Deelnemers klimaatmars lopen door weer en wind. Wat is hun stemgedrag?
De deelnemers van de Klimaatmars liepen van De Dam naar het Museumplein Fotograaf: Elise van Berkum

De 40.000 deelnemers van de Klimaatmars in Amsterdam lieten zich niet tegenhouden door de regen. Ze liepen op 10 maart van de Dam naar het Museumplein om aandacht te vragen voor een beter klimaatbeleid. Volgens de lopers moet de politiek meer maatregelen nemen wat betreft het klimaat. Maar gaan ze die kritiek ook uiten in hun stemgedrag?

Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De uitkomst van deze verkiezingen kan van invloed zijn op het klimaatbeleid. De deelnemers van de Klimaatmars geven overduidelijk veel om het klimaat.

Maar om verandering in het klimaatbeleid te realiseren, moet er wel gestemd worden. De opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen ligt al vele jaren rond de 50 procent. In 2015 was de opkomst 47%. Dat was 8% minder dan in 2011, toen 55% van de mensen zijn stem uitbracht.

Een zwangere vrouw, die meeloopt, vertelt: ”Ik ben hier om aandacht te vragen voor het klimaat. Er is een klein mensje onderweg en we willen dat die net zo’n mooie wereld heeft als wij nu hebben.” Er waren veel jongeren aanwezig op de mars, maar er liepen ook wat oudere mensen mee. Zij noemen zichzelf ‘Grootouders voor het Klimaat’ en willen ook een leefbare aarde doorgeven aan de volgende generatie.

Een aantal deelnemers geeft toe zich nog niet erg te hebben verdiept in de aankomende verkiezingen, maar ze zeggen wel van plan te zijn zo groen mogelijk te stemmen.

  • De deelnemers passeren het Rijksmuseum. Fotograaf: Elise van Berkum