Gelijk na het kopen van de website zag Musk vrijheid van meningsuiting als een van de belangrijkste punten om na te streven. Voorheen werden aanstootgevende profielen en berichten verwijderd van het platform, maar Musk wilde daar verandering in brengen. Dit leidde uiteindelijk tot de toename van extremistische meningen op de website, iets wat ook andere gevolgen met zich meebracht. De meeste commerciële bedrijven richten zich namelijk op een zo groot mogelijke doelgroep, waardoor ze zich zo apolitiek mogelijk opstellen. Dat betekent dat het huidige X geen geschikt platform voor hun advertenties is. In 2023 trokken bedrijven als Apple, Disney (samen met veel andere entertainmentbedrijven), en Coca-Cola zich terug als adverteerders op X. Ook grote Nederlandse bedrijven, zoals Bol en de Nederlandse Loterij, trokken zich rond deze tijd terug. Dit leidde tot een zichtbare daling in de jaarlijkse winst van de website.
Toch verloor X niet al haar adverteerders. In de plaats van grote bedrijven blijven er nu alleen nog onbekende en soms onduidelijke adverteerders over. Waar het platform ooit advertenties kon richten op specifieke gebruikers, zijn er tegenwoordig niet veel mogelijkheden voor personalisatie meer over. Gerichte advertenties zijn een belangrijk onderdeel van online-marketing, want dat vergroot de kans dat een advertentie aanslaat.
De bovenste tweet in de afbeelding heeft inmiddels meer dan honderdduizend likes. De gebruiker vertelt: “Ik had niet verwacht dat dit zoveel mensen zou bereiken, maar aan de andere kant is het voor mij ook geen verrassing dat Twittergebruikers zich hierin herkennen. De enige advertenties die je tegenwoordig ziet zijn voor cryptomunten en AI-tools.”
Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp, zegt X te willen volgen in de aanpak omtrent vrijheid van meningsuiting. Waar ze voorheen gebruik maakten van ‘factcheckers’, onafhankelijke organisaties die nepnieuws opsporen, zijn ze nu van plan om het ‘Community Notes’-systeem te volgen. Dat houdt in dat het platform gemodereerd wordt door gebruikers die door middel van notities berichten met nepnieuws kunnen corrigeren. Gebruikers kunnen stemmen op welke Community Notes er geplaatst worden, wat uiteindelijk de overkoepelende mening van het platform zal reflecteren. Musk werkt nauw samen met Donald Trump, en radicaal rechtse meningen zijn makkelijk te vinden op X. Toch is Musks eigen account altijd te vinden in het klassement van de meeste Tweets met een Community Note.
X is een klein platform vergeleken met Instagram en Facebook. Ook is de verhouding tussen mannen en vrouwen minder gebalanceerd. Dat kan gevolgen hebben voor de Community Notes, want het is geen representatieve weerspiegeling van de samenleving. Waar X meteen problemen kreeg met radicalisering op het platform, loopt Meta minder gevaar. Met een oog op de cijfers over de dalende inkomsten van X is het toch opmerkelijk dat Meta kiest voor hetzelfde systeem. Er was dan ook gelijk veel kritiek op het bedrijf voor dit besluit.
Op 18 maart is Meta gestart met het testen van Community Notes in de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf zal dit systeem onpartijdiger zijn dan de factcheckers. Als de testen goed verlopen zal het systeem ook in de rest van de wereld geïntroduceerd worden.