Vliegt de uil van Minerva naar het Europese Parlement?
31 maart 2019 |
Tom Vermeulen

Foto: Europees Parlement. De Minerva-uil vliegt nu, maar waar gaat hij landen? En wat betekent dit voor de opkomende Europese Verkiezingen?

”De uil van Minerva spreidt z’n vleugels bij het vallen van de avond” met die woorden opende Thierry Baudet zijn overwinningspeech bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Zijn partij, Forum voor Democratie, wist de VVD van haar troon af te stoten en de grootste te worden in de Eerste Kamer.

Maar de dag na de verkiezingen – en zelfs op de uitslagenavond – was een ding onduidelijk: Wie zijn Forum voor Democratie? Of nog een betere vraag: waar staan ze voor?

Gelijkenis

De programma’s per provincie op de website van FvD bieden standpunten op het gebied van onderwerpen als wonen, natuur & reactie en energie. Maar de beschrijvingen zijn niet bepaald gedetailleerd; per onderwerp staan er min of meer zes bulletpoints.

Dit doet erg denken aan de programma’s die de PVV, van Geert Wilders, vaak oplevert. Bijvoorbeeld het onlangs gepresenteerde plan van de PVV voor de Europese Verkiezingen van 20 maart:

πŸ‘‰ Geen miljarden naar Brussel
πŸ‘‰ Soeverein trots Nederland
πŸ‘‰ Eigen cultuur, stop islam
πŸ‘‰ Geen export WW naar Polen
πŸ‘‰ Grenzen dicht
πŸ‘‰ Vrijheid van Meningsuiting
πŸ‘‰ Geen Europese Superstaat
πŸ‘‰ Nederland weer van ons!

Dus: #NEXIT #NEXIT #NEXIT

pic.twitter.com/vp0ui9IOgeβ€” Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 28, 2019

De Nexit, waar Wilders voor pleit, is ook voor Forum geen onbekend terrein, maar onder haar leden wel een grijs gebied. Zo was er onlangs onenigheid over hun standpunt omtrent de EU.

Henk van Otten, lijsttrekker Eerste Kamer voor Forum, sprak met WNL. Hij zei dat hij pas wilde nadenken over een Nexit-referendum, zodra Brexit in het Verenigd Koninkrijk achter de rug is. Baudet, het gezicht van de partij, was het hier niet mee eens.

Hij is groot voorstander van een Nexit. Tenminste, van een Nexit-referendum. In de Volkskrant legt hij uit dat hij ‘ideologisch tegen de EU te zijn’ en terug wil naar de EEG – de voorloper van de Europese Unie – ‘waarin we economisch samenwerkten’, aldus Baudet.

Zorgen

Maar de Nexit heeft, ondanks de de opkomende populariteit van de FvD en PVV, niet de voorkeur onder het Nederlandse volk. Uit een poll van I&O Research (uit januari 2019), blijkt dat er meer burgers in de EU willen blijven dan deze verlaten. Er is zelfs sprake van een stijging t.o.v. 2016; van 67 procent naar 72 procent.

Volgens I&O Research, zou dit komen door Brexit. De gevolgen en chaos die Brexit veroorzaakt heeft in het Verenigd Koninkrijk, baart veel Nederlanders zorgen volgens het onderzoeksbureau:

Zeven op de tien denken dat Nederland negatieve gevolgen zal ondervinden van de Brexit, slechts 5 procent verwacht positieve effecten. Men vreest vooral dat de Brexit slecht zal zijn voor de economie.

I&O Research
https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/brexit-lijkt-eu-gevoel-in-nederland-te-versterken#.XKDdQJgzZPZ

Maar de rijzende populistische partijen kunnen ook bij de Europese Verkiezingen niet onderschat worden. Over heel de wereld doen die partijen het goed; Trump in de VS, Le Pen in Franrkijk, Johnson in het Verenigd Koninkrijk etc.

Stinkende moeras

Allemaal lijken ze één ding gemeen te hebben: ze zijn dΓ© stem tegen de gevestigde orde. Het alternatief voor de politieke ‘elite’. Daarbij lijken ze de EU te beschouwen als het stinkende moeras van elitaire, politieke spellen.

Maar zelfs met de nieuwe stem op rechts van Forum, is het nog maar de vraag of ze een soortgelijke winst kunnen boeken bij Europese Verkiezingen. Een onlangs verschenen rapport van de European Council on Foreign Relations doet denken van wel.

Volgens dit rapport gaat 50 procent van de stemmen naar rechtse partijen, waaronder ook EU-sceptische en/of extreemrechtse partijen. Vooral de conservatieve EPP boekt veel winst, maar ook de ECR groeit:

Rapport door Susi Dennison & PaweΕ‚ Zerka voor European Council on Foreign Relations

In meerdere landen komen deze stijgingen van extreemrechtse geluiden door nieuwe partijen. In de volgende tabel uit het EFCR-rapport wordt duidelijk welke landelijke partijen, in de EU-verkiezingen zetelwinst zullen boeken:

Deze veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Welke gevolgen dit zijn wordt beschreven in hetzelfde rapport. Zo, kunnen deze veranderingen invloed hebben op: (de duur v.) aanstelling v. een Europese president, het Europese jaarlijkse budget, de details en vorm van Europese wetten etc.

Deze gevolgen komen, omdat er hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen een grotere versplintering ontstaat in het Europese Parlement. Desondanks, zullen de parlementsleden bepalen welke regels en wetten van invloed zijn op iedereen in de EU. Daarom is het zeer belangrijk om je stem te laten horen op 23 mei.

31 maart 2019 |
Tom Vermeulen