Signal, de app die nu al een poosje op nummer één staat in meerdere app stores. De communicatie app garandeert volledige privacy voor gebruikers, iets waar concurrent Whatsapp in lijkt te falen. Terwijl Signal al jaren bestaat, is er een duidelijke verband met wanneer de apps bekendheid stijgt; na elk schandaal bij Whatsapp’s moederbedrijf ‘Meta’, emigreren steeds meer gebruikers naar de concurrent.
Whatsapp is samen met Instagram een onderdeel van Meta, het bedrijf van Facebook oprichter Mark Zuckerberg. Meta kocht de populaire communicatie app in 2014 over van Jan Koum en Brian Acton, die Whatsapp hadden gecreëerd. Onder voorwaarde dat Meta de gegevens van gebruikers niet zou misbruiken. Echter na controversie rondom het bedrijf in 2016, concludeerde voormalig Whatsapp eigenaar Acton dat dit niet het geval was, en bracht twee jaar later Signal uit.
Meta’s betrokkenheid bij het Cambridge-Analytica schandaal in 2016, creëerde veel argwaan en bewustzijn over de manier waarop grote tech bedrijven omgaan met data opslag. Het consultancy bedrijf Cambridge Analytica had zonder hindernis toegang tot de gegevens van miljoenen Facebook gebruikers. Deze data werd gebruikt bij politieke campagnes door het stemgedrag van Facebook gebruikers te analyseren en beïnvloeden.
In 2021 kwam Meta weer in opspraak na Whatsapp gebruikers een nieuw privacy beleid op te dringen, waarbij meer gegevens naar Facebook gestuurd zouden worden. Hoewel Meta binnen de Europese Unie terug kwam op deze beslissing, stapte aantallen Nederlandse gebruikers over naar Signal.
Toch lijkt de grote doorbraak in populariteit te komen na de inauguratie van Donald Trump. Waarbij een aantal grote Tech CEOs op de eerste rij zaten, waaronder Meta-baas Mark Zuckerberg. Daarnaast kondigde Zuckerberg ook aan om de samenwerking met fact-checkers in de Verenigde Staten te stoppen, en het diversiteitsbeleid in te perken. Ondanks dat dit Whatsapp niet zou beïnvloeden, zijn er momenteel veel mensen die overstappen in protest.
Ambtenaren bij de Europese Unie zijn inmiddels volledig overgestapt naar Signal als voorzorgsmaatregel.
Toch is het nog onduidelijk of Signal, Whatsapp volledig zal vervangen. Gemiddeld gebruiken zo’n 13,5 miljoen Nederlanders Whatsapp. Dit maakt het lastig voor individuele gebruikers om over te stappen, omdat tenzij de hele sociale kring mee gaat, er toch sociale connecties gebroken worden.