Timmermans verspreidt Europees evangelie in Marekerk
11 april 2019 |
Robin van Berlo
Foto: Robin van Berlo (CC BY-NC-ND)

In het kader van het Leids Europafestival vond dinsdagavond 2 april het 1500e burgerdialoog plaats. Een bijzonder moment, dat om een bijzondere spreker vroeg. De eer ging naar vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die in gesprek ging met het Leidse publiek onder toezicht van moderator Joost Vullings. “Europa zit in ons DNA.”

“Wat doet de Europese Unie eigenlijk met al dat ruimteafval?” Verbaasde blikken richten zich op de jonge student die zojuist opstaat uit het publiek. Licht geroezemoes verspreidt zich door de zaal: ruimteafval? Alhoewel Timmermans een stuk minder verbaasd reageert, moet hij de student een reactie schuldig blijven: “Dit is de eerste vraag waar ik vanavond geen antwoord op heb”.

Want antwoorden, die heeft de Europarlementariër genoeg. In een decor van robuuste camera’s opgesteld tussen klassieke zuilen en elegante kroonluchters verkondigt Timmermans het evangelie van de Europese Unie. De Marekerk kan deze avond rekenen op een bezoekersaantal waar menig kerk jaloers op zal zijn. De zaal is grotendeels gevuld met studenten, maar liefst 300, maar hier en daar zijn ook geïnteresseerden van middelbare leeftijd te zien.

De avond opent met een toespraak van burgemeester Henri Lenferink waarin hij het belang van Europa toelicht. “Nederland is een hoogopgeleid land, veel mensen voelen zich een globetrotter en verbonden met de rest van de wereld. We hebben Europa nodig om vraagstukken op te lossen en mee te spelen op het wereldtoneel.”  Volgens Lenferink is Leiden in het bijzonder Europa minded. Als voorbeeld noemt hij het Oekraïense associatieverdrag: “alle westelijke gemeenten stemden tegen, behalve Leiden!” Lenferink laat een korte pauze vallen. “Vooruit, en Oegstgeest.”

De Marekerk als professionele filmstudio. Foto: Robin van Berlo (CC BY-NC-ND)

Via via

Al sinds 2012 touren kopstukken uit de Europese politiek door de gehele Europese Unie, van Denemarken tot Roemenië en nu uiteindelijk Leiden. Deze bezoeken zijn onderdeel van de Burgerdialogen georganiseerd door de Europese Commissie (EC), dat hiermee als doel heeft inzicht te krijgen in wat Europese burgers bezighoudt.

Het verloop van dit specifieke Burgerdialoog ligt in handen van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden (PKvV) en de MASCQ-commissie. Beide organen vertegenwoordigen de Leidse studentenverenigingen. De uiteindelijke uitvoering lag vooral bij de MASCQ-commissie.

Anne Walter Ribbens, lid van de MASCQ-commissie, legt uit hoe dit in zijn werk ging: “Heel veel ging via via”. Ook het idee om Timmermans uit te nodigen werd als het ware aangereikt van bovenaf. Vervolgens zaten de studenten met alle mogelijke partijen om de tafel, zoals vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Leidse gemeente.

Niet alleen tijdens de voorbereiding van het evenement waren de studenten afhankelijk van tussenpersonen. Ook op 2 april zelf houdt de EC een stevig oogje in het zeil. Zo verzorgen ze de opbouw van het decor, maar ook de vier gorilla-achtige beveiligers die de veiligheid moeten garanderen. Toch wil dit niet zeggen dat het organiseren van het evenement een peulenschil was voor de MASCQ-commissie en de PKvV. “Vanaf februari ben ik hier ongeveer 50 uur mee bezig geweest”, vertelt Ribbens. “Het duurde allemaal erg lang, maar opeens kregen we het sein dat het doorging.”

Leiden

Naast serieuze onderwerpen zoals het klimaat, duurzaamheid en de toekomst van de EU komt ook de talenknobbel van Timmermans aan bod. Heeft Timmermans toevallig het Leidse accent al opgepikt? Tot hilariteit van de zaal produceert Timmermans een haast perfecte imitatie van een onmiskenbare Leidse uitspraak.

“Drrrrie oktoberrrrr”

Grinnikend verklaart Timmermans dat zijn vrouw Leids is. “Dus vandaar.” Ook later in het debat komt de Sleutelstad weer aan bod wanneer een student een vraag stelt over Thierry Baudet. Schijnbaar vermoeid antwoordt Timmermans dat hij zich al af vroeg wanneer de naam zou vallen. Moderator Joost Vullings: “Ja, die komt uit Leiden, daar zijn we trots op!” Een fractie van een seconde blijft het stil. Dan barst het publiek in lachen uit.

Voordat de avond tot een eind komt en het publiek aan de borrel mag, wil de Europees politicus wel nog iets kwijt. “Dit is mijn hartekreet voor alle jonge mensen: wees niet onverschillig. Maak een keuze en wees kritisch!”

Foto: Robin van Berlo (CC BY-NC-ND)


11 april 2019 |
Robin van Berlo