Dataproductie
“Een gevulde koelkast is ook vrijheid” Steeds meer studenten blijven langer thuis wonen
17 mei 2025
Eva Metselaar
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025
Reflecteert deze welbekende spreuk het gedachtegoed van thuiswonende studenten? Foto: Sebastiaan ter Burg (CC BY-SA 2.0)

Waarom honderden euro’s betalen voor een kamer van een paar vierkante meter, als je thuis gratis kunt wonen én een gevulde koelkast hebt? Nederlandse studenten blijven steeds langer bij hun ouders wonen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Maar hoe komt dit? Uit huis gaan is toch ook leuk? Of is het niet persé een keuze?

Op sociale media zie je regelmatig studenten die hun frustratie uiten als het om het vinden van een kamer gaat (zie de video hieronder). Toch is niet iedereen ontevreden met de trend van het langer thuis wonen. Ik sprak met Job, student HBO student industrieel productontwerp. Hij is negentien, de leeftijd waarop zijn ouders allebei al uit huis waren.

@dehaarclipvanmarieclaire

Mail naar oudwashok@depijp.nl💕📨 Tot morgen🤩🤩!! #dehaarclipvanmarieclaire

♬ Elevator Music – Bohoman

“Voor een kamer in Rotterdam betaal je makkelijk 500 tot 700 euro per maand,” vertelt Job. “En dan heb je vaak niet eens een aparte woonkamer of keuken. Ik dacht: waarom zou ik mezelf dat aandoen als ik na 20 minuten fietsen ook op school kan zijn?”

Volgens Job is geld besparen de voornaamste reden om thuis te blijven wonen. “Ik spaar nu zo’n 500 –  700 euro per maand doordat ik geen huur betaal. Dat kan ik later goed gebruiken, bijvoorbeeld als ik wél echt op mezelf wil gaan wonen. Of om op reis te gaan.”

Toch is het niet alleen een financiële keuze. Job voelt zich op zijn gemak thuis. “Mijn ouders geven me best veel vrijheid. Ik kom en ga wanneer ik wil, en ik heb mijn eigen kamer met genoeg privacy. Natuurlijk zijn er soms irritaties, maar dat heb je overal. Zolang je duidelijke afspraken maakt, is het prima te doen.”

Daarnaast vindt hij het ook wel fijn om af en toe een warme maaltijd voorgeschoteld te krijgen of zijn was niet altijd zelf te hoeven doen. “Het is makkelijk, en eerlijk gezegd ook best gezellig. Zeker nu ik veel nieuwe indrukken opdoe op school, is het fijn om thuis een vertrouwde omgeving te hebben.”

Voelt hij zich niet bezwaard dat hij als negentienjarige nog bij zijn ouders woont? “Sommige vrienden doen alsof je niet zelfstandig bent als je nog thuis woont, maar daar trek ik me weinig van aan. Iedereen moet doen wat goed voelt.”

Voor Job en zijn ouders is de krappe woningmarkt niet zo’n probleem. Toch zullen er gezinnen zijn waar dit een ander verhaal is. Luistertip: In de podcast ‘Zo, opgelost’ van de KRO-NCRV worden er naar oplossingen gekeken om het thuis wonen zowel voor kinderen als voor ouders leuk te houden.

Al heeft hij geen sterke wens om het ouderlijk huis te verlaten, Job ziet wel dat leeftijdsgenoten moeite hebben met het vinden van een kamer. “Ik denk dat het komt omdat er gewoon heel veel studenten zijn in Rotterdam, de stad waar ik studeer.”

Als we kijken naar het aantal studenten per provincie, zien we dat in Zuid-Holland de meeste studenten wonen.

Ook zijn er veel buitenlandse studenten. Voor hen zijn de kosten van de opleiding veel hoger. Job: “Hun ouders zijn dus meestal rijk. Dan is een studentenkamer van 700 euro per maand ook niet zo’n probleem.” Volgens Job blijven er daardoor minder studentenkamers over voor Nederlandse studenten. Als je naar het aantal internationale studenten in Nederland kijkt, zie je dat het de afgelopen tien jaar is toegenomen. Dit zou dus onder andere een verklaring kunnen zijn voor het tekort aan studentenwoningen.  

Job zou in de toekomst wel op kamers willen, maar maakt nog geen haast. “Misschien als ik een stage heb of een leuke kamer tegenkom. Maar voorlopig vind ik het goed zo. En zolang ik verstandig met mijn geld omga, heb ik straks een goede start als ik wél uit huis ga.”

17 mei 2025 |
Eva Metselaar
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025