Tien jaar vega in Nederland: Van niche­restaurants naar mainstream hotspots
12 mei 2025
Laurens Prins
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025)

Steeds meer Nederlanders vervangen hun steak voor een plantaardig alternatief. Waar vegetarische restaurants tien jaar geleden nog nauwelijks voorkwamen, zie je ze nu in vrijwel elke grote stad verschijnen. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal vegetarische restaurants in Nederland tussen 2015 en 2025 is gestegen van 150 naar bijna 400. Wat verklaart deze groei en welke provincies lopen hierin voorop?

In 2015 telde Nederland naar schatting zo’n 150 (grotendeels) vegetarische restaurants. In de jaren daarna groeide dit aantal gestaag, met een opvallende versnelling na 2020. Volgens gegevens van de internationale restaurantdatabase HappyCow is het aantal vegetarische restaurants in Nederland in tien jaar tijd meer dan verdubbeld.


Experts over de trend

Deze groei is niet gelijk verdeeld over het land. Uit een analyse van de spreiding per provincie in 2025 blijkt dat Noord-Holland met 167 zaken staat als koploper, gevolgd door Zuid-Holland (84) en Noord-Brabant (36). In provincies als Flevoland, Zeeland en Limburg blijft het aanbod beperkt tot minder dan vijf zaken per provincie.

Dat juist Noord-Holland zo vooroploopt, is volgens foodtrendwatcher Jumee Perdok logisch te verklaren.

“Amsterdam is al jaren voorloper op het gebied van foodtrends. De internationale oriëntatie van de stad en de aanwezigheid van een jonge, progressieve doelgroep zorgen voor een goede bodem voor veganistische concepten,” vertelt Perdok.

De groei van vegetarische eetgelegenheden is ook zichtbaar in kleinere steden. In Utrecht, Nijmegen en Groningen is het aantal veganistische restaurants de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dit sluit aan bij de bredere maatschappelijke trend waarbij consumenten steeds bewuster omgaan met voeding, dierenwelzijn en milieu-impact. Bovendien speelt social media een belangrijke rol in de populariteit van vegan hotspots. Restaurants die een opvallend en duurzaam concept combineren met aantrekkelijke presentatie, weten razendsnel een groot publiek te bereiken.

Volgens een rapport van ProVeg Nederland spelen duurzaamheid en gezondheid de grootste rol bij de overstap naar plantaardige voeding. Uit consumentenonderzoek blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders in 2024 actief probeert minder dierlijke producten te eten, waarbij uit eten gaan bij een veganistisch restaurant als laagdrempelige manier wordt gezien om kennis te maken met de plantaardige keuken.


Groei stagneert, maar beweging blijft

Interessant is dat de groei in 2025 licht lijkt af te remmen. Na een piek van 410 restaurants in 2024 daalt het aantal naar 397 in 2025. Dit heeft volgens Perdok te maken met verzadiging in de markt en stijgende kosten in de horecasector.

“Veel startende restaurants hebben moeite om zich te onderscheiden. De consument verwacht inmiddels méér dan een plantaardig menu: beleving en duurzaamheid in bedrijfsvoering worden minstens zo belangrijk. Daarnaast is alles ook ontzettend duur geworden, dit geldt natuurlijk ook voor de veganbranche.”

Met name in de Randstad zal de groei de komende jaren aanhouden, maar buiten de grote steden blijft het tempo waarschijnlijk lager. Zo is er zeker nog ruimte in bijvoorbeeld Zeeland of Flevoland, maar dat hangt samen met de vraag vanuit de bevolking. De verwachting is dat ook daar de komende jaren langzaam meer plantaardige initiatieven zullen opduiken.

Wat vaststaat, is dat plantaardige restaurants definitief een plek in het Nederlandse horecalandschap hebben veroverd. En gezien de maatschappelijke thema’s die eraan verbonden zijn, lijkt dit pas het begin van een langdurige beweging.


Bronnen

  • HappyCow.net
  • ProVeg Nederland
  • Interview Jumee Perdok (Jumazingfood)
  • RestauPlant

12 mei 2025 |
Laurens Prins
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025)