Dataproductie
Waarom iedereen nu meedoet aan Hyrox
31 maart 2025
Lydi Baelde Jansen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025

Met meer dan tachtig wereldwijde races is Hyrox uitgegroeid tot een van de populairste fitnesscompetities. Maar wat maakt de race zo aantrekkelijk voor sporters? Personal trainer Daan Splinter legt uit wat Hyrox speciaal maakt: “Je kunt alles uit jezelf halen.”

Hyrox kampioenschappen in 2021. Foto: HybridFitty (CC BY 4.0)

Hyrox werd in 2017 opgericht door Christian Toetzke, een ervaren organisator van fitness- en sportevenementen. Zijn doel was om een mass participation event te creëren voor sporters die fitness als hun primaire sport beschouwen. Hyrox geeft deze sporters een doel om voor te trainen. Samen met Olympische medaillewinnaar Moritz Fürste heeft Toetzke de competitie wereldwijd gepopulariseerd.

De race heeft een vast formaat waarbij deelnemers afwisselen tussen één kilometer hardlopen en een fitnessoefening. Deze ronde wordt acht keer herhaald. De oefeningen zijn:

  • Ski erg
  • Sled push
  • Sled pull
  • Burpee broad jumps
  • Roeien
  • Farmers carry
  • Sandbag lunges
  • Wall balls

Hyrox is ook een race. Deelnemers dragen een timingchip en ontvangen hun eindtijd en tussentijden per oefening. Zo worden ze aangemoedigd om hun tijd bij de volgende deelname te verbeteren.

De sport voor iedereen

Personal trainer Daan Splinter, die zelf ook traint voor Hyrox, is van mening dat Hyrox een sport is voor iedereen. “Er is geen eindtijd die je moet halen. Je wordt wel onder druk gezet om het zo snel mogelijk af te maken, maar in principe kun je er zolang over doen als je wilt. Wat ik leuk vind aan Hyrox is dat je alles uit jezelf probeert te halen en jezelf tot het uiterste kan pushen.”

Splinter denkt dat de populariteit van de competitie te danken is aan sociale media. “Toen ik een paar jaar geleden jurylid was in Amsterdam, was Hyrox nog niet zo groot. Maar influencers hebben het echt populair gemaakt door het zoveel te delen.”

Functioneel

Hyrox onderscheidt zich van andere fitnesscompetities zoals marathons en CrossFit. Splinter geeft aan dat CrossFit draait om zoveel mogelijk herhalingen en sets te maken in korte tijd. Bij Hyrox ligt de nadruk meer op duursport. “De oefeningen zijn ook best functioneel,” zegt Splinter. “Dat betekent dat de bewegingen die je doet ook in het dagelijks leven voorkomen.”

Daarnaast spreekt de combinatie van kracht en uithoudingsvermogen veel mensen aan. “Hyrox is aantrekkelijk voor sporters die weinig doen met hardlopen, omdat ze dit zien als een kans om dat op te pakken,” vertelt Splinter. “Daarbij is het ook beter om beide te trainen. Dan ben je niet alleen gespierd, maar heb je ook een goed uithoudingsvermogen.”

Hype

Ondanks de populariteit van de competitie, denkt Splinter dat speciale Hyrox-sportscholen overbodig zijn. “Deze sportscholen proberen in te spelen op de hype, maar dat doen ze vooral om meer leden te krijgen dan zich echt richten op Hyrox. Bij andere sportscholen kun je net zo goed trainen voor de competitie.”

Verder denkt Splinter dat de hype binnenkort zal afnemen. “Influencers zijn er na dit jaar wel klaar mee,” zegt hij. “Ik denk dat Hyrox over tien jaar nog wel bestaat, maar dat de hype wel minder is. Vooral voor crossfitters en duur- en krachtsporters zal het populair blijven.”

31 maart 2025 |
Lydi Baelde Jansen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025