“De provincie Zuid-Holland heeft 750 miljoen op de plank liggen. Nou, daar kun je echt wel wat mee”
19 maart 2019 |
Ifang Bremer
Foto: Ifang Bremer

“Hoe gaat het met je scriptie? En met je politieke campagne?” Rosalie Bedijn (24) wordt aangesproken in de gangen van de Universiteit Leiden. Ze is een van de jongste deelnemers aan de Provinciale Statenverkiezingen, studeert nog voor haar Master een wilt de woningnood in Zuid-Holland aanpakken. “Het houdt alle jongeren bezig: moet ik na mijn studie mijn studentenkamer uit? Moet ik dan terug naar mijn ouders? En stel dat je na zeven jaar wachten een woning gevonden hebt, krijg je vaak ook nog eens te maken met een huisjesmelker die de schimmel op de muren laat staan.”

“In de eerste plaats hoop ik verjonging in de provincie te brengen.” Rosalie werd lid van de PvdA toen ze zeventien was, in het examenjaar van de middelbare school. “Het waren de landelijke verkiezingen van 2012. Op school debatteerde ik er op los en ik genoot er met volle teugen van. Andere partijen hebben ook jonge mensen op de kieslijst staan, maar die staan dan zo laag op de lijst dat ze waarschijnlijk toch niet verkozen worden. Zo jammer, echt een gemiste kans. Juist voor jongeren staat er veel op het spel.”

“Ik heb gemerkt dat veel politici de binding met de situatie van jongeren missen. Neem het tekort aan betaalbare woningen. Veel oudere politici snappen de urgentie van het probleem niet, ze wonen immers zelf al dertig jaar in een betaalbare woning. En soms wordt er in vergaderingen gesproken over of een kamer van veertig vierkante meter niet te klein is voor een net-afgestudeerde jongere. Die politici wonen al jaren in een groot huis. Ik denk dan, ‘veertig vierkante meter is supergroot, doe mij die kamer maar!’, en ondertussen blijven de wachttijden lang, en zijn studenten en starters nog steeds veelvuldig slachtoffer van huisjesmelkers.

“Voor je het weet zijn de duinen volgebouwd met huizen. Daar moet je echt streng op toezien.”

Wanneer ik vraag naar wat Rosalie als de grootste bedreiging voor de provincie ziet, aarzelt ze even. “Ik houd niet zo van naming and shaming… Ik vind het wel belangrijk dat we kunnen blijven genieten van het weinige groen dat we hebben. Zelf kom ik uit Noordwijk, en ik ga ontzettend graag naar het strand. Voor je het weet zijn de duinen volgebouwd met huizen. Daar moet je echt streng op toezien.”

Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland. Hoe houd je die leefbaar? Plannen genoeg. Neem het openbaar vervoer, dat is nu onbetaalbaar. Een busretourtje Noordwijk-Leiden kost me vijf euro. Dat is veel geld! En je merkt dat kleine dorpen steeds minder goed bereikbaar zijn. Daar kan de provincie heel veel invloed op uitoefenen. De PvdA wilt openbaar vervoer gratis maken voor mensen die rondkomen van een bijstandsuitkering. Hoe je dat kan betalen? De provincie heeft 750 miljoen op de plank liggen. Nou, daar kun je echt wel wat mee.”

Ziet Rosalie zichzelf later in de Tweede Kamer zitten? “Ik vind dat je nooit ergens van te voren nee op moet zeggen.” – Een antwoord dat rechtstreeks uit een politiek handboekje zou kunnen komen. “Eerst maar even statenlid worden.”

19 maart 2019 |
Ifang Bremer