Politiek journalist Kees Boonman: ‘‘Ik ga niet slapen voordat ik de uitslag weet’’
20 maart 2019 |
Francis Kleijwegt
Foto: Francis Kleijwegt

Vandaag is het zover: de verkiezingen van de Provinciale Staten. Dit is waarschijnlijk een spannende dag voor veel politici. Maar niet alleen politici kijken verwachtingsvol toe, ook voor journalisten is dit een belangrijke dag. Kees Boonman (64) is politiek commentator en verslaggever en zit ook midden in de drukte van de verkiezingen. Hoe beleeft hij zo’n periode en de verkiezingsdag zelf?

Boonman is naast journalist ook docent journalistiek aan de Universiteit Leiden. In het Medialab tussen de werkende studenten vertelt hij waarom hij politiek zo boeiend vindt. ‘‘Politiek heb ik altijd al leuk gevonden, op de middelbare school was ik al politiek geëngageerd. Alles is politiek, politiek bepaalt het beleid. Het bepaalt onze handelingsmogelijkheden en onze wetten.’’ Verkiezingen noemt hij een speciaal moment voor de politiek: ‘‘Het is een mogelijkheid voor mensen om hun stem te laten horen.’’

”Winst is feest, verlies is einde carrière.”

Waar de politiek verslaggever het meeste aan merkt dat er verkiezingen zijn, is de opgewondenheid in Den Haag en de zenuwachtigheid onder de politici. Volgens hem komt dit doordat de uitslag uiteindelijk laat zien hoe erg de kiezer een partij waardeert en indirect gaat het natuurlijk ook over de Eerste Kamer. ‘‘Als je het ‘zwart-wit’ zegt, is het toch snel: winst is feest, verlies is einde carrière.’’

Ook aan zijn eigen werkzaamheden merkt hij dat er verkiezingen aankomen. Alleen al deze week spreekt hij verschillende ochtenden in een radioforum, is hij aanwezig bij debatten en is hij naar Engeland geweest voor de brexit. Toch is het journalistieke werk tijdens de verkiezingen volgens hem niet heel anders dan wanneer er geen verkiezingen zijn. ‘‘Alleen nu is de wijze waarop je waarneemt heel erg gericht op een uitslag en de gevolgen daarvan.’’

Kees Boonman aan het werk voor de verkiezingen. Foto: Francis Kleijwegt

Wedstrijd

Boonman kijkt tijdens deze Provinciale Verkiezingen uit naar hoe de ‘nieuwe’ en populistische partijen het zullen gaan doen. Zullen deze ‘nieuwe’ of populistische partijen terrein winnen ten koste van de traditionele partijen? ‘‘Daar ben ik heel erg nieuwsgierig naar.’’

Op de vraag of de brexit ook een bijzonder punt is bij de komende verkiezingen vertelt hij dat deze kwestie ook veel invloed zal hebben. “Het speelt psychologisch een enorme rol.’’

Boonman hoopt dat de brexit snel is opgelost. “Het is heel raar wanneer Britten wel stemmen tijdens de Europese Verkiezingen, maar eigenlijk uit de Europese Unie willen. Het is alsof je aan een wedstrijd meedoet, maar dan alleen de eerste helft.’’

Folklore 

De verkiezingsdag zelf begint voor Boonman eigenlijk pas om negen uur ’s avonds. Voor een politiek verslaggever is het tot die tijd vooral toekijken en afwachten. Ondanks dat, vindt hij het wel spannend. “Ze noemen het de hoogtijdag van de democratie.’’

”Ik vind het iets heel ‘Nederlands’ hebben.”

Naast dat hij de verkiezingsdag spannend vindt, vindt hij het ook leuk en typisch voor ons land. ‘‘Ik vind het iets heel ‘Nederlands’ hebben, met zo’n belachelijk groot formulier en in een hokje staan met een gordijntje. Het is een beetje folklore.’’

Boonman gaat op deze dag zelf stemmen in Amsterdam. Soms gaat hij ook samen met bekenden naar een stemlokaal.  ‘‘Ik stemde in het verleden vaak in het Hilton Hotel om een of andere reden’’, grinnikt hij. 

‘s Avonds gaat hij naar een uitslagenavond van een partij. ‘‘Ik denk dat ik naar die van Forum voor Democratie ga en misschien ga ik ook nog even bij GroenLinks langs.’’ Vervolgens blijft hij de hele nacht op totdat de uitslag bekend is. ‘‘Ik ga niet slapen voordat ik de uitslag weet’’, zegt de politiek journalist stellig.

Topsport 

De dag daarna moet Boonman wel meteen weer aan het werk. ‘‘Ik ben om zeven uur weer op om de kranten te bekijken en daarna ga ik naar Den Haag, want daar zijn om elf uur fractievergaderingen.’’ Hij vindt slapen tijdens de verkiezingsnacht ook lastig, omdat hij voor de volgende dag moet weten wat hij op de radio gaat vertellen en dus moet verzinnen wat hij wil zeggen.

Kees Boonman is telefonisch in overleg.
Foto: Francis Kleijwegt

Jammer vindt Boonman het dus niet echt wanneer de verkiezingen straks voorbij zijn. Doordat tegenwoordig iedereen alles meteen wil weten of wil zien, merkt hij dat deze periode erg arbeidsintensief is. Hierdoor vindt hij het ‘wel lekker rustig’ na een verkiezingsperiode. ‘‘Maar het is pas het meest rustig als het reces is’’, voegt hij eraan toe.

Boonman concludeert dat het werk af en toe best wel zwaar is en soms op topsport lijkt. ‘‘Ik heb de verkiezingen hier, ik volg de brexit op de voet en ik werk ook nog op de universiteit’’, vertelt hij. ‘‘Maar met topsport bedoel ik niet dat ik elke ochtend in de sportschool sta’’, voegt de politiek verslaggever lachend toe.

20 maart 2019 |
Francis Kleijwegt