Beeldverhaal
Geert doet het weer: de val van het kabinet-Schoof
6 juni 2025
Kira Kasiutina
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/25.

Geert Wilders heeft de stekker eruit getrokken: het kabinet-Schoof is gevallen. Dat dit zou gebeuren, was nooit de vraag van óf, maar van wanneer. In 2012 gebeurde dit namelijk ook al door Wilders – geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Geert Wilders begint zijn politieke carrière in 1990 bij de VVD. In 2004 verlaat hij de partij vanwege een meningsverschil over de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Hij blijft niet stilzitten en richt de PVV op. In 2006 neemt hij daarmee voor het eerst deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Rijksoverheid/Phil Nijhuis (CC0 1.0)


Het minderheidskabinet-Rutte I wordt opegericht in 2010. Het bestaat uit de VVD, CDA en met gedoogsteun van de PVV. Dit is een bijzonder geval: de PVV regeert niet mee en levert geen ministers. In ruil daarvoor belooft de regering bepaalde PVV-programmapunten uit te voeren. Foto: Rijksoverheid (CC0 1.0)


In 2012 vindt de ‘Casthuiscrisis’ plaats. De coalitiepartijen raken het onderling niet eens over de begroting voor 2013. Geert Wilders voor NU.nl: “Er lag een pakket dat economische groei zou schaden de komende jaren, de werkloosheid zou laten oplopen, en de koopkracht met name voor AOW’ers fors zou raken”. De PVV stapt uit het overleg en dit betekent het einde van kabinet-Rutte I. Foto: Wouter Engler (CC BY-SA 4.0)

In de jaren daarna zit de PVV in de oppositie, tot aan de verkiezingen van 22 november 2023. Bij die verkiezing haalt de partij 37 zetels binnen en wordt daarmee de grootste partij van Nederland. Op 16 mei 2024 bereiken de PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord. De formatie duurt 223 dagen. Maker: Ætoms, (CC0 1.0)


De 4 partijen vormen het kabinet-Schoof. Dick Schoof is de partijloze minister-president van dit kabinet. Het kabinet vormt geen eenheid. Ze worden het onder andere niet met elkaar eens over: de financiën, de samenwerking met Europa en migratiebeleid. Foto: Rijksoverheid (CC0 1.0)

Op 3 juni 2025 valt het kabinet-Schoof. Geert Wilders krijgt geen handtekeningen van zijn coalitiegenoten voor zijn migratieplannen. Uit onvrede stapt hij uit de coalitie. Binnen het kabinet wordt met verbazing gereageerd op zijn besluit.

6 juni 2025 |
Kira Kasiutina
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/25.