Samen stemmen in de speeltuin en bij het station
29 maart 2019 |
Izra ter Weer
Woensdag 20 maart gingen de stemgerechtigde inwoners van Nederland naar de stembus om te stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Stembureaus bevonden zich op diverse locaties: van stadhuizen tot musea en van stations tot speeltuinen. Op die laatste twee locaties waren er ook stembureaus in Leiden. Daar ging het er als volgt aan toe.

Indebuurt Leiden had een handige kaart gepubliceerd die aantoonde waar de verscheidene stembureaus in de stad zich bevonden. Één locatie sprak mij direct aan: speeltuin ‘Rondom de Maredijk’. Een speeltuin was voor mij niet de meest voor de hand liggende locatie om een stem uit te brengen. Maar de achterliggende gedachte leek me logisch: terwijl de kinderen zich vermaakten, konden de ouders ongestoord stemmen. En zo bleek het ook precies te zijn.

Het eerste wat me opviel toen ik aankwam bij de speeltuin waren de bakfietsen en fietsen met kinderstoeltjes die het bord ‘Stembureau’ omringden. Het was duidelijk: hier kwamen volwassenen mét hun kinderen stemmen. Terwijl de kinderen een tussendoortje aten aan de picknicktafels, stonden de ouders in de rij met hun stempas en paspoort. “Ik wil mijn kinderen niet alleen thuislaten, maar ik vind het mijn plicht om te stemmen”, aldus Natasha. “Ik had ook geen zin om mijn kinderen mee te slepen naar het stadhuis of iets dergelijks. Dit is the best of both worlds: kind blij en ik ook blij.”

“Vandaag is het speeltuinuitje niet alleen voor mijn kind.”

Hannah, stemster bij speeltuin Rondom de Maredijk
  • Deze felgele borden stonden bij elk stembureau. Foto: Izra ter Weer

“Vandaag is het speeltuinuitje niet alleen voor mijn kind”, meldde Hannah. “Buiten het feit dat het voor mij handig is om hier te stemmen, omdat ik nu twee vliegen in één klap sla, vind ik het ook belangrijk dat mijn kind het stemproces nu al meekrijgt. Daarom vind ik het mooi om te zien dat op een ontspannen locatie een serieuze gebeurtenis plaatsvindt.” Hannah’s kind was overigens ongestoord aan het schommelen, terwijl Hannah binnen aan het stemmen was.

De rij voor het stembureau bij station Leiden Centraal. Foto: Izra ter Weer

Ook bij het station Leiden Centraal was een stembureau. Er stond een lange rij die voornamelijk bestond uit treinreizigers. De stemmers stonden gelukkig droog en de zon scheen af en toe ook nog. Het waren voornamelijk mensen die alleen kwamen stemmen; er was maar één groepje vrienden te zien in de rij. Victor: “Ik moest de hele dag stage lopen, dus heb nog geen tijd gehad om te stemmen. Het geeft niet als ik mijn trein mis; stemmen is veel belangrijker!”

“Het geeft niet als ik mijn trein mis; stemmen is veel belangrijker!”

Victor, stemmer bij Leiden Centraal

Tussen de (trein)reizigers stond ook een buurtbewoonster in de rij. “Dit was het dichtstbijzijnde stembureau”, zei Emilie. Ze vond het niet erg dat de rij hier wat langer was. “Ik vind het wel wat hebben, die ‘stemsfeer’.” Een andere stemmer uit de rij, Marco, vond het zeer handig dat er bij het station een stembureau was. “Zo kan ik op weg van mijn werk naar huis even snel stemmen, zonder al te veel na te hoeven denken.” Op de vraag of hij wel veel heeft nagedacht over wie hij gaat stemmen, antwoordde hij: “Ik stem al sinds mijn achttiende hetzelfde, namelijk VVD.”

  • Een stemdistrict is een aanduiding voor een gebied waarbinnen een verkiezing wordt gehouden. Foto: Izra ter Weer

Waar de stemmers bij de speeltuin voornamelijk (jonge) moeders waren met (jonge) kinderen, was de opkomst bij het station wat diverser. Van jong tot oud, man en vrouw. De twee bezochte stembureaus lagen in verschillende stemdistricten: de speeltuin was district 20 en het station district 100. Een stemdistrict bestaat uit een geografisch gebied met tussen de duizend en tweeduizend kiesgerechtigde inwoners. Het gaat om een puur administratieve eenheid.

GroenLinks werd uiteindelijk de grootste partij in Leiden met 19,0% van de stemmen. De grootste nieuwkomer was Forum voor Democratie.Deze partij haalde maar liefst 11,3% van de stemmen binnen. Volgens de NOS kwam de opkomst in de gemeente Leiden uit op 60,8%. Dit was een stuk meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015; toen stemde 52,7%.

Helaas wilden de mensen die ik sprak niet op de foto. Behalve Marco wilde ook niemand zeggen waar hij of zij op had gestemd.

29 maart 2019 |
Izra ter Weer