Beeldverhaal
Boulderen is populair; en dat betekent meer ritjes naar de SEH
19 februari 2025
Emma Gerrits

Ingewikkelde routes op een wand van 5 meter hoog. Steeds meer mensen vinden het leuk en de boulderhallen in Nederland zijn in de afgelopen jaren behoorlijk volgelopen. Bij veel boulderhallen hoort bij de eerste keer klimmen ook een kleine ‘valtraining’; armen voor het lichaam, door de knieen en doorrollen naar achter. Vallen hoort er dus een beetje bij. Maar is boulderen ook echt gevaarlijk? 

Een man en vrouw hangend aan een klimwand. Foto: Pexels (CC0)

Het aantal boulderhallen is het afgelopen jaar onwijs gegroeid. Nederland kent er momenteel al meer dan 50. 

Olympische Spelen in Tokio. Foto: Dick Thomas Johnson (CC BY 2.0)

Boulderen heeft zijn stijgende populariteit deels te danken aan een olympisch debuut in 2020

Daarnaast is boulderen ook een sociale activiteit. Boulderen is namelijk ook een beetje een denksport. Vaak kun je de hulp van je mede klimmers inschakelen als je er zelf niet uitkomt

Bijstanders in boulderhal. Foto: Peter Hellberg on Flickr (CC BY-SA 2.0)

vallen is dus onderdeel van de sport. Op het internet zijn er veel video’s te vinden over de juiste technieken 

Statestieken. Foto: Vector Portal (CC BY 4.0)

Het aantal incidenten dat zich voordoet in de boulderhallen wordt bijgehouden door de Stichting Veiligheid Klimsport. Uit de cijfers blijkt dat voetbal, hockey en zelfs een gemiddelde gymles gevaarlijker zijn dan boulderen. Dat er meer klimmers op de Spoed Eisende Hulp belanden licht puur aan de rijzende populairiteit van de sport.

Gebroken elleboog. Foto: Felix Wong/felixwong.com (CC BY 4.0)

Ondanks dat boulderen dus een relatief veilige sport is, gaat het ook hier af en toe nog mis. Het gaat dan vaak om blessures aan de handen, armen of schouders. Vooral beginnende klimmers worden de dupe. Omdat zij nog niet ervaren zijn, nemen ze vaak meer risico wat kan leiden tot blessures. 

19 februari 2025 |
Emma Gerrits