Waarom we vogeltjes tellen
18 februari 2025
MaaikevanDam
Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024-2025)

Afgelopen maand werden er drie dagen lang massaal vogels geteld voor de Nationale Tuinvogeltelling. Duizenden Nederlanders verzamelen informatie over welke vogelsoorten er in hun tuin rondhangen, ze schrijven dit op een briefje en sturen het op naar de Vogelbescherming. Maar waarom is dat nou juist zo belangrijk?

Met dit filmpje legt de Vogelbescherming precies uit hoe jij de vogels in jouw achtertuin moet tellen. De Nationale Tuinvogeltelling wordt elk jaar in de maand januari gehouden, dan zijn er namelijk de meeste vogeltjes in achtertuinen te vinden. De Vogelbescherming vraagt iedereen een half uurtje te tellen. Dat lijkt kort, maar toch wordt er ontzettend veel data verzameld.
Deze vogelfanaat gebruikt een verrekijker om de vogels te tellen, maar ook zonder kom je een heel eind. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier. De vogeltelling is namelijk juist zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat er veel mensen deelnemen. Foto: Miss*Cee – Flickr (NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic)
Deze gewone huismus werd dit jaar het meest geteld, op de voet gevolgd door de koolmees en de pimpelmees. Het is belangrijk om een beeld van de vogelpopulatie te hebben, omdat de Vogelbescherming op die manier precies weet welke vogelsoorten er extra hulp nodig hebben. Foto: Martha de Jong-Lantink – Flickr (NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic)
Wist je dat vogels tellen het grootste en oudste citizen science project in Nederland is? Elk jaar stellen 75.000 Nederlanders zo’n soort lijstje op. Sinds 2001, dus al 25 jaar lang, telt men welke kwibus er in zijn of haar achtertuin rondhangt.
Niet iedereen neemt de Tuinvogeltelling even serieus, maar dit zorgt wel voor grappige plaatjes op sociale media. Gelukkig waren er ook dit jaar weer genoeg deelnemers die de levende beestjes goed in de gaten hebben gehouden.

De Nationale Tuinvogeltelling is een activiteit voor jong en oud, en een goede manier om de nieuwe generaties kennis te laten maken met de natuur. Daarnaast draag je ook eens steentje bij aan het behoud van de prachtige Nederlandse natuur. Doe jij volgend jaar ook mee?
18 februari 2025 |
MaaikevanDam
Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024-2025)