke onderwerpen er actueel zijn en wat er in de maatschappij speelt. Wat is er afgelopen week gebeurd? Wat staat er voor volgende week op de agenda? Meestal komen alleen binnenlandse onderwerpen aan bod; bij buitenlandse onderwerpen moet het echt groot nieuws zijn.”

En wat voor afwegingen worden er gemaakt qua gasten?

“We zijn bij gasten heel erg op zoek naar de balans, zodat we beide kanten van het verhaal vertellen. Bij een debat over landbouw zorgen we er bijvoorbeeld voor dat we iemand van het CDA hebben en iemand van Partij voor de Dieren. Deze twee partijen staan over dit onderwerp lijnrecht tegenover elkaar. Daarnaast proberen we er ook altijd voor te zorgen dat we  geen gasten van dezelfde partij hebben in het eerste en tweede uur van het programma, dat er balans is tussen linkerkant en de rechterkant van het politieke spectrum en tussen coalitie vs oppositie.”

Die balans vinden, is dat belangrijk voor het programma?

“Zeker, in het programma proberen we  altijd de balans te vinden. Dat proberen we niet alleen aan de hand van gasten en onderwerpen, maar ook door het programma wat luchtiger te houden door de columnist en de social media profielen en Trending van Lammert. Je ziet bijvoorbeeld dat sommige politici gespannen zijn voor het debat, maar dat de profielen van Lammert het ijs breekt.”

En de rol van Joost Vullings als politiek commentator hoe belangrijk is die?

“De rol van Joost is heel belangrijk. Door Joost, maar ook door de redactie om Suzanne goed voor te bereiden, kunnen politici geen onwaarheden verspreiden in het programma. Het is niet zo dat politici of andere gasten vaak zaken verkondigen die echt niet kloppen, maar wel dat er een bepaalde context mist. Joost verduidelijkt vaak in welke context iets is gezegd en dat een plan bijvoorbeeld helemaal niet nieuw is, maar al tien jaar geleden is voorgesteld. Hij en Suzanne zorgen voor de  kritische noot in het programma die de luisteraar van ons verwacht.

Komt het weleens voor dat politici jou benaderen om in het programma aan te mogen schuiven?

“Dat gebeurt weleens, met name in campagnetijd. Rondom de verkiezingen is het altijd makkelijker om gasten te regelen.

Het probleem is dan alleen dat je moet oppassen dat politici niet naar je toe komen om een verkooppraatje voor hun partij en standpunten te houden. Wij als redactie zijn er verantwoordelijk voor dat we Suzanne, de presentatrice, hier goed op voorbereiden. Zo kan zij ingrijpen wanneer dit gebeurt.

Wat een goed voorbeeld is van een politicus die ons succesvol benaderde, is Europarlementariër Paul Tang die wilde spreken over de SS-pensioenen. Uit België kwam het nieuws dat Belgische oud-SS’ers nog pensioen kregen uit Duitsland voor hun diensttijd in de oorlog. EenVandaag heeft destijds uitgezocht hoe dat precies zat in Nederland. Wat bleek: ook hier krijgen nog oud-SS’ers pensioen uit Duitsland. Tang is vervolgens aan de slag gegaan in het Europees Parlement om uit te zoeken om hoeveel gevallen het gaat in heel Europa en wat ertegen gedaan kan worden. Hij benaderde ons daarna of wij hier met hem aandacht aan wilde besteden. Dat is een aantal weken geleden dan ook gebeurd.’

Zijn de politici na het programma altijd nog tevreden?

“Het komt soms voor dat politici boos zijn, omdat ze vinden dat ze te kort aan het woord zijn geweest over hun onderwerp. Het zijn vaker de voorlichters dan de politici die moeilijk doen over onderwerpen en spreektijd. Mijn ervaring met Haagse politici is dat ze altijd heel professioneel zijn en ook na een heftig debat nog netjes de hand schudden.”

10 mei 2019 |
Victor van den Berg