Beeldverhaal
Ajax vs. Maccabi: Een strijd binnen en buiten het veld
19 februari 2025
Justus Visser
Student Premaster Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025

Wat begon als een Europa League-wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv, eindigde in rellen en paniek in de straten van Amsterdam. De spanningen liepen al dagen op, en tijdens en na de wedstrijd escaleerde het geweld volledig. Hoe kon een Europese sportwedstrijd veranderen in een strijdtoneel?

Op 30 augustus 2024 loot Ajax Maccabi Tel Aviv als tweede thuiswedstrijd in de Europa League, een ogenschijnlijk normale loting. In eerste instantie lijkt er geen reden tot zorgen, maar al snel ontstaat discussie over de komst van Israƫlische supporters. Toch besluit de gemeente dat hun herkomst geen reden mag zijn om hen te weren, ondanks de oplopende spanningen.
De dag voor de wedstrijd, op 7 november 2024 trekken de Maccabi-supporters al de straten op om feest te vieren en om te laten weten dat ze gearriveerd zijn in Amsterdam. Maar wat begint als een feestelijke avond voor de supporters slaat plots om in chaos. In de nacht van woensdag op donderdag trekken de groepen fans door Amsterdam, waarbij sommigen Palestijnse vlaggen van gevels trekkenn en leuzen roepen. Dit leidt tot gewelddadige confrontaties, mishandelingen en een steeds grimmigere sfeer in de stad.
Door de zorgen voor drones en vuurwerk wordt het dak, ongebruikelijk, dicht gedaan voor de wedstrijd op 8 november 2024. Ajax walst over Maccabi Tel Aviv heen, maar de sfeer in het stadion is niet bepaalt goed. Tijdens de geplande minuut stilte van Ajax, zijn de Maccabi Tel Aviv supporters niet in staat om zich te gedragen. In plaats van stilte, klinkt er gejoel vanuit de fans, wat de gespannen situatie alleen maar aanwakkert. Ajax wint de wedstrijd makkelijk met 5-0 en het is de grootste thuisoverwinning in 15 jaar. Foto: Justus Visser
Tijdens de wedstrijd nog, nemen de spanningen buiten het stadion toe. Op sociale media circuleren berichten dat Maccabi-supporters bij hun hotels en rondom het stadion zullen worden opgewacht. Of dit Ajax-supporters of andere mensen zijn, is niet duidelijk. Uit voorzorg besluit de politie extra eenheden van de ME in te zetten om escalatie te voorkomen. Ondanks de grootschalige inzet blijft de sfeer grimmig en dreigend. Foto: Jos van Zetten (C BY 2.0)
Na de wedstrijd slaat de onrust om in een ander soort geweld dan de stad gewend is. Geen massale vechtpartijen of vernielingen, maar gerichte aanvallen op loslopende Maccabi-supporters en anderen die als ā€˜Joodsā€™ worden gezien. Kleine groepjes op scooters en fatbikes zoeken doelbewust naar IsraĆ«liĆ«rs en vallen hen aan, terwijl de politie steeds net te laat is om in te grijpen. Het is een chaotische, ongrijpbare nacht waarin de dreiging overal lijkt te zijn.
Terwijl de chaos op straat afneemt, blijft de telefoon van burgemeester Femke Halsema maar overgaan. Bezorgde Amsterdammers melden incidenten, vragen om uitleg en uiten hun zorgen. Dan komt een telefoontje dat alles verandert: de Israƫlische ambassadeur waarschuwt dat zijn regering geschokt is en overweegt vliegtuigen te sturen om Israƫliƫrs op te halen. Even later zal premier Netanyahu zelf met een verklaring komen. Halsema beseft dat de onrust in de stad misschien voorbij is, maar dat de gevolgen internationaal nu veel groter worden. Foto: Bas Bogers (CC BY-NC 2.0)
Nadat burgemeester Halsema de oproep van de Israƫlische ambassadeur heeft ontvangen, is het duidelijk dat de situatie in Amsterdam het Israƫlische kabinet heeft bereikt. Premier Netanyahu geeft de opdracht om twee vliegtuigen naar Nederland te sturen. Wat eerst als een teken van bescherming lijkt, zet de spanning in de stad in een breder internationaal perspectief. Terwijl de stad tot rust komt, klinkt het signaal uit Jeruzalem dat de crisis nu op een ander niveau wordt opgepakt. Foto: Downing Street
(CC BY-NC-ND 2.0)
Na de chaos van de nacht is de stad stil geworden. Amsterdam lijkt leeg, maar de rust is slechts schijn. Terwijl de straten kalmeren, stromen op sociale media allerlei verontwaardigde reacties binnen. De gevolgen van de geweldsuitbarstingen worden opnieuw besproken, met verschrikkelijke beschuldigingen en beelden die blijven circuleren. De stad mag dan tot rust zijn gekomen, de nasleep van de nacht blijft nog lang doorwerken in de online wereld. Foto: Hay Kranen, (CC BY 4.0)
19 februari 2025 |
Justus Visser
Student Premaster Journalistiek en Nieuwe Media 2024/2025