De weg van jouw stem naar de Eerste Kamer
7 maart 2019 |
Francis Kleijwegt
Foto: Sebastiaan ter Burg (CC BY 2.0)

Woensdag 20 maart mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Met deze verkiezingen kiezen we niet alleen de politieke partijen die onze provincies mogen gaan besturen voor de komende vier jaar, maar uiteindelijk ook de leden van de Eerste Kamer. Maar hoe zorgt jouw roodgekleurde bolletje er nou uiteindelijk voor welke leden er in de Eerste Kamer zitten? 

Tijdens deze verkiezingsdag mogen, volgens de Kieswet, alle mensen met een Nederlandse nationaliteit en die ouder zijn dan achttien jaar stemmen voor de Provinciale Staten. Daarnaast moet je ook wonen in een provincie waarvoor de verkiezingen worden gehouden. Dit noemen we actief kiesrecht. Het kiesrecht geldt niet alleen voor de inwoners van een van de twaalf provincies, maar sinds 2018 ook voor de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het is trouwens niet verplicht om te stemmen, je mag je stempas ook weggooien.

Bekijk onderstaande tijdlijn voor een reconstructie van de weg die jouw stem straks aflegt.

7 maart 2019 |
Francis Kleijwegt