De officiële reden die president Yoon gaf voor het afkondigen van de staat van beleg was om het land te beschermen tegen de communistische invloeden uit Noord-Korea. Na het terugdraaien van dit besluit door het Koreaanse parlement begon zijn afzettingsproces. Volgens lokale media is de uitspraak van de rechter te verwachten op 20 of 21 maart aanstaande.
Student Koreastudies Wies Verdegaal (21) woonde in Korea tijdens de noodtoestand. “Ik stond op het punt om te gaan slapen toen ik het berichtje kreeg. ‘Yoon heeft de Martial Law ingevoerd?’ Er was heel veel verwarring over wat er aan de hand was. Ik voelde echt veel adrenaline, je gaat in rampscenario’s denken.”
De vorige keer dat de staat van beleg werd afgekondigd in Zuid-Korea, was in 1980. Het land was maandenlang een militaire dictatuur, totdat er in de stad Gwangju een opstand ontstond. Meer dan duizend burgers verloren hun leven, waaronder veel studenten.
Daarom waren er in de dagen na de machtsgreep overal in Zuid-Korea enorme demonstraties tegen Yoon. In temperaturen ver onder nul kwamen grote groepen Koreanen bijeen om te strijden voor de democratie. Er werden K-popliedjes gezongen en iedereen nam een lightstick mee, lichtjes die normaal gebruikt worden om te juichen bij concerten. Het liet de tweestrijd van Zuid-Korea duidelijk zien. Een land dat door de hele wereld wordt geprezen voor haar popcultuur, films en muziek heeft veel onderliggende maatschappelijke en politieke problemen. Er zijn deze week weer grote demonstraties verwacht, deze keer zullen voor- en tegenstanders van Yoon allebei opkomen.
“Het is verboden om als buitenlander te demonstreren in Korea, we kregen ook gelijk het advies van de Nederlandse overheid en de universiteit om er niet naartoe te gaan. Op Twitter adviseerden mensen om niet gezien te worden in te grote groepen, dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als een protest. Ik heb dus geen demonstraties meer gezien, maar we zagen wel enorme hoeveelheden bloemenkransen bij bepaalde gebouwen staan. Er stonden ook veel politieagenten en journalisten bij.” Het (anoniem) opsturen van bloemenkransen om te protesteren is gebruikelijk in Zuid-Korea. Op de linten bij de bloemen worden teksten gedrukt met de eisen van de afzender.
Het is lastig te zeggen of een militaire noodtoestand ook een gevaar is voor Nederland. “Ik denk dat het systeem in Nederland zó anders is dat iets soortgelijks überhaupt niet zou kunnen gebeuren. Maar als we tot dat punt zouden komen, dan zal die persoon makkelijker slagen dan in Zuid-Korea. Daar reisden zelfs mensen uit Incheon midden in de nacht een uur naar Seoel om gelijk te demonstreren. Ik denk niet dat Nederlanders dat zouden doen.”
Drie dagen voor de uiteindelijke uitspraak zal de daadwerkelijke datum bekendgemaakt worden door het Constitutionele Gerechtshof. Tot dan zullen er veel demonstraties te zien zijn in Zuid-Korea.