Vliegt de uil van Minerva, naar het Europese Parlement?
31 maart 2019 |
Tom Vermeulen
Bron: Europees Parlement

Foto: Europees Parlement. De winst van Thierry Baudets Forum voor Democratie, was voor velen een grote verrassing. Gaat hij eenzelfde winst boeken bij de Europese verkiezingen?

”De uil van Minerva spreidt z’n vleugels bij het vallen van de avond” met die woorden opende Thierry Baudet zijn overwinningspeechbij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Zijn partij, Forum voor Democratie, wist de VVD van haar troon af te stoten en de grootste te worden in de Eerste Kamer.

Maar de dag na de verkiezingen – en zelfs op de uitslagenavond – was een ding onduidelijk: waar staat de partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema voor?

Gelijkenis

De programma’s per provincie op de website van FvD, bieden standpunten op het gebied van onderwerpen als wonen, natuur & reactie en energie. Maar de beschrijvingen zijn niet bepaald gedetailleerd; per onderwerp staan er min of meer zes bulletpoints.

Dit doet erg denken aan de programma’s die de PVV, van Geert Wilders, vaak oplevert. Bijvoorbeeld het onlangs gepresenteerde plan van de PVV voor de Europese Verkiezingen van 20 maart:

๐Ÿ‘‰ Geen miljarden naar Brussel
๐Ÿ‘‰ Soeverein trots Nederland
๐Ÿ‘‰ Eigen cultuur, stop islam
๐Ÿ‘‰ Geen export WW naar Polen
๐Ÿ‘‰ Grenzen dicht
๐Ÿ‘‰ Vrijheid van Meningsuiting
๐Ÿ‘‰ Geen Europese Superstaat
๐Ÿ‘‰ Nederland weer van ons!

Dus: #NEXIT #NEXIT #NEXIT

pic.twitter.com/vp0ui9IOgeโ€” Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 28, 2019

De Nexit, waar Wilders voor pleit, is ook voor Forum geen onbekend terrein, maar onder haar leden wel een grijs gebied. Zo was er onlangs onenigheid, over hun standpunt omtrent de EU.

Henk van Otten, lijsttrekker Eerste Kamer voor Forum, sprak met WNL. Hij zei dat hij pas wilde nadenken over een Nexit-referendum, zodra Brexit in het Verenigd Koninkrijk achter de rug is. Baudet, het gezicht van de partij, was het hier niet mee eens.

Hij is groot voorstander van een Nexit. Tenminste, van een Nexit-referendum. In de Volkskrant legt hij uit dat hij ‘ideologisch tegen de EU te zijn’ en terug wil naar de EEG – de voorloper van de Europese Unie – ‘waarin we economisch samenwerkten’, aldus Baudet.

Zorgen

Maar de Nexit heeft, ondanks de de opkomende populariteit van de FvD en PVV, niet de voorkeur onder het Nederlandse volk. Uit een poll van I&O Research (uit januari 2019), blijkt dat er meer burgers in de EU willen blijven dan deze verlaten. Er is zelfs sprake van een stijging t.o.v. 2016; van 67 procent naar 72 procent.

Volgens I&O Research, zou dit komen door Brexit. De gevolgen en chaos, die Brexit veroorzaakt heeft in het Verenigd Koninkrijk, baart veel Nederlanders zorgen volgens het onderzoeksbureau:

Zeven op de tien denken dat Nederland negatieve gevolgen zal ondervinden van de Brexit, slechts 5 procent verwacht positieve effecten. Men vreest vooral dat de Brexit slecht zal zijn voor de economie.

I&O Research
https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/brexit-lijkt-eu-gevoel-in-nederland-te-versterken#.XKDdQJgzZPZ

Maar de rijzende populistische partijen, kunnen ook bij de Europese verkiezingen niet onderschat worden. Over heel de wereld doen die partijen het goed; Trump in de VS, Le Pen in Franrkijk, Johnson in het Verenigd Koninkrijk etc.

Stinkende moeras

Allemaal lijken ze รฉรฉn ding gemeen te hebben: ze zijn dรฉ stem tegen de gevestigde orde. Het alternatief voor de politieke ‘elite’. Daarbij lijken ze de EU te beschouwen als het stinkende moeras van elitaire, politieke spellen.

Maar zelfs met de nieuwe stem op rechts van Forum, is het nog maar de vraag of ze een soortgelijke winst kunnen boeken bij Europese Verkiezingen. Een onlangs verschenen rapport van de European Council on Foreign Relations doet denken van wel.

Volgens dit rapport gaat 50 procent van de stemmen naar rechtse partijen, waaronder ook EU-sceptische en/of extreemrechtse en rechtspopulistische partijen. Vooral de liberale EPP zal veel winst boeken, maar ook de conservatieve ECR groeit:

Rapport door Susi Dennison & Paweล‚ Zerka voor European Council on Foreign Relations

In meerdere landen, komen deze stijgingen van extreemrechtse geluiden door nieuwe partijen. In de volgende tabel, uit het ECFR-rapport, wordt duidelijk welke landelijke partijen in de EU-verkiezingen (hoogstwaarschijnlijk) zetelwinst zullen boeken:


Rapport door Susi Dennison & Paweล‚ Zerka voor European Council on Foreign Relations

Deze veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Welke gevolgen dit zijn, wordt beschreven in hetzelfde rapport. Zo, kunnen deze veranderingen invloed hebben op: (de duur v.) aanstelling v. een Europese president, het Europese jaarlijkse budget, de details en vorm van Europese wetten etc.

Deze gevolgen ontstaan, omdat er hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen een grotere versplintering ontstaat in het Europese Parlement. Met het zicht op zo’n versplinterde politieke situatie, is het dus zeer belangrijk dat iedereen zijn of haar stem laat horen op 23 mei.

31 maart 2019 |
Tom Vermeulen