Student premaster Journalistiek en Nieuwe Media (2024-2025)
Tijdens carnaval verandert ‘s-Hertogenbosch in Oeteldonk, waar iedereen meespeelt in een rollenspel vol traditie en saamhorigheid. Sociale hiërarchieën vervagen, en de stad verwelkomt symbolische figuren zoals Prins Amadeiro en boer Knillis. Oeteldonk is meer dan een verkleedfeest, het is een viering van identiteit en gemeenschap, diepgeworteld in de Bossche cultuur.
De Korte Putstraat verandert net zoals het hele Bossche centrum tijdens carnaval in een zee van rood-wit-geel, waar Oeteldonkers in hun boerekiel vol emblemen samenkomen om te feesten, zingen en de traditie voort te zetten. Foto: Amy AlthofKnillis, de legendarische boer en stamvader van Oeteldonk, krijgt elk jaar een standbeeld op de Markt. Op carnavalsdinsdag wordt hij feestelijk ‘begraven’ als symbool voor het einde van het feest. Foto: Willo Eurlings via Flickr (CC BY-NC 2.0)
Het eerste standbeeld van Knillis werd in 1922 op de Markt in Oeteldonk onthuld, een moment dat de start markeerde van een blijvende traditie. Sindsdien wordt hij elk jaar met eerbetoon neergezet, als symbool van het boerenkarakter en de eigen identiteit van Oeteldonk. De eerste bekendmaking van de Oeteldonkse Prins vond plaats in 1883, toen de carnavalsvereniging besloot een fictieve vorst aan te stellen als tegenhanger van het Haagse gezag. Sindsdien wordt elk jaar Prins Amadeiro onthuld, die als symbool van het feest tijdelijk de stad regeert en de carnavaleske traditie in ere houdt. Foto: Unknown Author via Wikimedia (CC-PD-Mark)
— Erfgoed 's-Hertogenbosch (@ErfgoedSHBosch) March 3, 2019
De intocht van de Oeteldonkse Prins is een feestelijk hoogtepunt, waarbij hij per trein arriveert en door een juichende menigte wordt ontvangen. In een kleurrijke stoet trekt hij naar het stadhuis, waar hij symbolisch de macht overneemt voor carnaval.
Ook vandaag de dag worden de Oeteldonkse tradities, zoals de intocht van de Prins, in ere gehouden. Elk jaar arriveert hij per trein, verwelkomd door een feestelijke menigte in rood-wit-geel. Deze tradities verbinden generaties Oeteldonkers en houden de unieke carnavalsbeleving levend.