Beeldverhaal
Waarom de dictatoriale grondwet van Chili nog altijd onveranderd blijft
21 februari 2025
Isabel Hepp
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025). Hoofdstudie Latijns-Amerika studies.

Chili heeft de laatste jaren veel gedoe gehad rondom hun grondwet. De huidige Chileense grondwet stamt nog uit het dictatoriale tijdperk. Het merendeel wil dit graag anders zien, maar hoe is nog maar de vraag. Een vraag die tot op de dag van vandaag onbeantwoord blijft.

Hier zien we de Chileense grondwet uit 1980, tevens ook de huidige grondwet. Hij is ingevoerd door de Chileense dictator Augusto Pinochet. Deze grondwet is deels gebaseerd op de idealen van de militaire dictatuur. Foto: Patricio Mecklenburg Díaz (CC BY-SA 3.0)
Langzaam maar zeker kwam er na de afloop van de militaire dictatuur in 1990 steeds meer vraag om een nieuwe grondwet. Dit was lastig omdat de Chileense bevolking verdeeld is over hoe goed of fout de dictatuur was. Een van de protesten die oproep tot een nieuwe grondwet was deze uit 2014. Foto: Movilh Chile (CC BY-NC-ND 2.0)
Na veel protesteren kwam er uiteindelijk een referendum over of er een nieuwe grondwet moest komen in 2020. In dit referendum stemde 78% van de Chileense bevolking voor een nieuwe grondwet. Bij de uitslag van het referendum ging men feestend de straat op. Hierna werd een commissie opgezet die de nieuwe grondwet zou moeten schrijven.
Deze commissie kwam in 2022 met een nieuw grondwetsvoorstel, te zien in de foto. Dit voorstel bevatte veel sociale en traditioneel linkse waarden die zouden moeten zorgen voor een verzorgingsstaat. Het voorstel werd in een referendum, waarin twee derde van de Chilenen tegen stemden, verworpen. Foto: Vocería de Gobierno (CC BY-SA 2.0)
Na het verworpen eerste voorstel werd door de Chileense regering onder leiding van president Boric een nieuwe commissie ingesteld. Deze commissie, te zien op de foto, bestond uit de partijleiders van de grote partijen.
Foto: LuisCG11 (CC BY-SA 4.0)
In 2023 kwam de commissie met een nieuw grondwetsvoorstel, te zien in de foto. Dit voorstel had vanwege de wat meer rechts leunende regering van die tijd ook wat meer traditionele rechtse waarden. Door sommige linkse Chilenen werd hij zelfs erger genoemd dan de grondwet van Pinochet uit 1980. Het voorstel werd afgewezen. Foto: Vocería de Gobierno (CC BY-SA 2.0)

Na het afgewezen tweede voorstel maakte president Boric het duidelijk dat er niet snel een derde voorstel zou komen. Er zouden meer dringende zaken zijn die aandacht nodig hebben volgens hem. Na alles wat er is gebeurd zit Chili dus nog wel even aan de grondwet van 1980 vast. Misschien was het dan allemaal voor niets geweest?

21 februari 2025 |
Isabel Hepp
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025). Hoofdstudie Latijns-Amerika studies.