Beeldverhaal
Navalny’s koppige strijd: een blik op zijn laatste vijf jaar
19 februari 2025
Hélène Teunissen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025. Bachelor: Geschiedenis (Universiteit Leiden)

Het is een jaar geleden dat Aleksej Navalny overleed. De Russische oppositieleider wist dat zijn strijd tegen de machthebbers in het Kremlin gevaarlijk was en hield altijd rekening met een vroegtijdig einde. In augustus 2020 overleefde hij een vergiftigingspoging met novitsjok, waarna hij in Duitsland werd behandeld. In dit beeldverhaal kijken we naar zijn leven vanaf die aanslag tot aan de manier waarop hij nu wordt herinnerd.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Алексей Навальный (@navalny)

Op 20 augustus 2020 wordt Navalny tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou ziek. Hij blijkt vergiftigd te zijn. Een maand later deelt hij op Instagram deze foto met zijn gezin, hij is op dat moment nog steeds herstellende in een Berlijns ziekenhuis.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Алексей Навальный (@navalny)

Eenmaal hersteld, besluit Navalny direct terug te keren naar zijn moederland. In het vliegtuig neemt hij deze video op met zijn vrouw, Joelia Navalnaja, waarin ze uitleggen waarom ze terug willen. Een dag eerder hadden de Russische autoriteiten al aangegeven Aleksej te arresteren bij aankomst.

Alexei Navalny in de rechtbank (20 februari 2021). Foto: Evgeny Feldman (CC BY-SA 4.0)

De Russische autoriteiten komen hun belofte na en arresteren Navalny direct. In de rechtbank wordt hij in de jaren erna veroordeeld voor verschillende misdaden. Zo zou hij onder andere fraude hebben gepleegd, het hof hebben minacht en een extremistische beweging hebben opgericht. In totaal krijgt hij meer dan dertig jaar celstraf opgelegd.

Na zijn veroordeling wordt Navalny overgebracht naar verschillende strafkampen. Het laatste kamp, dat uiteindelijk zijn eindbestemming zou worden, is Poolwolf, gelegen op zo’n tweeduizend kilometer van Moskou. Dit streng bewaakte kamp staat bekend om de zware omstandigheden waaronder gevangenen leven. In februari 2024 maakte NOS op 3 een video over het leven in het kamp.

Bloemen bij de Solovetski-steen in Moskou, een monument voor slachtoffers van politieke repressie (17 februari 2024). Foto: Anna Garraud (CC BY-SA 4.0)

Alexei Navalny overlijdt 16 februari 2024 op 47-jarige leeftijd. In Rusland en de rest van de wereld wordt geschokt gereageerd.

Een jaar na zijn overlijden, op 16 februari 2025, blijft de oppositiebeweging standhouden in het repressieve Rusland. Honderden supporters wagen zich, ondanks het risico voor hun eigen veiligheid, naar het graf van Aleksei Navalny om hem een eer te bewijzen.

19 februari 2025 |
Hélène Teunissen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025. Bachelor: Geschiedenis (Universiteit Leiden)