100 Jaar vrouwenkiesrecht: “Een protestmars voor vrouwenrechten blijft nodig”
8 maart 2019 |
Giulietta Aaftink
Beeld: Giulietta Aaftink (CC BY-NC-ND)

Ter voorbereiding van de Women’s March The Netherlands op zaterdag 9 maart werd er woensdag 6 maart een spandoeken maken evenement georganiseerd op campus Den Haag van Universiteit Leiden. Een middag vol creativiteit waarbij studenten samenkwamen met één doel: opkomen voor vrouwenrechten.

Je wordt hartelijk ontvangen met een warm welkom. “Hoi, welkom! Kom binnen!” Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan het klaarzetten van de verf en de spraypaint en wordt er nog even gekeken hoe het geluid werkt met de beamer. Voorzichtig komen er meer studenten binnen gewandeld die stilletjes en wellicht verlegen plaatsnemen.

De stilte wordt snel doorbroken door het welkomstpraatje van Tuba Kilinc en Rachel Walker. “Welkom allemaal bij de workshop protestborden maken voor de women’s mars van komende zaterdag!” Ze betrekken meteen de nog ietwat verlegen studenten. “Waarom willen jullie meedoen aan de mars?” In kleine groepjes delen ze hun persoonlijke redenen om mee te doen. Zo ook Foxxy, die in een emotionele toespraak haar reden toelicht, namelijk voor het opkomen van rechten voor sexworkers.

Het is vandaag, 8 maart, internationale vrouwendag en daarom is er morgen, 9 maart, een protestmars in Amsterdam voor vrouwenrechten, georganiseerd door onder andere Women’s March The Netherlands. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten stemmen in Nederland. De provinciale en waterschapsverkiezingen komen er aan, wat deze editie van internationale vrouwendag extra bijzonder maakt. De workshop spandoeken is hier een belangrijk onderdeel van.

Met veel concentratie worden de borden onder andere beschilderd (Beeld: Giulietta Aaftink CC BY-NC-ND)

Feministische mannen

Na de introductie klinkt het startschot en de studenten gaan vol enthousiasme en ideeën aan een grote witte tafel zitten die vol staat met stiften, kartonnen borden, spandoeken, verf, en spraypaint met stencils. Freedom van George Michael wordt opgezet en de sfeer is gezet. De studenten, met verschillende nationaliteiten, beginnen ijverig te schilderen en tekenen. Ondertussen wordt er veel gesproken over het belang van de mars. Zo zegt een student uit Noorwegen dat de protestmars een prachtige manier is om je te verbinden met een groep mensen die allemaal voor hetzelfde staat als jij.

Rachel Walker is student en zet zich in voor Women’s March The Netherlands en benadrukt het belang van dit evenement. “Het is voor mensen die nog nooit hebben meegelopen met een mars erg spannend. Deze workshop geeft zelfvertrouwen, is een manier om anderen te ontmoeten en een plek om iets moois te maken.”

Walker is ook onderdeel van Action Aid Nederland, een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor het bestrijden van armoede en ongelijkheid waarin vrouwenrechten centraal staan. “Er is in 100 jaar veel veranderd, maar we zijn er nog niet. Wat je wel ziet in de politiek, is dat de bewustheid van de status van vrouwenrechten is gestegen, maar we moeten ons nog steeds focussen op de representatieve inspraak van vrouwen binnen de politiek. Dat kan door meer vrouwen of feministische mannen in de politiek.”

Het creatieve proces in volle gang (beeld: Giulietta Aaftink CC BY-NC-ND)

Overwinning

Tuba Kilinc is het hier mee eens. Ook zij is student en zit bij de women’s March The Netherlands, maar ze is ook actief bij het platform ZijN die zich onder andere inzet voor het bieden van een vrouwelijk perspectief bij belangrijke maatschappelijke zaken. “Mannen bepalen belangrijke zaken in de politiek zonder veel inspraak van vrouwen bijvoorbeeld bij abortus. We hebben nog steeds protesten nodig en je kan er op deze manier niet omheen. Het protest is er als solidariteit met internationale vrouwendag.”

Walker voegt toe dat door een mars het onderwerp blijft leven. “Er wordt een heel duidelijk signaal gegeven naar de politiek en naar de rest van het land.” Zo is ook het initiatief Stem op een vrouw aanwezig tijdens de mars zaterdag en juist de combinatie van deze initiatieven creëert invloed. Kilinc is het met Walker eens en benadrukt dat het al een overwinning is wanneer er zelfs maar één persoon op een vrouw stemt vanwege de mars.

De eerste resultaten van de workshop (beeld: Giulietta aaftink CC BY-NC-ND)

Rond 17.00 zijn de creaties klaar en worden alle knutselspullen weer opgeruimd. Trots poseren de studenten nog voor een groepsfoto. Op weg naar buiten kan iedereen flyers, posters en een fluitje meenemen zodat ze zeker gehoord worden tijdens de mars. Er klinkt nog een enthousiaste “tot zaterdag!” De studenten zijn er helemaal klaar voor.

Zaterdag 9 maart vindt de Women’s March plaats in Amsterdam. Om 12.30 begint de protestmars op de Dam met als doel naar het Museumplein te lopen, waar een aantal sprekers aan het woord komen, waaronder het initiatief Stem Op Een Vrouw. Al meer dan vier duizend mensen hebben via Facebook aangeven deel te nemen aan de mars.

8 maart 2019 |
Giulietta Aaftink