Frans Timmermans in Leiden: ‘Wees nieuwsgierig en kritisch maar niet onverschillig’
9 april 2019 |
Sander van Vliet
Frans Timmermans luistert naar een vraag in de Marekerk. Foto: Sander van Vliet

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, kwam naar Leiden om in gesprek te gaan, met voornamelijk jongeren, over zijn werkzaamheden bij de Europese Unie. Dit evenement werd georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met de gemeente Leiden en de PKvV (Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden). Het pro-Europese publiek werd aangemoedigd om hun idealen en niet te laten ondersneeuwen door de Eurocritici, en om kritisch en nieuwsgierig te blijven. Ook op de Europese Commissie met Frans Timmermans.

Voor de Marekerk in Leiden stond om half 5 al een rij, terwijl het evenement pas om 5 uur begon. Mik Göbel (18) stond volledig in pak in de rij te wachten en ging naar de bijeenkomst toe om ‘te netwerken’ zei hij met een glimlach. Als eerstejaars politicologie student is Frans Timmermans natuurlijk een mooi voorbeeld van hoe je alles uit je carrière haalt.  

Rij voor de Marekerk in Leiden. Foto: Sander van Vliet

Mik kreeg te horen van zijn moeder dat Frans Timmermans naar Leiden toe kwam en heeft via Facebook een kaartje voor het evenement bemachtigt. In de rij zocht iedereen snel zijn digitale kaartje erbij. Er stonden twee beveiligers bij de deur en er werd van tevoren aangeraden geen tas mee te nemen. Binnen stonden thee en koffiekopjes klaar waarin één slok zat. Na het drankje naar binnen gegoten te hebben zocht iedereen een plekje op.

‘Kopjes! Kopjes!’ We mochten geen kopjes houden op onze plaats en moesten die zo snel mogelijk inleveren. ‘De gedachte erachter zal vast zijn dat we niks naar Frans Timmermans zouden kunnen gooien’ lachte Mik. Nadat alle kopjes wegwaren en iedereen zat kwam de Henri Lenferink, burgermeester van Leiden, zijn zegje doen.

Hij vertelde over waarom Leiden Europa is en Europa Leiden is. Leiden is Europa omdat Leiden altijd voor Europa heeft gestemd, zoals bij het Oekraïnereferendum. ‘De problemen, met bijvoorbeeld het klimaat, die er spelen zijn niet op te lossen op lokaal niveau en daarom is het van belang dat we op internationaal niveau samenwerken. Ik hoop dat we met elkaar veel kennis op doen en dat iedereen op het einde gemotiveerd is om te stemmen, want als we die kans hebben moeten we die natuurlijk grijpen’.

Henri Lieferink spreekt op de bijeenkomst. Foto: Sander van Vliet

Na deze korte toespraak kwam Joost Vullings op samen met Frans Timmermans. Joost probeerde hem luchtig te introduceren door vragen te stellen over zijn studententijd en liet ook vragen toe vanuit de zaal. De mensen in de zaal hapte meteen toe en in de eerste vraag werd gesteld of Frans Timmermans lid is geweest bij een studentenvereniging. Tot teleurstelling van de zaal is Frans in zijn studententijd druk geweest met zijn dubbele bachelor en een grote hoeveelheid sport.

Na deze luchtige introductie stond er een filmpje klaar van de Europese Commissie over de plastic soep en een initiatief voor het verbieden van plastic rietjes. Frans Timmermans heeft naar eigen zeggen vier jaar gestreden voor de wetgeving die plastic rietjes moet verbieden.

Al snel kwamen vragen over een mogelijke vliegtaks, de Co2 uitstoot als gevolg van de verplaatsing van het Europees Parlement om de drie weken, het belasten van bedrijven voor Co2 uitstoot en de opkomst van het populisme. Er kwam zelfs een verassende vraag waar Frans geen antwoord op wist, over ruimteafval.

Er wordt een vraag uit het publiek gesteld aan Frans Timmermans. Foto: Sander van Vliet

Het advies wat Frans meegaf aan de zaal was dat iedereen nieuwsgierig en kritisch moet blijven maar niet onverschillig. Met de onverschilligheid doelde hij op de opkomst van het populisme en de aanhang daarbij. Ook moesten we ons vooral verdiepen in de thematiek van de verkiezingen en een weloverwogen keuze maken en het gedeelde gedachtegoed in de zaal niet te laten ondersneeuwen door bijvoorbeeld populisten. Er klonk na zijn afsluitende woorden een luid applaus. 

De tijd is voorbijgevlogen en na dit luide applaus was het tijd voor een borrel, voornamelijk gesponsord door de Europese Commissie. De PKvV namelijk heeft het schamele bedrag van 20 euro bijgedragen, wat vooral voor de promotie bestemd was. Er kwamen volop hapjes voorbij en er was een breed assortiment aan drank.

Hapjes geserveerd bij de borrel. Foto: Sander van Vliet

Wat Mik direct en ironisch genoeg opviel is dat de cocktailprikkers van de hapjes van plastic waren. Er is dus nog een lange weg te gaan voor Frans Timmermans om het verbod op plastic rietjes, borden en prikkers door te voeren. Napratend bij de borrel was de algemene stemming dat het allemaal goed voorbereid en gelikt was, de studenten hadden er geen probleem mee dat de borrel gratis was.

De drank werd goed genuttigd. Foto: Sander van Vliet
9 april 2019 |
Sander van Vliet