De goudprijs klimt al maanden naar ongekende hoogtes, maar afgelopen maand werd een historische mijlpaal bereikt: voor het eerst kostte een kilo onbewerkt goud maar liefst 90.000 euro. De waarde van het edelmetaal schiet omhoog nu geopolitieke spanningen wereldwijd toenemen. Zowel banken als consumenten storten zich massaal op goud als veilige haven. De vraag naar het edelmetaal is explosief gestegen, en het einde lijkt voorlopig niet in zicht.
De goudprijs brak in 2025 alle records, en dat is geen toeval. De hoge goudprijs is het resultaat van een mix van factoren: wereldwijde spanningen, wankelend economisch beleid, gretige kopers uit opkomende markten en centrale banken die hun goudreserves stevig uitbreiden. Al deze ingrediënten hebben de goudprijs naar ongekende hoogtes gestuwd. Volgens kenners ligt de grens van 100.000 euro voor een kilo goud al binnen handbereik. Het benadrukt nog maar eens de klassieke rol. van goud: een betrouwbare vluchthaven in onzekere tijden, en een solide plek om waarde te bewaren als de rest van de wereld op losse schroeven staat.
Waarom goud?
Goud is van oudsher het meest gebruikte edelmetaal voor sieraden en extravagante items. Zo wordt in Egyptische hiërogliefen van de 26e eeuw v. Chr. al een melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Ook kan goud niet roesten of vergaan. Hierdoor is goud waardevast in tijden van crisis, wat het een interessant edelmetaal maakt voor banken en andere beleggers.
Wereldwijde spanning
“Mensen nijgen in onzekere tijden naar commodities. Goud en andere edelmetalen zijn nu dus enorm aantrekkelijk.”, aldus Joost Elbers, econoom bij ING. Goud wordt in tijden van crisis gezien als een veilige belegging. Daarom spelen geopolitieke dreigingen een cruciale rol in de recente stijging van de goudprijs. Conflicten zoals de oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, en de instabiliteit in het Midden-Oosten hebben wereldwijd voor onzekerheid gezorgd. Deze onrust zorgt ervoor dat beleggers opzoek gaan naar betrouwbare opties zoals goud. Het edelmetaal behoud ook zijn waarde in tijden van politieke instabiliteit. De angst voor escalatie van conflicten, of zelfs een wereldoorlog, leidt daarom tot een vlucht naar goud. Dit verhoogt de vraag naar het metaal en drijft de prijs op.
Wankelend economisch beleid
Niet alleen geopolitieke spanningen stuwen de goudprijs omhoog. Ook inflatie speelt een grote rol. Nu de prijzen van goederen en diensten blijven stijgen, verliest geld aan koopkracht. Beleggers zoeken daarom naar veilige havens: activa die hun waarde behouden. De zorgen over inflatie zijn mede aangewakkerd door de dreigende taal van voormalig president Trump, die opnieuw schermt met importtarieven en sancties, vooral richting China. Zulke maatregelen kunnen de prijzen van geïmporteerde goederen opdrijven, wat inflatie aanjaagt, of juist de economie afremmen, met deflatie als mogelijk gevolg. Hoe dan ook: onzekerheid overheerst.
Federal reserve
Ook het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank speelt een rol. De Federal Reserve verlaagde recent de rente in reactie op tegenvallende groeiverwachtingen en aanhoudende inflatie. Dat maakt traditionele beleggingen zoals staatsobligaties minder aantrekkelijk en zet goud juist in het zonnetje. Want als rendementen dalen, schittert het edelmetaal des te feller.