Een dorpje vol frisbees, vrijheid en vooral Europa
9 mei 2019 |
Francis Kleijwegt
Foto: Francis Kleijwegt

5 mei was het Bevrijdingsdag en zoals ieder jaar vond ook nu weer het Bevrijdingsfestival in Den Haag plaats. Dit jaar konden bezoekers niet alleen feestvieren op het Malieveld, maar er was ook aandacht voor de Europese Verkiezingen in de zogenaamde ‘European Village’. Ik nam een kijkje in dit Europese dorp.

”We vieren vandaag het feest van…?”, vraagt een vader hoopvol aan zijn dochtertje. ”De vrijheid!”, roept het dochtertje vrolijk. Bij de controlepoortjes van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag loopt het aardig door en staan de meeste mensen, waaronder de vader met zijn dochtertje, binnen voordat ze het weten.

Op de ‘mainstage’, helemaal aan de andere kant van het terrein tegenover de ingang, staat een bandje te spelen en de eerste bezoekers staan al met een drankje in hun hand. Het terrein staat vol met vlaggen: Nederlandse vlaggen, vlaggen van het Bevrijdingsfestival, oranje vlaggen en nog veel meer. Tussen deze bonte verzameling wappert een grote vlag van de Europese Unie.

Vlak bij de ingang van het festival is namelijk een klein terrein afgezet dat de ‘European Village’ heet. Daarbinnen zijn mensen van het Europees Parlement en politieke partijen druk bezig met het opbouwen van hun kraampjes met gratis eten, sleutelhangers, armbandjes, frisbees en zelfs tattoos.

Een van de vele gratis sleutelhangers. Foto: Francis Kleijwegt

Terwijl de mensen bij het kraampje van DENK nog snel de baklava gaan halen, is het kraampje van het Europese Parlement bij de ingang van het ‘dorp’ zo goed als af. Een medewerkster van het Europees Parlement, die anoniem wil blijven, legt de laatste zonnekleppen en frisbees met daarop de tekst ‘Ik stem’ neer en vertelt dat ze hier staat om de mensen meer bewust te maken van de Europese verkiezingen die er aankomen. ”De opkomst is altijd heel laag. De afgelopen keer was het maar 37 procent en met zo’n evenement als vandaag proberen we die opkomst hoger te krijgen.”

Niet allen in Den Haag is er een ‘European Village‘ te vinden, maar op alle veertien Bevrijdingsfestivals in Nederland. De organisatie van de festivals heeft het Europees Parlement en politieke partijen uitgenodigd om te vertellen over de geschiedenis van de Europese Unie, maar vooral over het nut en de noodzaak van de samenwerking en wat Europa voor jou betekent.

De kraampjes op de European Village. Foto: Francis Kleijwegt

De medewerkster benadrukt dat de Europese Unie veel invloed heeft op ons dagelijks leven en dat wij onze stem daarom moeten laten horen. ”De Europese Unie maakt beslissingen over onze woningen, eten, reizen en noem het maar op. Daarom is het zo belangrijk dat mensen gaan stemmen 23 mei.”

Een paar kraampjes verderop staat Renske van Slooten in haar PvdA-jas en drukt nieuwsgierige bezoekers van de ‘village’ snel een flyer in hun handen. Ze vertelt dat ze op het Bevrijdingsfestival campagne voert, omdat de bevrijding en EU samengaan. ”Naar mijn mening hebben we onze vrijheid te danken aan de EU.”

Renske van Slooten flyert met een collega bij de PvdA-kraam. Foto: Francis Kleijwegt

Ondertussen loopt het festival al aardig vol en staan er rijen bij de security aan de ingang. Ook in het dorp komen er steeds meer mensen een kijkje nemen. Niet alleen volwassenen maken een praatje of pakken een sleutelhanger, ook veel kinderen komen even kijken. De meeste lopen vrolijk rond met een D66-ballon of EU-frisbee en doen mee aan de ‘Europaquiz’. ”Kijk pap”, roept een jongen lachend naar zijn vader, ”ik heb een chocoladereep gewonnen.” En hij steekt de reep, gewikkeld in EU-verpakking, in de lucht.

