Politievakbond ACP pleit voor veranderingen in de manier waarop politie-inzet bij voetbalwedstrijden wordt bekostigd: clubs moeten als het aan de vakbond ligt zelf gaan betalen. “Alle politie-inzet bij wedstrijden gaat ten koste van de wijkbureaus.” Vooralsnog zit het debat over het onderwerp echter muurvast.
Tientallen politieauto’s, motoragenten, paarden en gepantserde ME-busjes. Als afgelopen zondag de topper Ajax-AZ wordt gespeeld, zijn er rondom de Johan Cruijff ArenA honderden politieagenten op de been. Het lijkt over de top, maar zoveel politie voor een voetbalwedstrijd is niet uitzonderlijk, vertelt een agent ter plaatse, die niet met naam genoemd wil worden. Deze wedstrijd heeft slechts een “licht verhoogd risico”: als Ajax tegen Feyenoord of PSV moet spelen is er nog veel meer politie aanwezig.
De politie-inzet bij voetbalwedstrijden is al jaren een hoofdpijndossier voor de politie. Vandaar de oproep van vakbond ACP bij EenVandaag afgelopen februari om organisatoren bij evenementen met verhoogd risico zelf te laten betalen voor de politie-inzet. Dat voorstel is echter niet nieuw. In 2017 geeft ACP-woordvoerder Gerrit van de Kamp al aan de discussie over bekostiging door clubs zelf te willen voeren. De aanleiding daarvoor waren toen de cijfers van het jaar ervoor, waaruit bleek dat er omgerekend 200 voltijdsbanen bij politie opgingen aan inzet bij voetbalwedstrijden.
Toch is er sindsdien dus nog niets veranderd. “De discussie gaat er al jaren over”, verklaart een agent die onderdeel is van de speciale voetbaleenheid van de politie Amsterdam en ook niet met naam genoemd wil worden, “maar het gaat niet zo makkelijk.” Hij is voor invoering van het Engelse model, waarbij hooligans hard worden aangepakt. Zo worden er in Engeland vaker groepsstraffen opgelegd en gaan stadionverboden via de rechter. Bovendien mag er geen alcohol genuttigd worden in het stadion.
Vooralsnog is die strengere aanpak er hier dus nog niet gekomen. Voetbalwedstrijden lopen nog geregeld uit de hand, zoals in onderstaande tijdlijn te zien is. Daarom maakt de voetbaleenheid in Amsterdam elke week een inschatting van de politie-inzet die er nodig is om de situatie onder controle te houden. Waar nodig roepen ze andere agenten uit Amsterdam en omstreken op om hun eenheid te ondersteunen. Al die agenten kunnen vervolgens niet elders aanwezig zijn. “Dat gaat dus ten koste van de wijkteams.”
Zolang er niet geluisterd wordt naar de ACP, staat de politie machteloos. Hoe complex de situatie ligt bleek afgelopen september nog. Toen staakte de politie bij meerdere eredivisieduels vanwege vastgelopen onderhandelingen over het vroegpensioen. Vervolgens trokken ontevreden supporters het centrum van Amsterdam in, waar rellen uitbraken. Zodoende moest de ME alsnog ingrijpen om te voorkomen dat de openbare orde verder verstoord werd. En ook bij Ajax-AZ afgelopen zondag blijkt weer dat de grootschalige politie-inzet vooralsnog noodzakelijk blijft: rondom de wedstrijd worden 26 supporters aangehouden.