‘Geen enkele partij in Midden-Europa wil een exit’
22 april 2019 |
Daan van Veen

De verkiezing van de eerste vrouwelijke President in Slowakije valt op. Met President Zuzana Čaputová slaat Slowakije een progressieve weg in. Michiel Luining is docent bij het instituut Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de Europese ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa en hun problemen met de rechtsstaat. Luining legt uit hoe de verschillen in Midden-Europa te verklaren zijn en wat ze betekenen voor komende Europese Parlementsverkiezingen.

Anti-Europa of niet?

De liberaal-progressieve en pro-Europese visie van President Zuzana Čaputová steekt erg af tegen het beleid van regeringen in de buurlanden van Slowakije. In Hongarije, Polen en Tsjechië heerst vooral een conservatief, anti-Europees en nationalistisch sentiment. Een groot verschil met de situatie in Slowakije. Maar wat Europa betreft is in geen van deze landen uit de EU treden een optie. ‘Geen enkele partij uit deze landen wil een exit uit de EU.’ Volgens Luining wil zowel het gewone volk als de elite in de midden-Europese landen dit niet.

Billboard van Zuzana Čaputová in Bratislava – Beeld: Belisarius~skwiki (CC BY-SA 4.0)

Čaputová won als advocaat in het verleden meerdere corruptiezaken rondom mensenrechten en milieuvervuiling. Ook de moord op de kritische onderzoeksjournalist Jan Kuciak kwam in haar campagne veel naar voren, als bewijs van de corruptie. Deze moord zorgde een jaar eerder voor grote protesten in het land. Met name haar reputatie als anti-corruptie-activiste heeft volgens Michiel Luining dan ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de presidentsverkiezingen. ‘De doorslag gaf dat zij heel concreet kon aantonen iets te kunnen betekenen voor de normale Slowaak.’ Wel benadrukt Luining dat het maar de vraag is of Čaputová ook haar progressieve abortus en lhbt-maatregelen kan waarmaken in het land.

Michiel Luining vertelt over de verkiezing van Čaputová en de situatie in andere Midden-Europese landen. Luister het interview verder via deze podcast.

22 april 2019 |
Daan van Veen