Tegenover het PvdA-kraampje staat Andreas Zenthöfer bij de kraam van D66 met flyers in zijn hand. Hij is nummer 18 op de lijst van D66, maar vertelt dat hij hier niet alleen voor zichzelf en D66 staat. ”We voeren campagne zodat mensen gaan stemmen en nadenken over hun keuze.”

Andreas Zenthöfer voor de D66-kraam. Foto: Francis Kleijwegt

Hij benadrukt ook dat deze verkiezingen belangrijk zijn om de vrijheid van Nederland te bewaren. ”Er zijn nu partijen die willen stoppen met de EU, maar daarmee perken zij eigenlijk onze vrijheid in. Daarom is het ook zo belangrijk om op het Bevrijdingsfestival te staan.”

Op de vraag of hij uitkijkt naar 23 mei, antwoordt hij dan ook enthousiast: ”Ja, want het is een belangrijke dag voor de vrijheid!”

Terwijl de volgende band buiten het Europese dorpje de eerste akkoorden inzet, klinkt er gejuich aan de andere kant van de European Village. Twee jongens staan daar oud-Hollands te sjoelen bij GroenLinks.

Ook Sebastiaan van der Zwaan, bestuurslid bij GroenLinks, sjoelt een potje mee. Hij vertelt dat hij naast het sjoelen er natuurlijk vooral staat om mensen te informeren over 23 mei. ”We proberen ook zoveel mogelijk jongeren aan te spreken, daarom staat hier een sjoelbak en doen we spelletjes.”

Hij benadrukt ook het belang van dit dorp op het Bevrijdingsfestival. ”Het Bevrijdingsfestival heeft alles te maken met onze rechten waar we, zoals vandaag, van genieten. We staan er alleen niet genoeg bij stil en dat proberen we hier dus te doen.”

Sebastiaan van der Zwaan sjoelt in de ‘GroenLinks-sjoelbak’. Foto: Francis Kleijwegt

Halverwege de middag begint het hard te regenen. Misschien minder leuk voor de artiesten op de ‘stages’, maar het zorgt er wel voor dat veel mensen even naar de droge kraampjes van de European Village komen om te schuilen en tegelijkertijd zich te laten informeren over de Europese Verkiezingen. Ook Louis komt een kijkje nemen.

”Ik kom uit Schotland en heb sinds augustus de Nederlandse nationaliteit en kom dus even kijken naar de verschillende politieke partijen in Nederland”, vertelt Louis. Op de vraag of hij gaat stemmen op 23 mei antwoordt hij dan ook stellig: ”Ja, ik denk op D66, want die zijn progressief.”

Louis met zijn kinderen. Foto: Francis Kleijwegt

De Schotse Nederlander deelt ook dat hij het belangrijk vindt om aan zijn kinderen te laten zien dat hij gaat stemmen op 23 mei. ”Ik vind het ook belangrijk om aan mijn kinderen mee te geven, ook al begrijpen zij de politiek in Nederland beter dan ik. Ze zijn eigenlijk een beetje mijn adviseurs”, grinnikt Louis.

De wethouder steekt het bevrijdingsvuur aan op het Malieveld. Foto: Francis Kleijwegt

Nadat het een tijdje heeft geregend, klaart het gelukkig langzaam weer op. De meeste bezoekers komen weer onder de tentjes vandaan een trekken naar de ‘mainstage’ waar ondertussen wethouder Rachid Guernaoui de fakkel heeft gekregen om het bevrijdingsvuur aan te steken. Wanneer het vuur eenmaal is aangestoken, gaat er een groot gejuich op in het publiek. ”Zo, die brandt!”, roept een man in de menigte.

Aan het einde van de middag sterven de laatste tonen weg van het liedje ‘Lente in Twente’ en worden de voorbereidingen getroffen voor het avondprogramma. In de European Village gaat het er ondertussen nog fanatiek aan toe bij de spelletjes en maken mensen een praatje. ”Het is aardig druk geworden”, vertelt de medewerkster van het Europees Parlement. ”Eigenlijk zijn we de hele dag lekker bezig geweest, hopelijk gaan we dat terugzien op 23 mei”, glimlacht ze.

  • Vrijwilligers delen frisbees uit met de tekst 'ik stem'.
9 mei 2019 |
Francis Kleijwegt