Deelnemers Klimaatmars lopen door weer en wind, stemgedrag nog onbekend
De deelnemers van de Klimaatmars liepen van De Dam naar het Museumplein Fotograaf: Elise van Berkum

De 40.000 deelnemers van de Klimaatmars in Amsterdam lieten zich niet tegenhouden door de regen. Ze liepen op 10 maart van de Dam naar het Museumplein om aandacht te vragen voor een beter klimaatbeleid. Volgens de lopers moet de politiek meer maatregelen nemen wat betreft het klimaat. Maar gaan ze die kritiek ook uiten in hun stemgedrag?

Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Zoals het er nu naar uitziet, raakt de coalitie haar meerderheid kwijt in de Eerste Kamer. Dat betekent dat er samengewerkt moet worden met één of enkele oppositiepartijen om de wetten door beide Kamers te krijgen. Mogelijk komt er een samenwerking met GroenLinks of met de PvdA tot stand om een meerderheid te krijgen. Met name GroenLinks maakt zich hard voor meer maatregelen wat betreft het klimaat. En dat zou betekenen dat de coalitie toch concessies moet gaan doen en dat een stem bij de aankomende verkiezingen veel invloed kan hebben op het klimaatbeleid van het kabinet.

Maar dan moet er wel gestemd worden. De opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen ligt al vele jaren rond de 50 procent. In 2015 was de opkomst 47%. Dat was 8% minder dan in 2011, toen 55% van de mensen zijn stem uitbracht.

  • De deelnemers passeren het Rijksmuseum. Fotograaf: Elise van Berkum

Video

Deelnemers aan de Klimaatmars vertellen waarom zij vandaag naar Amsterdam zijn gekomen om mee te lopen, en of hun liefde voor het klimaat terug te zien is in hun stemgedrag op 20 maart.