De oorlog tussen Oekraïne en Rusland duurt nu al meer dan drie jaar. Zonder de steun van Europa en de Verenigde Staten zou het Oekraïne niet lukken om genoeg weerstand te bieden tegen het Russische leger. Daarom is het van groot belang dat deze steun gegeven blijft worden.
De ruzie tussen de Oekraïnse president Zelensky en de Amerikaanse president Trump afgelopen februari in het Witte Huis is niemand ontgaan. Hoewel alle spanningen tussen Trump en Zelensky gedaald lijken, betekent dit niet dat er in de toekomst geen nieuwe conflicten zullen ontstaan. Maar waarom blijft Trump Oekraïne steunen, terwijl hij eigenlijk veel liever met de Russische president Poetin om de tafel zit?
Dr. William Michael Schmidli (46), Amerikaanse historicus gespecialiseerd in buitenlandse betrekkingen, vertelt dat de tegenstrijd is ontstaan tijdens de Russische Revolutie. “Vanaf toen was er al een spanning tussen de Verenigde Staten en Rusland.” Deze spanning groeide uit tot de Koude Oorlog. Schmidli legt uit dat de plotselinge affiniteit van Trump naar Poetin dan ook in groot contrast is met de decennialange spanning tussen de twee grootmachten.
Trump respecteert macht
Maar hoe komt het dat er vanuit Trump wel affectie is voor Poetin? Hier heeft Schmidli een heel kort, maar duidelijk antwoord op: “Trump respecteert macht.” Hij legt uit dat Trump geen respect heeft voor democratieën of voor de rol van moraliteit in buitenlands beleid. Zo legt Trump dan ook de schuld van de oorlog neer bij Zelensky in plaats van bij Rusland.
“Zijn eigen geloofwaardigheid staat op zekere hoogte op het spel, maar we weten ook dat hij een sterke affiniteit met Poetin heeft.”
24 uur
Hoe erg interesseren Amerikanen zich eigenlijk in de oorlog in Oekraïne? Volgens Schmidli zo goed als niet. “Amerikanen zijn steeds sceptischer over de hoeveelheid militaire hulp die naar Oekraïne gaat. Het boeit ze alleen om Ruslands agressiviteit tegen te houden, maar Oekraïne zelf boeit ze niet.” Trump heeft de sceptische Amerikanen dan ook al eens eerder beloofd om de oorlog binnen 24 uur te beëindigen, maar dit bleek een loze belofte. “Zijn eigen geloofwaardigheid staat op zekere hoogte op het spel, maar we weten ook dat hij een sterke affiniteit met Poetin heeft.” Dit maakt het moeilijker voor Trump dan verwacht.
Europa zit niet stil
EU-voorzitter Ursula von der Leyen laat weten dat er snel meer geld in defensie moet worden geïnvesteerd door Europa. Eerder gaf de Nederlandse minister van Defensie Brekelmans al aan dat er opschaling moet komen om Oekraïne te kunnen blijven steunen. Zo lijkt het alsof de hulp van de VS minder van belang zal zijn in de toekomst, want dan zou Europa dit toch kunnen compenseren? Maar niets is minder waar. Volgens Schmidli geeft de VS andere militaire wapens aan Oekraïne dan Europa doet. “Deze wapensystemen kan Europa op dit moment niet leveren aan Oekraïne. Het zou rampzalig zijn als de steun van de VS wegvalt.” Oekraïne kan alleen verzet tegen Rusland tonen door de militaire steun van de EU en de VS te combineren.
Schmidli verwacht niet dat de oorlog binnenkort zal eindigen. “Ik denk dat Oekraïne in de nabije toekomst niet de veroverde delen terug zal heroveren van Rusland.” Eén ding is zeker volgens Schmidli: het doden moet stoppen. Tegelijkertijd vertelt hij dat het essentieel is om een duidelijke grens te stellen waar Poetin niet overheen mag om verdere gebiedsverovering te voorkomen. Trump zou hiervoor een overeenkomst moeten sluiten waar zowel Rusland als Oekraïne mee instemt. “Het is heel onwaarschijnlijk dat dit lukt, want ik denk dat Oekraïners geen deal accepteren die Poetin bevredigt.”
Volgens Schmidli is het vooral van belang dat het Westen niet een verzwakking in de oorlog aan Poetin mag laten zien, dit zou namelijk het beeld van een overwinning geven. “De wijdverspreide angst is dat Poetin dit als een overwinning kan gaan claimen. En wat volgt er daarna?”