Beeldverhaal
De Dutch Grand Prix verdwijnt in recordtijd: Zandvoort verlaat Formule 1
28 februari 2025
Belén de Zee
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025).

Drie uitverkochte edities, een spectaculaire lay-out en een unieke sfeer – Zandvoort leek zijn plek in de Formule 1 voorgoed te hebben heroverd. Maar na 2026 valt het doek voor de Dutch Grand Prix. Wat zit hierachter?

In 2021 keerde de Formule 1 na een afwezigheid van 36 jaar terug naar Circuit Zandvoort. Mede dankzij de ongekende populariteit van Max Verstappen kreeg Nederland opnieuw een plek op de kalender. De terugkeer markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor de Dutch Grand Prix. Foto: Belén de Zee

Ooit was Zandvoort hét kloppende hart van de Nederlandse autosport. Sinds de opening in 1948 verwelkomde het circuit legendarische coureurs zoals Niki Lauda en James Hunt. Echter, in 1985 verdween het van de kalender door financiële problemen en verouderde faciliteiten. De terugkeer van de Formule 1 leek jaren ondenkbaar, totdat Max Verstappen de sport nieuw leven inblies en Zandvoort opnieuw op de kaart zette. Foto: Nationaal Archief, Anefo (CC0)

Om F1 weer welkom te heten, onderging Zandvoort een indrukwekkende transformatie. De iconische bocht 3 werd opnieuw ontworpen met een uitdagende rechts-links-combinatie, terwijl bocht 14 werd aangescherpt voor meer inhaalacties. Maar dat was niet alles: nieuwe tribunes verrezen en de veiligheidsmaatregelen werden flink opgewaardeerd. Duurzame initiatieven leidden tot de prestigieuze ESG Award voor de groenste F1-race, waarmee Zandvoort moderner, spectaculairder en klaar voor de toekomst was. Foto: Anthony Alessio Tralongo (CC BY-SA 4.0)

Max Verstappen nam het Circuit Zandvoort direct in zijn greep na de terugkeer op de F1-kalender. Hij won drie van de eerste vier edities (2021, 2022, 2023) en bevestigde daarmee zijn status als een van de grootste talenten in de Formule 1. Zijn overwinningen brachten een ongekend enthousiasme onder de fans, waardoor Zandvoort niet alleen iconisch werd, maar ook commercieel bloeide. Met nog twee races te gaan blijft hij de onbetwiste publiekslieveling in Zandvoort. Foto: Steffen Prößdorf (CC BY-SA 4.0)

Het succes van de Dutch Grand Prix wordt mede mogelijk gemaakt door de ongekende steun van de Nederlandse fans. De tribunes kleuren oranje en de sfeer is elektrisch. De fans maken van het circuit een groot volksfeest, maar hun geliefde Dutch Grand Prix komt nu ten einde. Foto: Automotive Rhythms (CC BY-NC-ND 2.0)

Niet alleen de fans, maar ook de internationale teams en coureurs zijn onder de indruk van Circuit Zandvoort. In een video van ‘Formula 1’ reageren verschillende rijders enthousiast op de unieke lay-out en de uitzinnige sfeer. Ook Lewis Hamilton deelt zijn teleurstelling over het verdwijnen van de race. Tijdens de FIA Press Conference – Abu Dhabi 2024 zei hij: “I think it’s really sad to be losing Zandvoort, particularly if you look, the crowd is incredible there. (…) And I think we’ve got to make sure we hold on to the heritage races, which Zandvoort, for me, is one of those“.

Directeur Robert van Overdijk maakte duidelijk dat de organisatie bewust had gekozen om te stoppen, ondanks de mogelijkheden om door te gaan. “We hebben veel afwegingen gemaakt en dit is de uitkomst. Uiteindelijk is het ónze keuze”. Hij wees ook op de financiële druk: “Wij zijn met het Britse Silverstone de enige Grand Prix die het zonder overheidssteun moet bolwerken”. Foto: Steffen Prößdorf (CC BY-SA 4.0)

Wat gebeurt er na 2026? Zandvoort blijft weliswaar als circuit bestaan, maar het is onzeker of Nederland in de toekomst weer een F1-race krijgt. Andere locaties, zoals TT Assen, worden genoemd, maar concrete plannen ontbreken nog. Wat wel zeker is, is dat de Dutch Grand Prix een blijvende indruk heeft achtergelaten in de Formule 1-geschiedenis – een legendarisch hoofdstuk in de Nederlandse autosport.

28 februari 2025 |
Belén de Zee
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025).