Al in 2004 besloot het bestuur van de TU Delft dat er een tramlijn over de campus moest komen. Inmiddels is het 2025. De Mekelweg, midden op de campus, is al bijna twee jaar niet begaanbaar door werkzaamheden. En dat gaat nog meer dan een jaar zo zijn. Wat vinden studenten hiervan?
Eerst even de feiten. Tram 19 rijdt nu van Leidschendam naar station Delft. De bedoeling is dat deze tram door gaat rijden naar de campus van de TU Delft. Oorspronkelijk zou deze tot achterin de campus doorrijden, maar door problemen rijdt de tram straks maar tot sportcentrum X.
Volgens de originele planning zou de eerste tram over de campus al in 2011 gaan rijden. Nu, veertien jaar later, is de tram er nog niet. Benieuwd wat hiervoor gezorgd heeft? Lees dan deze tijdlijn:
Duurt lang
Studenten vinden het proces vooral erg lang duren. Zo zegt derdejaarsstudent Bo Renée Menkveld: “Ze zijn nou niet bepaald snel. Ik ben geboren in 2004 en ik denk niet dat ik de tramlijn nog mee zal krijgen.” Achtstejaarstudent Simon Loose noemt het bijzonder treurig. Toen zijn gezin in 2001 naar Voorburg verhuisde, zei zijn vader: “Als één van mijn zoons ooit aan de TU gaat studeren, kan hij gewoon met de tram.” Simon is zesenhalf jaar jonger dan zijn oudste broer, maar kan zelfs na zijn afstuderen nog niet met de tram naar de universiteit.
Uit een opiniestuk van Delta uit 2009 blijkt dat er toen al onvrede onder studenten was. Er reden minder bussen dan eerst, omdat de tram die moet vervangen. Door de werkzaamheden aan de (uiteindelijk nooit gebruikte) rails, was de Mekelweg onbegaanbaar en reden de trams over de Rotterdamseweg en Schoemakerstraat. Nu, in 2025, is de situatie op de campus precies hetzelfde. “De tramlijn zou de campus makkelijker bereikbaar moeten maken, maar de slome aanleg van de tramlijn heeft nu het tegenovergestelde effect”, aldus Bo Renée Menkveld.
Lelijke campus
Volgens studenten verdeelt de opengebroken Mekelweg de campus. Zo ook tweedejaarsstudent Chiem Denen: “Dit is al mijn gehele studententijd zo. Dat de weg niet begaanbaar is tijdens deze werkzaamheden is natuurlijk logisch, maar de werkzaamheden duren al langer dan ik hier studeer.” Ook vijfdejaarsstudent Tobias Steevensz ergert zich aan de opengebroken Mekelweg: “Er zijn nu eigenlijk maar drie oversteekplaatsen. Dat maakt die plaatsen extra druk, waardoor je soms lang moet wachten voor je over kunt steken.” Meerdere studenten geven ook aan dat zij enorme omwegen moeten maken om bij hun faculteit te komen.
“Het zet de gemeente en de TU in een slecht licht”
Daarnaast vinden veel TU-studenten de campus er lelijk uitzien door de werkzaamheden. “Het lijkt wel een bouwput”, aldus Tobias Steevensz. Ook vindt men dit slecht voor het imago van de TU Delft. “Ik vind dat het de gemeente en de TU in een slecht licht zet, omdat een redelijk duidelijk plan niet waargemaakt kan worden zoals gepland”, zegt tweedejaarsstudent Eefje Neppelenbroek.
Voordelen tram
Toch kijken studenten uit naar de komst van de tramlijn. Onder andere zevendejaarsstudent Eric van Pijlen vindt de tramlijn een goede toevoeging aan het OV in Delft: “Een tram komt de verbinding tussen de campus en het station echt ten goede, want er passen veel meer mensen in een tram dan in een bus.” Een student die liever anoniem blijft, sluit zich hierbij aan: “De bussen zitten soms overvol.”
Het blijft daarom wachten tot de tram er is. Als alles vanaf nu wel volgens planning verloopt, start de dienstregeling in de zomer van 2026. Of dat ook echt gaat gebeuren, is nog maar afwachten.