Frans Timmermans in Leiden: ‘Wees nieuwsgierig en kritisch maar niet onverschillig’
9 april 2019 |
Sander van Vliet
Frans Timmermans luistert naar een vraag in de Marekerk. Foto: Sander van Vliet

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, komt naar Leiden om in gesprek te gaan, met voornamelijk jongeren, over zijn werkzaamheden bij de Europese Unie. Dit evenement wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met de gemeente Leiden en de PKvV (Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden). Het pro-Europese publiek wordt aangemoedigd om hun idealen en niet te laten ondersneeuwen door de Eurocritici, en om kritisch en nieuwsgierig te blijven. Ook op de Europese Commissie met Frans Timmermans.

Voor aanvang is het druk bij de Marekerk in Leiden. Mik Göbel (18) staat volledig in pak in de rij te wachten en gaat naar de bijeenkomst toe om ‘te netwerken’ zei hij met een glimlach. ‘Frans Timmermans is natuurlijk een goed voorbeeld van hoe je alles uit je carrière haalt’, zegt hij.  

Rij voor de Marekerk in Leiden. Foto: Sander van Vliet

‘Ik kreeg het te horen van mijn moeder, die op Facebook had gezien dat Frans Timmermans naar Leiden kwam. Zij heeft toen voor mij een kaartje bemachtigt’. Je komt de kerk niet in zonder controle van je tas en je kaartje door twee grote beveiligers. Binnen staan de thee en koffiekopjes klaar, genoeg voor één slok drinken. ‘Zullen we daar in het midden gaan zitten?’ Stelt Mik voor.

‘Kopjes! Kopjes!’ We mogen geen kopjes houden op onze plaats en moesten die zo snel mogelijk inleveren. ‘De gedachte erachter zal vast zijn dat we niks naar Frans Timmermans zouden kunnen gooien’ lachte Mik. Nadat alle kopjes weg zijn en iedereen zit komt Henri Lenferink, burgermeester van Leiden, zijn zegje doen.

Hij vertelt over waarom Leiden Europa is en Europa Leiden is. Leiden is Europa omdat Leiden altijd voor Europa heeft gestemd, zoals bij het Oekraïnereferendum. ‘De problemen, met bijvoorbeeld het klimaat, die er spelen zijn niet op te lossen op lokaal niveau en daarom is het van belang dat we op internationaal niveau samenwerken. Ik hoop dat we met elkaar veel kennis op doen en dat iedereen op het einde gemotiveerd is om te stemmen, want als we die kans hebben moeten we die natuurlijk grijpen’.

Henri Lieferink spreekt op de bijeenkomst. Foto: Sander van Vliet

Na deze korte toespraak komt Joost Vullings op samen met Frans Timmermans. Joost probeert hem luchtig te introduceren door vragen te stellen over zijn studententijd en hij liet ook vragen toe vanuit de zaal. De mensen in de zaal happen meteen toe en in de eerste vraag wordt gesteld of Frans Timmermans lid geweest is van een studentenvereniging. Tot teleurstelling van de zaal is Frans in zijn studententijd druk geweest met zijn dubbele bachelor en een grote hoeveelheid sport.

Na deze luchtige introductie staat er een filmpje klaar van de Europese Commissie over de plastic soep en een initiatief voor het verbieden van plastic rietjes. ‘Lijkt wel een beetje op propoganda dit’, lacht Mik. Frans Timmermans heeft naar eigen zeggen vier jaar gestreden voor de wetgeving die plastic rietjes moet verbieden.

Al snel komen vragen over een mogelijke vliegtaks, de Co2 uitstoot als gevolg van de verplaatsing van het Europees Parlement om de drie weken, het belasten van bedrijven voor Co2 uitstoot en de opkomst van het populisme. Er kwam zelfs een verassende vraag waar Frans Timmermans geen antwoord op wist, over ruimteafval. Of de Europese Unie iets doet aan het toenemende ruimteafval. Mik steekt tevergeefs tot vier keer zijn vinger op, door de hoeveelheid vragen komt hij niet meer aan bod.

Er wordt een vraag uit het publiek gesteld aan Frans Timmermans. Foto: Sander van Vliet

Het advies wat Frans Timmermans meegeeft aan de zaal is dat iedereen nieuwsgierig en kritisch moet blijven maar niet onverschillig. Met de onverschilligheid doelt hij op de opkomst van het populisme en de aanhang daarbij. Ook moeten we ons vooral verdiepen in de thematiek van de verkiezingen en een weloverwogen keuze maken en het gedeelde gedachtegoed in de zaal niet te laten ondersneeuwen door bijvoorbeeld populisten. Er klinkt na zijn afsluitende woorden een luid applaus. 

De tijd vliegt voorbij en na dit luide applaus was het tijd voor een borrel, voornamelijk gesponsord door de Europese Commissie. De PKvV draagt namelijk het schamele bedrag van 20 euro bij, wat vooral voor de promotie bestemd is. Er komen volop hapjes voorbij en er is een breed assortiment aan drank.

Hapjes geserveerd bij de borrel. Foto: Sander van Vliet

‘De cocktailprikkers van de hapjes zijn van plastic’, zegt Mik verbaasd. Er is dus nog een lange weg te gaan voor Frans Timmermans om het verbod op plastic rietjes, borden en prikkers door te voeren.

Mik (18) denkt na over wat hij wilt drinken. Foto: Sander van Vliet

9 april 2019 |
Sander van Vliet