In de VS en Groot Brittannië speelt het enorm, een angst voor de trans community. Het wordt afgeraden als trans persoon naar de VS te gaan, en in Groot Brittannië heeft het hooggerechtshof besloten dat transvrouwen geen vrouwen zijn. Maar ook in Nederland neemt de angst toe.
Een groot deel van de angst is gebaseerd op de angst dat mannen zich voor zouden doen als transvrouwen en zo de vrouwen toiletten in zouden komen. Veel vrouwen voelen zich hier oncomfortabel bij. Zij vinden dat transvrouwen in het mannentoilet thuis horen. Dit opent een debat voor veel meer, veel grotere kwesties. Zoals de situatie in Groot Brittannië, waar de uitspraak van het hooggerechtshof ontstond door een gelijkheidswet in Schotland, waarbij transvrouwen wel als vrouwen werden gezien.
Niet normaal
Het percentage trans personen is overigens heel klein, in totaal is maar ongeveer 1% van de Nederlanders. Dit manifesteert zichzelf in een soort angst voor het onbekende. Maar hoe zichtbaarder het concept transgender wordt in de samenleving, hoe groter het verzet zal worden vertelt Diego Semerene, Assistant Professor Queer en Transgender Media aan de Universiteit van Amsterdam en co-oprichter van de Queer Analysis onderzoeksgroep. “Het plezier van non-normatieve mensen is simpel gezegd ondragelijk voor normatieve mensen, die weten hoe veel moeite het hun kost om aan de normatieve normen te voldoen.”
“Dit is een soort globale beweging, waar vrijheid van het uiten van men hun seksuele en gender voorkeuren steeds vaker een paniekreactie activeert,” zegt Semeres. Voor veel van de gepanikeerde mensen die een persoon zien, die over de voor hun bekende lijnen van gender heen gaat, uit dit zich in een reactie die neerkomt op “Besta niet!” Dit zorgt weer voor een reactie vanuit de queer community, waardoor ze steeds zichtbaarder worden, wat het verzet weer versterkt.
Geweld
Deze angst en dit verzet wordt door extreem rechts bewapend, wat op verschillende plekken in de wereld andere effecten heeft. “Wel is het concept transgender iets wat, net als andere problemen, een verhoogde kans heeft om geweld uit te lokken,” vertelt Semerene. En hoewel dit in verschillende delen van de wereld verschillende vormen aan zal nemen, is deze trend in Nederland duidelijk te zien. Voornamelijk transvrouwen en non binaire mensen voelen de gevolgen hiervan. Iets wat de eerder genoemde argumenten die de trans angst verantwoorden ondersteunt.
Opvallend in veel discussies is de afwezigheid van transmannen in de discussie. De uitspraak van het Britse hooggerechtshof ging specifiek over transvrouwen. Niemand die bang is voor vrouwen die zich voor doen als transmannen om de mannen toiletten in te komen. En ook transmannen hebben niet vaker te maken met geweld dan cismannen. Dit maakt regelgeving rond transgender mensen erg moeilijk, door de scheidingslijn die vaak getrokken wordt tussen transmannen en transvrouwen.
Met ingewikkelde regelgeving proberen we nu binaire logica te geven aan de trans community. Maar dit is niet iets wat altijd een mogelijkheid zal zijn. Transmensen passen niet altijd in ons systeem gebaseerd op cismensen. Daarom zullen er de komende jaren veel aanpassingen gedaan moeten worden, om trans mensen in ons cis systeem te passen.