Beeldverhaal
Journalisten ‘voor onbepaalde tijd’ weggestuurd: dit is wat er gebeurt als je niet meegaat met Trump
19 februari 2025
Isabel Denkers
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat journalisten van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) ‘voor onbepaalde tijd’ niet meer welkom zijn bij persmomenten met de president in het Oval Office en Air Force One. De reden: het persbureau spreekt in berichtgeving niet over de ‘Golf van Amerika’, maar over de ‘Golf van Mexico’.

Journalisten van het Amerikaanse persbureau mochten donderdagavond niet aanwezig zijn bij een persconferentie van Donald Trump en Indiase premier Narendra Modi. Eerder in de week werden journalisten van AP ook al de deur gewezen bij een persmoment van Trump en Elon Musk. Foto: MEAphotogallery (CC BY-NC-ND 2.0)

Julie Pace, hoofdredacteur van AP, noemde de situatie in een verklaring ‘onacceptabel’ en ‘in strijd met het eerste amendement de grondwet’, waarin vrijheid van meningsuiting vastgelegd is. Tijdens een persconferentie op woensdag 12 februari verdedigde Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis, de wering. Volgens Leavitt is het een ‘privilege’ om bij persmomenten met de president te zijn en verspreidt AP ‘leugens’.

Vlak na zijn inauguratie als president ondertekende Donald Trump tientallen decreten. Een daarvan bepaalde dat de naam van de Golf van Mexico veranderd moest worden naar de Golf van Amerika. Ook de berg Danali, in Alaska, moest een andere naam krijgen (Mount McKinley). Foto: EPA Images pic via Free Malaysia Today (CC BY 4.0)

View this post on Instagram

A post shared by President Donald J. Trump (@potus)

Hoewel de aangekondigde naamswijziging in binnen- en buitenland direct voor ophef zorgde, trok Trump zelf zich daar niet zoveel van aan. Onderweg naar de Super Bowl, doopte hij 9 februari om tot nationale ‘Golf-van-Amerika-Dag’, terwijl hij er met de Air Force One overheen vloog.

Persbureau AP, dat een van de grootste nieuwsorganisaties in de wereld is, besloot eind januari om de naamswijziging niet over te nemen, aangezien een deel van de zee ook buiten de Verenigde Staten ligt. Volgens de organisatie wordt het gebied bovendien ‘al meer dan 400 jaar’ de Golf van Mexico genoemd. Foto links: Nickhammer (CC BY-SA 3.0), Foto rechts: GetArchive (PDM 1.0)

Er zijn ook bedrijven die wél meegingen met Trump. Via X liet bijvoorbeeld Google eerder weten dat het al ‘lange tijd vaste praktijk’ is voor het bedrijf om de benaming van de overheid over te nemen. Voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten heet de zee sinds vorige week de Golf van Amerika. In de rest van de wereld zijn beide namen zichtbaar en in Mexico is de naam niet veranderd.


19 februari 2025 |
Isabel Denkers
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025