Beeldverhaal
Afbouw en wederopbouw van een Haagse volksbuurt. De Schilderswijkse woningnood van de jaren 70’ in 4 spraakmakende foto’s
19 februari 2025
Billie Ifkiran
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media ('24/'25)

De woningcrisis van het hier en nu is niet zo uniek als dat het lijkt. In de jaren 70’ had de Haagse Schilderswijk te kampen met een enorm tekort aan betaalbare, menselijke huurwoningen. Dit leidde tot een gigantische poging tot buurt brede sanering en een ongekende sloop van een groot gedeelte van de buurt.

Oktober 1971 | Er werd een zwarte vlaggen protest georganiseerd nadat de gemeente Den Haag plannen onthuld had om nieuwe woningen te bouwen in het hart van de Schildersbuurt. De geplande woningen hadden een – voor de schilderswijker – onbetaalbare prijs van tussen de ƒ300,- en ƒ400,- (omgerekend en gecorrigeerd voor inflatie €765,- tot €1020,-). Op de achtergrond zie je een spandoek met de tekst: “Wij kijken zuur naar ƒ300,- huur. Wij werken ons uit de naad, maak ons nu niet verder kwaad.” De minister van Volkshuisvesting werd uitgenodigd en zodoende werden deze plannen verlaten voor minder controversiële oplossingen.
Foto: Nationaal Archief (CC0)
Oktober 1971 | een protestbord in verband met de gemeentelijke plannen om nieuwe, relatief dure woningen te bouwen in de Schildersbuurt.
Foto: Nationaal Archief (CC0)
December 1980 | Ruim tien jaar na de documentaire “Mensen van goede wil” zijn de krotten in de Jan de Baenstraat dichtgetimmerd en onbewoond. Op de hoek van de straat is het gebouw met koeienletters beklad. “SLOPEN DEZE TROEP” staat er. Ondertussen raast de vlotte geest van de sloop en wederopbouw als een tsunami door de wijk. Niet lang hierna is de Jan de Baenstraat aan de beurt.
Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling (CC0)
Vandaag de dag valt de Jan de Baenstraat niet te rijmen met haar voorganger in de jaren ‘70. De sociale huurwoningen aan de huidige straat ogen ruimer, geler, minder homogeen. De onderhand typerend groene amsterdammertjes (stoeppalen) verdedigen de ruime stoep tegen indringende voertuigen. De autoweg heeft flink plaats moeten maken en is nu gereduceerd tot een smal eenrichtingsverkeer wegje.
Foto: Harry van Reeken (CC BY 4.0)

19 februari 2025 |
Billie Ifkiran
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media ('24/'25)