Beeldverhaal
Universiteit Leiden viert 450 jaar kennis
19 februari 2025
Mara Knottenbelt
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025

Met 450 jaar geschiedenis is Universiteit Leiden de oudste universiteit van Nederland. Sinds de oprichting in 1575 heeft het zich ontwikkeld tot een wetenschappelijk instituut met internationale reputatie. Trots en traditie staan dan ook centraal bij de viering van dit jubileumjaar.

Op 6 januari 1775 stelt landsheer Filips II de stichtingsakte van Universiteit Leiden op. Dit was op verzoek van prins Willem van Oranje.
In 450 jaar tijd groeide de universiteit van een kleine instelling uit tot een internationaal gerenommeerde universiteit met zeven faculteiten en een campus in Den Haag. Foto: Smiley.toerist (CC BY-SA 3.0).
Na sluiting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Universiteit Leiden in 1945 opnieuw geopend. Een stoet van vaandeldragers van verschillende studentenverenigingen trok door de stad. De optocht op de Dies Natalis is een traditie. Foto: Fotograaf Onbekend / Anefo, Nationaal Archief (CC0).
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Universiteit Leiden (@universiteitleiden)

450 jaar later lopen studenten en hoogleraren nog steeds in een feestelijke optocht van het Academiegebouw naar de Pieterskerk. Naast deze optocht organiseert de universiteit talloze andere evenementen om het lustrum te vieren: er is een oratie, er worden eredoctoraten uitgereikt en er is een quiz.

Prinses Beatrix bezoekt de lustrumviering in de Pieterskerk in Leiden. Zelf heeft zij Rechten en Sociologie gestudeerd aan deze universiteit. Veel hoogleraren droegen een rood vierkantje op de borst uit protest tegen de bezuinigingsplannen op het hoger onderwijs van de overheid.
Om de viering van het lustrum en het thema bekend te maken, creëerde het YouTube-kanaal van de Universiteit een promovideo. Het thema van dit lustrum luidt: De tijd vooruit. Hiermee wil de Universiteit laten zien dat ze vooruit naar de toekomst kijkt en welke rol het instituut daarbinnen kan spelen.

19 februari 2025 |
Mara Knottenbelt
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025